AKP Fiskaya'da talana hazırlanıyor

Amed'de Sur ilçesinin yüzde 98'ini işgal eden ve 7 mahallesini yıkıp yerle bir eden AKP hükûmeti, şimdi de Sur'un hemen bitişiğinde, Yenişehir ilçesine bağlı Fiskaya bölgesinde bulunan Dicle ve Feritköşk mahalleleri için yıkım kararı aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu" gerekçe gösterilerek iki mahalle de yıkılacak.

Buna göre, 25 Mart 2016 tarihinde yayımlanan kararname ile Sur ilçesinin yüzde 82'sini kapsayan ve 6300 parseli 'kamulaştıran' AKP hükûmeti, Sur ilçesinde Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Cevat Yılmaz, Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yıkıma başladıktan sonra şimdi de Dicle Nehri kıyısında kurulu Dicle ve Feritköşk mahallelerine göz dikti.

Birçok efsaneye, türküye, Ermeni katliamına sahne olmuş Amed'in tarihi Fiskaya bölgesinin hemen sol tarafında savaşla yaşanan zorla köyden göç ettirme politikası sonucu oluşan Dicle ve Feritköşk mahalleleri için AKP yıkım kararı aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine, 17 Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu, Amed'in Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk mahallelerini 'riskli alan' ilan etti. "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu"nun ek 1. maddesi uyarınca alınan karar, 18 Ağustos'ta Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YIKIMI KAYYUM YÜRÜTECEK

Alınan kararın yürütme işlemi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kayyum atanan Yenişehir Belediyesi'ne devredildi. Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde sürdürülen zorla yıkım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bu iki mahallede de gelecek yılın başında yıkım çalışmalarına başlanması bekleniyor. 40 yıl öncesine kadar, Hevsel Bahçeleri'nden sağladıkları sebzeleri satarak geçinmeye çalışanların yaşadığı birkaç evin kurulu bulunduğu Feritköşk ve Dicle mahalleleri, 1990'dan sonra devletin koruculuğu kabul etmedikleri için zorla boşaltılan köylerden kaçanlar tarafından oluşturuldu.

Amed'in Lice, Hani, Dicle ve Bingöl kırsalında köyleri yakılıp yıkılan göç mağdurları, buralara yerleşmeye başlayarak iki ayrı mahalle oluşturdu.

Her iki mahalleye de 1990'lı yılların sonlarına doğru belediye hizmetleri verilmeye başlandı. Mahallelere elektrik çekildi, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri döşendi.

Geçimlerini işportacılık, inşaat işçiliği ve yaz aylarında batı illerine fındık veya sebze bahçelerinde çalışmaya giderek sağlayan iki mahalle yaklaşık 10 bin nüfusa sahip ve seçmenlerin tamamına yakını HDP'li.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sur ilçesindeki mahalleleri iki yılda yıkıp yerle bir eden, talan eden AKP hükûmetinin Hevsel Bahçeleri'ne bakan yamaçta kurulu Dicle ve Feritköşk mahalleleri için aldığı yıkım kararından ise mahalle sakinlerinin henüz haberi yok.