AKP Kürdistan'da çalışıyor: 2 yeni cezaevi!

Diyarbakır 1 ve 2 No’lu T Tipi cezaevlerinin yapımı tamamlandı. AKP'nin yoğun tutuklamalarıyla cezaevleri dolup taştı.

Amed'de Ergani yolu üzerindeki D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin yanında bulunan alanda yıllar önce yapımına başlanan yeni ceza infaz kurumunda sona gelindi. Resmi olarak açılmayan kampüste faaliyette olan D Tipi’nin yanı sıra; Açık Ceza İnfaz Kurumu, kadın, çocuk ve gençlik, 2 T Tipi ve 2 Yüksek Güvenlikli Cezaevi olmak üzere toplam 8  adet cezaevi olacak. Bu kapsamda yapımı tamamlanan Diyarbakır 1 No’lu ve 2 No’lu T Tipi cezaevleri Nisan ayı itibarıyla faaliyete geçti. Yapımı tamamlanan T Tipi cezaevlerinin her biri 616 tutuklu ve hükümlü kapasiteli.  

SEVKLER BAŞLADI

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bulunan 400 tutuklu ve hükümlü yeni açılan Diyarbakır 1 No’lu T Tipi Cezaevi'ne sevk edilirken, Diyarbakır 2 No’lu T Tipi Cezaevi'ne ise siyasi tutsakların konulacağı belirtildi.  

Açık Ceza İnfaz Kurumu, Kadın Kapalı Cezaevi ile Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nin inşaatı ise bitmek üzere. Haziran ayı itibarıyla faaliyete geçeceği belirtildi. Yüksek Güvenlikli 2 cezaevinin ise inşaatının devam ettiği kaydedildi. Yeni açılan cezaevlerinin isimleri Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesinde yer aldı. 

TEK ÇÖZÜMLERİ YENİ CEZAEVİ!

Diyarbakır'da E Tipi ve  D Tipi  Kapalı ile Açık Ceza İnfaz Kurumu olmak üzere toplam 3 cezaevi bulunuyor. Son dönemde özellikle Kürt kentlerinde yaygınlaşan tutuklamalar nedeniyle Amed'de bulunan E Tipi ile D Tipi cezaevlerinde, kapasitelerinin çok üzerinde tutsak bulunuyor. Kapasite artışı nedeniyle birçok tutsağın yerlerde yattığı biliniyor. 

Adalet Bakanlığı, kapasite artışına çözüm olarak, bu cezaevlerinde kalan tutsakları ailelerinden yüzlerce kilometre uzaklıktaki cezaevlerine sevk etmekte buluyor.

TUTSAK SAYISI 4 KAT ARTTI

Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne göre ceza infaz kurumlarının sayısı şöyle: 29 Mart 2018 itibarıyla 289 kapalı ceza infaz kurumu, 70 müstakil açık ceza infaz kurumu, 4 çocuk eğitim evi, 9 kadın kapalı, 6 kadın açık, 7 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 385 ceza infaz kurumu.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılının sonunda 59 bin 429 olan tutsak sayısı aradan geçen 16 yılda 4 kat arttı ve 235 bin 888’e ulaştı. Cezaevlerinin kapasitesi ise 209 bin 122 kişilik.