Şerif Bacwer ve üç arkadaşı için '40 yıl önceki alanda' tören

Merivan'da öldürülen Ekolojist Şerif Bacwer'i yüz binler uğurladı. Rojhilat topraklarını koruyan Bacwer, halk eylemlerine de destek olmuştu. Bacwer, 40 yıl önce kentin terk edilmesi için kullanılan alanda toprağa verildi.

Meriwan’da çıkan orman yangınını söndürmek uğraşırken devlet güçleri tarafından öldürülen Ekolojist Şerif Bacwer ve üç arkadaşı, yüz binlerce kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.

Şerif Bacwer ve arkadaşları için törenin yapıldığı yer, 50 yaş ve üstünde olan Meriwanlıları 40 yıl öncesine götürdü.

TÖREN ALANI, KENTİ TERK ETMEK İÇİN KULLANILMIŞTI

İran ordusu, 1979 yılında Meriwan’ın etrafını kuşattı. O dönemde Meriwan’ın içinde olan Komala Hareketinin kurucusu, Mühendis Fuad Mustafa Sultani, Meriwan’ın yıkılmaması ve İran devletini protesto etmek için halkla birlikte kenti terk etme kararı alırlar. Meriwan halkı, Sultani’nin peşinden yola çıkarak kenti terk eder. Dün Ekolojist ve çevreci Şerif Bacwer ve arkadaşları için yüz binlerce kişinin katıldığı tören, 40 yıl önce Meriwan halkının kenti terk etmek için kullandıkları alanda yapıldı.

55 yaşındaki Hesen Alizadeh, dünkü görüntüyü görünce 40 yıl öncesine gittiğini söyleyerek, şunları anlattı: "1979 yılında Kak Fuad’ın öncülüğünde kenti terk ettiğimizde henüz 16 yaşında bir gençtim. Bugün tören yaptığımız yerden geçtik. Tören yaptığı yerde 40 yıl önceki görüntü ile bugün gerçekleştirdiğimiz törenin görüntüleri aynıydı. Ancak bir fark vardı, o zaman İran devleti ve ordusunu protesto etmek için kenti terk ediyorduk. Bugün ise acı da olsa gurur verici olan Şerif Bacwer ve arkadaşlarını çok sevdikleri topraklarına gömmek için aynı yerden geçtik. O yüzden benim yaşlarda ve üstünde olanların hepsinin gözlerinin önünde önceki görüntüler canlandı.”

ROJHİLAT ORMANLARINI VE TOPRAKLARINI KORUDU

Meriwanlı olan Şerif Bacwer, Rojhilat ve İran genelinde de en etkili ekolojist ve akitvistti. Şimdiye kadar başta Rojhilat olmak üzere İran’ın birçok yerinde çıkan binlerce orman yangınını arkadaşları ile söndürerek ormanları ve topraklarını korudu.

DEPREMDE HALKIN İHTİYACINA KOŞTU

Şerif Bacwer, Aralık ayında Kirmaşan, Ezgele, Qers-ı Şirin, Serpol Zehaw, Ciwanro ve Dalaho kentlerini etkileyen ve yüzlerce kişinin öldüğü depremde halka yardım toplama ve ulaştırılması için üç ay boyunca evine gitmeden çalıştı. Toplanan ve toplanması gereken yardımları koordine eden Bacwer, Rojhilat halkları tarafından sevilen biriydi.

HALK EYLEMLERİNE DESTEK OLDU

Bacwer, geçen sene Tahran'da başlayan halk eylemlerine destek vermek için Meriwan'da açlık grevi başlattı. Bir gün sonra açlık grevinde olmasına rağmen bisikletle Tahran'a giderek eylemlere destek verdi. Bir haftalık yolculuktan sonra kente ulaşan Bacwer, eylemlerdeki kitle tarafından sevgi ile karşılandı.

KOLBERLERİN DE DOSTUYDU

Rojhilat'taki halkın büyük bir trajedisi olan kolberlerin de en yakın dostuydu. Kolberlerin sınırdan geçerken vurulmaması için büyük çabalar harcadı. Her kolber vurulduktan sonra Şerif Bacwer çeşitli eylemlerle bu katliamı protesto etti.

ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE TEHDİT

Şerif Bacwer'in, önceki gün öldürülmüş halde bulunmasından 12 gün önce Meriwan’daki Spay Pastaran Merkezine çağrıldığı belirtildi. 'Merkezde her şeye karıştığı, ayağını denk alması' yönünde tehditlerin ardından serbest bırakılmış. Bacwer de bu tehditlere karşı halkı ve orman ile topraklarını korumak için ne yapması gerekiyorsa yapacağını belirtti.