Üç devrimci, üç asil insan…

Hakikat yolcusu olan Ali Kanîroj, Xemgîn Amed ve Helgurt Bagok, hem basın çalışmalarında, hem de gerilla yaşamlarında halkına, yoldaşlarına örnek ve öncü oldular.

Ali Kaniroj, Xemgîn Amed ve Helgurt Bagok, her biri Kürdistan’ın farklı şehirlerinden. 3 ölümsüz devrimci. Onlar yıllarca dağdan dağa dolaştılar, Kurdistan dağlarına sığındılar. Bir ellerinde silahları, diğer ellerinde kameraları vardı. Dağların vicdanı, gerillaların dili, tarihin hafızası oldular. Hayatlarının her anında mücadele ettiler ve kahramanların, Xelîl, Armanc ve Arjînlerin takipçisi oldular. Tarih oldular, halkının, ülkelerinin fedaileri oldular.

Mehmet Reşit Turgut, 1985 yılında Gever'in Şîşemzîn köyünde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Çocukluğunda devletin zulmü ve baskısı ile tanışan Mehmet, küçük yaşta çelişki yaşamaya başlar. Mehmet, işgalcilerin okullarına gittiğinde düşmanın gerçek yüzünü ve Kürt halkının kendi gerçekliğinden nasıl koptuğunu daha iyi görür. Buna karşı mücadele etmek için arayışlara giren Mehmet PKK'yi ve  Önder Apo’yu tanır. İşgalcilere karşı güçlü bir mücadele vermenin en doğru yerinin dağlar ve gerilla yaşamı olduğunu düşünen Mehmet, saflara katılmaya karar verir. Nasıl ki Kürt halkı kendini dağlarda korumuşsa, Mehmet de halkını korumanın ve özgür bir yaşam sürmenin en iyi yolunun dağlara güvenmek olduğunu görmektedir. Mehmet yurtseverlik duygularını çalışmalarına da yansıtır. Wan’da Üniversitede eğitim gördüğü dönemde çalışmalara da aktif bir şekilde katılan Mehmet, azimli, inançlı ve her işte başarıya ulaşan tarzı nedeniyle 2005 yılına kadar şehir faaliyetlerinde kalır. 2005 yılında köyüne dönen Mehmet Şîşemzîn’den 2 gerillanın şehit düştüğünü öğrenir. Bu haber Mehmet'in düşmana olan kin ve öfkesini daha da büyütür ve bu temelde 2005 yılında Ali Kanîroj adıyla Kurdistan dağlarına Zagros'a çıkar.

Yüzyıllardır Kürtlerin direniş ve mücadele alanları olan dağlar artık Ali Kanîroj’a da yoldaş olmuştur. Artık Ali, Kurdistan dağlarında halkının ve toprağının savunucusudur. Kürdistan'ın özgürlüğü için gerilla olur. Ali, Zap bölgesindeki yeni askeri eğitimini aldıktan sonra HPG Ana Karargah Merkezine gider. Karargahta çalışmalarını başarıyla yürüten Ali, daha sonra HPG Basın-İrtibat Merkezi'ne geçer. Yoldaşı Arjin ile birlikte basın faaliyetlerinde yer alan Ali, gerilla yaşamını, gerilla yoldaşlığını ve gerillanın haklı mücadelesini dünyaya tanıtmak için çalışır. Ali basında çalışmaya başladığında gerilla ve yönetmen Halil Dağ ile de tanışır. Halil Dağ’dan kamera eğitimi alan Ali, Kurdistan’ın her alanını kadraja almak istiyor. Halil Dağ’ın şehadetinin ardından Ali öğrencisi olarak onun izinden gitmeye ve hayallerini gerçekleştirmeye karara verir. Bir gerillanın yaşamından bir anı yakalamak, fotoğraf çekmek için kamerasını bir silah gibi kullanan Ali, nasıl ki bir insanın parmağı silahın tetiğinde ise, onun da parmağı fotoğraf makinesinin ve kameranın üzerindeydi.

4 yıllık basın çalışmasının ardından Ali Kanîroj, eğitim almak için Apollon Akademisine geçer. Başarılı bir eğitimin ardından bir elinde silahı, bir elinde kamerası ile Kuzey Kurdistan’ın Botan bölgesine doğru yola çıkar. Ali, Botan’a giderken gördüğü her şeyi ve gerillaların her anını yakalar. Botan bölgesine geldikten sonra büyük bir istekle eylem ve çalışmalara katılan Ali, aynı zamanda basın çalışmalarını da sürdürür. Öncü bir komutan olan gerilla Ali Kanîroj, 5 yıl Botan’da mücadele yürüttükten sonra Medya Savunma Alanları’na geçer. Mahsum Korkmaz Akademisi'nde eğitim aldıktan sonra medya çalışmalarını yürütmek üzere HPG Basın İrtibat Merkezi'ne geçen Ali Kanîroj, hem askeri, hem ideolojik, hem de basın alanında örnek bir komutan ve gerilla olur. Hayatının her anında, yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olur.

