Açlık grevindeki Gazeteci Evren'in duruşması görüldü

Diyarbakır E Tipi Cezaevinde rehin tutulan ve 122 gündür açlık grevinde olan Gazeteci Kibriye Evren'in duruşması görüldü. Mahkeme, Evren'in tutukluluğunun devamına karar verdi.

Amed'de 9 Ekim 2018'de, 9 ilde eş zamanlı başlatılan ve aralarında gazeteci ve siyasetçilerin bulunduğu 142 kişinin gözaltına alındığı operasyonda tutuklanan Gazeteci Kibriye Evren hakkında açılan davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 122 gündür açlık grevinde olan Evren’in katılmadığı duruşmaya avukatları Resul Tamur ve Pirozhan Karali katıldı. 

'TECRİT KALKANA KADAR DURUŞMAYA KATILMAYACAĞIM'

Mahkemeye dilekçe gönderen Gazeteci Evren, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana ve açlık grevleri bitene dek duruşmalara katılmayacağını belirtti. 

SAVCI 20 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ!

Mahkeme başkanı, Evren hakkında Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan 2019/77 sayılı dosyanın mevcut dava dosya ile birleştirildiğini aktardı. 

Savcı, Evren’in “Örgüt üyesi olmak” suçundan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar, “Örgüt propagandası yapmak” suçundan ise 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.  

AVUKATLAR SÖZ ALDI

Evren’in avukatları Pirozhan Karali ve Resul Tamur, savcının mütalaasına karşı beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu. Av. Tamur, “Müvekkilimin haberciliğini yaptıkları gizli tanık tarafından iddia edilen Esra Solin Dal, Mehmet Akdoğan ve Savaş Aslan hakkında açılan davalarda beraat kararı verilmiştir. Müvekkilim uzun süredir tutuklu, savunmasını daha iyi koşullarda yapabilmesi için biz hükümden önce tahliye edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu nedenle müvekkilin tahliyesine karar verilmesine, Esra Solin Dal, Mehmet Akdoğan ve Savaş Aslan’ın tanık olarak dinlenmesine karar verilmesini talep ederiz” dedi. 

ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, gazetecilerin tanık olarak dinlenme talebini reddetti. Mahkeme heyeti, Evren'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı Mayıs’a erteledi.