Ömeryan Dağları ve halkı yangınlara boyun eğmiyor!

İlan edilen 'Sokağa çıkma yasağı' ile iki ay içerisinde iki defa ateşe verilen Ömeryan Dağları’nda yüzlerce hektarlık alan kül oldu. Yangınlara ve göç ettirme politikalarına direnen halk da dağlar da dimdik ayakta.

Kürdistan'da neredeyse her bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte dağlar ve ormanlık alanlar askerler tarafından yakılıyor. Bir yıl içinde 3 defa dağları ateşe verilen Mardin'in Ömeryan bölgesinde çıkarılan yangınla birlikte yüzlerce hektarlık alan kül oldu. Bağları, bahçeleri ateşe verilerek göçe zorlanan halk ise 90'lardan bu yana devlet politikalarına karşı direniyor.

ÖMERYAN DAĞLARI KAPKARA

Çıkan çatışma sonunda 18 Eylül tarihinde 14 bölgesinde 'Sokağa çıkma yasağı'nın ilan edildiği Nusaybin'de yasak iki gün evvel kaldırıldı. Türkiye kentlerinde rant için yakılan ormanları yakan devlet, Ömeryan Dağları’nı ise ‘operasyon var’ bahanesi ile ateşe verdi.

Halkın yangına müdahale etmesine izin vermeyen askerler, yangının büyümesine de göz yumdu. İki gün evvel kalkan yasağın ardından yangına müdahale eden insanlar, yangını zorlukla söndürebildi. Çalıköy Köyü’nden Goran Tepe'ye kadar uzanan ve önüne gelen her şeyi yok eden yangın, binlerce palamut ağacını kül etti. Bir o kadar da hayvanın yaşamını yitirdiği yangında hiçbir canlı ağaç ve hayvan kalmadı.

NE DAĞLARI NE DE HALKI BOYUN EĞMEDİ

5 gün boyunca devam eden yangın ile birlikte dağların çoğu daha sonbahar gelmeden sarı ve griye büründü. Yakılmayan bölgesinin kalmadığı Ömeryan Dağları ise her şeye rağmen tüm heybetiyle duruyor. “Dağlar mı halktan cesaret alıyor yoksa halk mı dağlardan” sorusunun cevabını arayan devlet ise dağlara operasyon amaçlı indirme ve askeri sevkiyat yapmaya devam ediyor.

'YANGIN AZ KALSIN KÖYE ULAŞIYORDU’

Çıkan yangına müdahale edememenin üzüntüsünü yaşayan köylülerin onlarca hektarlık bağı ve bahçesi kül oldu. Daha önceki yangından dolayı da büyük zarara uğrayan köylüler, yangın yüzünden bu sene bağ bozumuna çıkamayacak. Bir yıldır bekledikleri sebzelerinin hepsinin yandığını dile getiren köylüler, emeklerinin 5 günde çöpe gittiğini söyledi. Yangının biraz daha büyümesi dahilinde köye ulaşacağını dile getiren yöre halkı, "Yasak kalkmasaydı çıkan yangın köye ulaşacaktı. 2 gün boyunca dışarı çıkıp yangına müdahale etmemize izin vermediler. Göz göre göre tüm bağlarımız her şeyimiz yandı. Yangın olduğunda damlara bile çıkamıyorduk. Zor nefes alıyorduk toz dumandan" dedi.

'KİMSE BİR ŞEY YAPMIYOR’

Her yasakta aynı durumun yaşandığını söyleyen Çalıköy'den bir kişi ise, askerlerin çatışma bahanesi ile her yasakta ormanlarını yaktıklarını belirtti. Buna karşı birlik olmaları gerektiğini dile getiren Kürdistanlı, "Burada iki defadır yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldık ama kimse bir şey yapmadı. Buradaki tüm dağlar yandı. Her yasakta aynı şey yaşanıyor ve kimse buna engel olamıyor. Bir an önce herkesin bu yaşatılanlara ‘dur’ demesi gerekiyor. Bizim zaten kalacak bir bağımız kalmadı, tüm dağı yaktılar. Bir daha ki sefere köyü bile yakarlar" diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.