ÇOCUK YAŞTA DÜŞMANIN SALDIRILARINA MARUZ KALIR

Xemgîn Amed (Yıldıray Arslan) Amed’de yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözünü açar. Yurtsever bir ortamda büyüyen Xemgîn Amed, daha çocukluk yıllarında Türk devletinin soykırımcı politikalarına maruz kalır. Kürt halkının düşmanın soykırım politikalarına maruz kalması Xemgin'i çok etkiler. Kürt halkının neden bu saldırılara maruz kaldığını sürekli sorgulan ve arayışlara giren Xemgîn, bu arayışların sonucunda Kürt Özgürlük Hareketi ile tanışır. Kürt halkının bir evladı olarak Türk devletinin zulmünü ve katliamlarını kabul etmeyen Xemgîn, toplumsal çalışmalardaki yerini alır. Çalışmalarından dolayı düşman tarafından takip edilen Xemgin, mücadelesini Kurdistan dağlarında sürdürmeye karar verir ve 2013 yılında gerilla saflarına katılır.

Düşmana karşı savaşmak için elinden gelenin en iyisini yapan Xemgîn Amed, daha etkili bir mücadele yürütmek için Önder Apo'nun düşünce ve felsefesini esas alarak kendini geliştirir. Metina bölgesinde şervan eğitimi alan Xemgîn Amed, daha sonra Şehit Gurbetelli Basın Akademisi’ne geçer. Eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra Azadî matbaasında çalışma yürütür. Daha sonra Kandil bölgesine geçerek burada bir süre pratik yürüten Xemgîn, PKK Şehitleri Komitesi çalışmalarında yer alır. 2016 yılında Xakûrkê bölgesine geçen Xemgîn Amed, burada askeri faaliyetlerde yürütür. Daha güçlü bir mücadele yürütmek için Şehit İbrahim Apollon Akademisi’ne geçen Xemgîn Amed, başarılı bir eğitim sürecinin ardından HPG Basın-İrtibat Merkezi’ne geçer. Ali Kanîroj yoldaşı ile birlikte basın çalışmalarında yer alan Xemgîn Amed, gerilla yaşamı boyunca kendini sürekli geliştirir.

ÖRNEK VE ÖNCÜ OLDULAR

Burası kahramanların, özgürlük savaşçılarının, asil insanların diyarı Kurdistan dağlarıdır. Bu topraklar şehitlerin kanlarıyla sulanmıştır. Bu dağlar mücadele edilmeyen bir hayatı kabul etmez. Buradaki kahramanların her biri onurlu bir yaşamı seçtiler ve hakikatin yolcusu oldular. O yolcular aynı duyguları, acıları, sevinçleri ve ümitleri paylaştılar. Yaşam onlarla güzeldi, onlarla anlamlıydı. Helgurt Bagok da (Celal Özlük) o yolculardan biriydi. Kurdistan’ın direnişçi ilçelerinden biri olan Nusaybin’de yurtsever bir ailede dünyaya gelen heval Helgurt, yurtsever bir çevrede büyüdüğü için Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni küçük yaşta tanır.

Bununla birlikte düşman gerçekliği ile de o yaşlarda tanışır. Türk devletinin asimilasyon ve soykırım politikalarını reddeden Helgurt Bagok, gençliğinde halkının çektiği acıları görür ve bir Kürt genci olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye karar verir. Bu temelde 2014 yılında gerilla saflarına katılan Helgurt Bagok, gerillaların Kurdistan dağlarındaki yoldaşlığından çok etkilenir. Apocu fedai bir militan olmak için sürekli yoğunlaşan Helgurt, hayatının her anında Rêber Apo'nun, ülkesinin ve halkının özgürlüğünü düşünür. Verdiği mücadelede başarılı bir sonuç elde etmek için kendini sürekli geliştiren Helgurt Bagok, Kurdistan dağlarında gerillacılığın yanı sıra basın çalışmalarında da yerini alıyor. Helgurt Bagok, yoldaşları Ali Kanîroj ve Xemgîn Amed ile birlikte Kürdistan Özgürlük Gerillasının tarihe geçmesi için ellerinden geleni yapar. Samimi ve içten yaklaşımı ile yoldaşlarının dikkatini çeken Helgurt Bagok, güç ve moral veren Apocu bir militan olur. 

Üç devrimci, üç asil insan. 2018 yılında Türk devletinin vahşi saldırısı sonucu şehitler kervanına katılır. Hakikat yolcusu olan üç yoldaş, hem basın çalışmalarında, hem de gerilla yaşamlarında halkına, yoldaşlarına örnek ve öncü oldular.