AKP’nin Erciş vizyonu: Cezaevi ve koruculuk

AKP, Erciş’teki seçim çalışmalarında, köylüleri silahlandırıp koruculaştıracağını ve yapımı devam eden cezaevini en yakın sürede hizmete sokacağını vaat ediyor.

AKP, Erciş’te gittiği köylerde oy vermeleri halinde köylerine koruculuk getirip silah vereceğini söylüyor. Köylerde silah vaat eden AKP, Erciş şehir merkezinde yaşayanlara ise yapımına geçen yıl başlanan cezaevinin seçimden hemen sonra bitirileceği sözünü veriyor.

HDP, başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçelerde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Eşbaşkan adayları gittikleri her yerde yoğun destek görüyor. AKP ve devlet organları ise halkı tehdit ederek vazgeçirmeye çalışıyor. HDP’ye oy vermeleri halinde yaşlı, engelli, dul ve çocuk paralarının kesileceği; İŞKUR’da ve kamuda çalışanların işten çıkarılacağı tehdidinde bulunuluyor. AKP, tüm tehdit ve baskılara rağmen halktan istediği desteği bulamıyor.

ERCİŞ’E HİZMET DBP DÖNEMİNDE GELDİ

2011’deki depremden sonra kente hiçbir yatırım yapılmadı. 2014 yerel seçimlerini kazan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) birçok hizmet gerçekleştirdi. Erciş, 2 yıl gibi kısa bir sürede yeniden toparlandı. Tüm cadde ve sokakları yenilendi, temiz içme suyu getirildi. HDP ve Erciş halkının el ele verip yaptığı çalışmalar AKP’yi rahatsız etti. 90 yıllık Erciş ilçesini ilk defa hizmet getiren DBP’li belediye eşbaşkanlarını rehin alan AKP, gasp ettiği belediyeye kayyum atadı. Kayyumla birlikte Erciş Belediyesi’nin tüm malları satıldı, AKP’lilere peşkeş çekildi. Belediyenin iş ve hizmet araçları bile satıldı. DBP’li Erciş Belediyesi’nin yaptığı tüm hizmetler durduruldu, yapılan hizmetler ise tahrip edildi. Borçsuz olan Erciş Belediyesi, AKP’nin kayyumu tarafından 500 milyon lira borçlandırıldı. Erciş, bugün 200 bin nüfuslu bir kasabayı andırıyor.

AKP’NİN DE VAATLERİ VAR

İstediği desteği bulamayan AKP ise trajikomik vaatlerle halka gitmeye başladı. AKP, Erciş’te gittiği köylerde kendilerine oy vermeleri halinde köylerine kuruculuk getireceklerini ve kendilerine silah vereceklerini söylüyor. Köylerde silah vaat eden AKP, Erciş şehir merkezinde yaşayanlara ise yapımına geçen yıl başlanan cezaevinin seçimden hemen sonra bitirileceği sözünü veriyor.

TABELA PARTİSİ OLACAK

Erciş halkına silah ve cezaevini, hizmet gibi sunan AKP’lilere tepki büyük. Ercişliler, AKP’nin Erciş halkına ölüm ve cezaevi vaat ettiğini belirterek, 31 Mart’tan sonra tabela partisi haline geleceğini söyledi. Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir yurttan şu sözleri dikkat çekici: “Erciş gibi yerde zaten iki cezaevi var. Yeni ve büyük bir cezaevi yaparak bizlere gözdağı vermek istiyor. ‘Bize oy vermeseniz sizi zindanlara atarız; kardeşinizi silahlandırıp birbirinizi öldürtürüz’ diyor. Gözdağı veriyor. Ne silahını ne cezaevini istiyoruz. Kendi kendimizi yönetmek istiyoruz.”