Açlık grevindeki Yağız'dan Avrupa kurumlarına mektup

Hewlêr’de 39 gündür tecride karşı açlık grevinde olan HDP Üyesi Nasır Yağız, CPT, AİHM ve Avrupa Konseyi’ne, mektup göndererek, "harekete geçin" diye seslendi.

HDP Başûrê Kurdistan Temsilciliği öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemi 39’uncu gününde.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı Hewlêr’de eylemini süresiz-dönüşümsüz olarak sürdüren HDP Üyesi Nasır Yağız’ın eylemi de 39’uncu gününde devam ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) CPT ve Avrupa Konseyi’nin harekete geçirmeye çağıran Yağız, bir mektup yazdı.

Yağız, CPT, AİHM ve Avrupa Konseyi’ne yazdığı mektubu KCD-E’nin aracılığıyla iki kuruma ulaştırılacak.

AİHM, CPT ve Avrupa Konseyi’ni sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran Yağız, “Tecride karşı her yerde eylemler yayılırken, yıllardır Önder Apo’dan haber alınmazken CPT, AİHM ve Avrupa Konseyi’nin bir şey yapmaması kabul edilir değildir. Bu mektupla CPT, AİHM ve Avrupa Konseyi’ni bir an önce harekete geçirmeye çağırıyorum” dedi.

'TECRİTTE SİZLERİN DE PAYI VAR'

Nasır Yağız’ın mektubunda öne çıkan başlıklar şöyle:

"Sayın Öcalan, 2011 yılından beri avukatları, 2016 yılından beri ailesi dahil hiç kimse ile görüştürülmemektedir.

Kürt halkının önderi Sayın Abdullah Öcalan şahsında bütün Kürt halkı üzerinde hukuksuz ve sömürgeci yöntemler uygulanmaktadır. Kendisine hiçbir mevzuatta karşılığı olmayan tecrit uygulanmaktadır.

Uygulanan bu insanlık dişi tecritte sizlerin de görevlerinizi yapmamaktan kaynaklı sorumluluğunuzun olduğunu belirtmek isterim. Bir halkın en temel haklarından yoksun bırakılması, yine halkın özgürlük ve demokrasi aktivistlerinin kriminalize edilmesine sessiz kalmanız ve Sayın Abdullah Öcalan'ı ağır tecrit altında yalnız bırakmanız, görevlerinize sahip çıkmamanız, yaşam hakkımı riske edercesine inisiyatif almaya zorlamış bulunmaktadır. 39 gündür bedenimi açlık grevine yatırmış bulunmaktayım. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kırılmazsa ve sizin aracılığınızla kendisinden haber alınmazsa bu eylemimi hür irademle süresiz ölüm orucu eylemine dönüştüreceğimi belirtiyorum.

'SAVAŞ VE BARIŞ GEREKÇESİ!'

İmralı’da ağır tecridi altında bulunan Sayın Abdullah Öcalan Ortadoğu'da barış ve savaş gerekçesidir. Ondan haber alınması halklar açısından hayati bir konudur. Bugün dünya genelinde binlerce kişi açlık grevine girmiş durumdadır ve bu daha da büyük rakamlara ulaşacaktır.

'GÖREVİNİZE SAHİP ÇIKIN'

Avrupa adalet ve hukuk mekanizmasının tarihsel misyonuna sahip çıkmasını ümit ediyorum. Bu kararıma da sizin tecrit ve işkenceye destek sunan tavrınızın neden olduğunu bilmenizi isterim. Sizleri bu açlık grevlerini ölümler olmadan durdurmaya davet ediyorum ve insanlığın evrensel değerleriyle örtüşen görevlerinize sahip çıkmaya çağırıyorum.”