AKP'li işbirlikçilerin taze arpalığı: Kayyumlu belediyeler

AKP yönetimindeki Türk devletinin gasp edip eşbaşkanını rehin alarak, yerine kendi memurunu kayyum olarak atadığı Kızıltepe Belediyesi, AKP’lilerin arpalığına dönüştü.

Mardin’de BDP’li merkez ve ilçe belediyelerine kayyum atanması sonrası, başlayan rant anlaşmazlığı devam ediyor. Halkın seçtiği belediye başkanları yerine atanan kayyumlar, AKP il ve ilçe başkanlığına da atanmış gibi çalışıyor. Her fırsatı reklam aracına dönüştüren kayyumlar ve ekipleri, Ramazan ayında kurulan iftar çadırları ve sosyal proje adı altında dağıtılan ‘yardımları' propaganda aracı olarak kullanıyor. 

PAYLAŞILAMAYAN PARKLAR KAPALI

Kızıltepe Belediye Başkan Vekilliğine Kaymakam Ahmet Odabaşı’nın atanması sonrası belediye, AKP ve korucuların rantına açıldı. Kentte bulunan park işletmelerinin ruhsatı tek taraflı feshedilerek, korucu ve AKP’lilere verildi. Park dağıtımını ‘beğenmeyen’ bu çevrelerin anlaşamaması sonucunda parklar şu an kapalı durumda.

6 İPTALDEN SONRA 400 AKP'Lİ

Kızıltepe Belediyesi için yapılan İş-Kur ihalesi de işe alım listelerine karar verilememesi nedeniyle tam 6 kez iptal edildi.  Son ihalede İş-Kur üzerinden 315 kişinin personel olarak alındığı belediyeye, 40 kültür personeli ve 92 de zabıta eklendi.

ÇEŞMELERİN AÇILIŞINA 400 BİN TL

Kayyum sonrası Kızıltepe’ye ‘Çorba Çeşmeleri’ yapıldı. Bu yapıların açılışı için kent dışından gelen organizasyon şirketine 400 bin TL ödendi. 

KARDEŞ BELEDİYECİLERE KIYAK

Kente ‘kardeş belediye’ projesi kapsamında gelenlerin otel, araç tahsisi, yeme, içme ve uçak bileti masrafları Kızıltepe Belediyesi tarafından karşılanıyor. Üstelik bu giderler, denetim dışı.

BELEDİYE KALEKOLA DÖNÜŞTÜ

Kayyum Odabaşı, daire müdürlerini dışarıdan atadı; belediyeyi AKP’li işbirlikçiler ve korucularla birlikte yönetiyor. Belediye binası ‘güvenlik’ amaçlı kalekola çevrildi.

GELMEYEN 'YENGE'NİN MAAŞI YATIYOR

Kızıltepe Belediyesi’nin Park ve Bahçeler Bölümü’nde kayyum sonrası görevlendirilen 67 kişiden sadece 22’si sahada çalışıyor. Şenyurt eski AKP Belde Başkanı'nın eşi L.D. ise temizlik elemanı olarak işe alındığı günden bu yana bir kez bile belediyeye uğramadı. L.D.'nin maaşı düzenli olarak hesabına yatıyor.

EMNİYET'E ÖZEL KONTENJAN

Kızıltepe Emniyeti’nin referansıyla işe alınan F.B., S.B., N.Ö., M.H.C., S.Ç. ve boyacılık yapan R.B., temizlik elemanları olarak kayıtlı ama belediyeye hiç uğramadılar.

ARAÇ PARKURU AKP'LİLERİN

Kepçe ve kamyon gibi belediyenin birçok aracı ilçedeki AKP’li ailelerin özel işlerinde kullanılıyor. Polis personelini taşıyan araçlar, Kızıltepe Belediyesi şehir içi ulaşım araçlarına dönüştürülerek, taşıma yapılıyor.

SENDİKASI DA EKSİK DEĞİL

Kayyum sonrası ilk kez belediyede Memur-Sen’e bağlı,  Bem-Bir-Sen örgütlenmesi yapılıyor. Üyelik çalışması şantaj ve zora dayalı.

7 YILLIK PERSONEL ANLATTI

7 yıldır Kızıltepe Belediyesi’nde çalışan A.T. isimli personel, kayyum sonrası belediyede yaşananları ANF’ye anlattı. Kızıltepe Belediyesi’nin birçok projesinin daha önce yapılmasının engellendiğini ifade eden A.T., şöyle devam etti: " Kızıltepe içinden geçen ‘Zergan Deresi Islah Projesi’ bir türlü onaylanmamıştı. Kendi imkanlarımızla 15 km taş döşemiştik; Devlet Su İşleri sürekli bahane sunduğu için bu proje bitirilemedi. Kızıltepe Çevre Yolu Projesi keza yine onaylanmamıştı. Çalıştığım süre içindeki olanaklara bakıyorum bir de şimdiyi kıyasladığımda arada çok fark var. Şu an bütün olanaklar akıyor; iş yapılmıyor. Herkes kayyum sonrası rant peşinde dolaşıyor.  2017 Haziran ayında kayyum atanmasaydı sıfır borçlu belediye olacaktık. Büyükşehir Belediyesi olduğunda buranın 12 trilyon borcu vardı. Bu borçla alıp sıfırladık.”

HİZMET YOK, RANT VE TALAN VAR

Kayyum sonrası reklam ve 'basın'a sınırsız olanak sunulduğunu aktaran A.T., belediyede yoğun bir ihale süreci ve rant paylaşımı olduğunu belirtti. Birçok ihalenin tekrarlandığını söyleyen A.T, “Herkes işe alım ve ihale peşinde. Işıklandırma ve sokak, park temizliği haricinde iş yapılmıyor. Kimsenin de halka hizmet gibi bir derdi yok. Nasıl olsa geçici gözüyle bakılıyor belediyeye. Son işe alınanların çoğu eskileri eziyor. Hiçbir haktan neredeyse yararlanamıyoruz. Sürekli bir baskı var üzerimizde. AKP’ye yakın olanlar işe gelmediği gibi başka yerlerde çalışıyorlar. AKP il ve ilçe başkanlarının akrabalarıyla dolu belediye. Görüntü için para harcanıyor, başka bir iş yapılmıyor. Her şey rant, rant, rant” diye konuştu.