AKP’nin Erciş'e 'yatırımı' yeni cezaevi

Kürdistan'a ölüm ve savaş dışında bir şey götürmeyen AKP 'yatırım'larına yeni cezaevleri ile devam ediyor. 200 bin nüfuslu Erciş’te 2 cezaevi olmasına rağmen AKP 1 cezaevi daha yaptı.

Her yıl Van'ı cazibe merkezi ilan eden ve seçimler öncesi tekrar açılışlarla halktan oy isteyen AKP hükümeti Kürdistan'a yönelik 'yatırım'larına devam ediyor. Kürt halkına zulüm etmekten başka bir politika üretmeyen AKP, 2 cezaevi bulunan Erciş'e 1 cezaevi daha yaptı. Van merkezde F-Tipi, T- Tipi, Yüksek Özel Güvenlik ve M-Tipi cezaevleri bulunurken, Erciş’te 2, Gevaş'da ise 1 cezaevi olmak üzere toplam 7 cezaevi bulunuyor. Erciş’te yapımına başlayan binlerce kişilik yeni cezaevi ile cezaevi sayısı 8’e yükseldi.

Erciş ilçesi 200 bin nüfusuyla bölgede nüfus bakımından en büyük ilçe konumunda. Erciş; 90 yıllık Türk devleti tarihinde birçok katliama uğradı. 1930 yılında Zilan Katliamı'nda 45 bin kişi katledildi. Zilan Katliamı'ndan sonra, yüzlerce kişi idam edildi, binlercesi cezaevine atıldı, on binlerce insan sürgün edildi.

HALKIN YÜZDE 80’İ İŞSİZ DURUMDA

Erciş’te 1945, 1976 ve 2011 yılında üç büyük deprem yaşandı. Bu depremlerde on binlerce insan yaşamını yitirdi ve yaralandı. 90 yıllık tarihi boyunca Erciş de diğer Kürdistan kentleri gibi Türk devletinin zulmüne maruz kaldı. Bölgenin tarım ve hayvancılık merkezi olan Erciş, AKP iktidarıyla birlikte bu özelliğini de kaybetti. Erciş’te tarım, hayvancılık ve üretimi bitiren AKP iktidarı, 2016 yılında DBP’li Erciş Belediyesi’ni gasp ederek kayyum atadı.

DBP’li Erciş Belediyesi Eşbaşkanları başta olmak üzere, belediye encümenleri ve yüzlerce kişi cezaevine atıldı. 200 bin nüfuslu Erciş’te nüfusun yüzde 80’i işsiz durumda. İşsiz olan Erciş halkı, çalışmak için Türkiye metropollerine gitmek zorunda kalıyor. Erciş’te sağlık hizmeti yeterli olmadığı için halk başta Van merkez olmak üzere diğer illere gidiyor.

AKP’NİN HİZMETLERİ: YENİ EMNİYET BİNASI VE CEZAEVİ

2008 yılında temeli atılan ve 10 yıldır bitirilemeyen, bugüne kadar 14 defa AKP tarafından açılışı yapılan Erciş Yeni Devlet Hastanesi rant merkezi haline getirildi. 10 yıldır bir hastane yapamayan AKP hükümeti, bir yıl gibi kısa sürede Erciş Emniyet Müdürlüğü'nü bitirdi. Erciş’e yeni bir emniyet binası yapan AKP, şimdi de yeni bir cezaevi yapıyor.

Kısa bir süre önce temeli atılan yeni cezaevi bitirilmek üzere. Daha önce 1. derece sit alanı olan, Urartu Medeniyeti'nin bıraktığı yapıların üzerine TOKİ konutları yapan AKP, şimdi de aynı alanda cezaevi yapıyor. Erciş’te 2 cezaevi olmasına rağmen yeni cezaevi yapılmasına Erciş halkından tepki geldi.

BİZ CEZAEVLERİ DEĞİL, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ İSTİYORUZ

Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamayan Vanlı bir kişi tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "AKP ve Türk devleti, başta Erciş olmak üzere bölgede sadece zulüm yapıyor. İnsanları ya öldürüyor ya cezaevine atıyor ya da sürgün ediyor. Yıllardır bölgemizi sömürdüler. Eğer gerçekten adaletli olsaydılar buraya cezaevi değil, 10 yıldır yapmadıkları hastaneyi ve fabrikalar yaparlardı. Biz hak ve özgürlük isterken, onlarda bunun karşılığında yeni cezaevleri yapıyor. Biz cezaevleri değil, özgürlüğümüzü istiyoruz."