Ölümlerin tek sorumlusu savaş zenginleri

Şırnak'ta kömür ocaklarında en son yaşanan göçük sonrası 7 işçinin ölümü, gözleri kömür ocaklarından kömürün hangi şartlarda çıkarıldığına ve bu işçileri çalıştırarak her geçen gün servetlerine servet katlayan savaş zenginlerine çevirdi.

Şırnak'ta İl Özel İdaresi'nin iş güvenliği olmadığı için ocaklarda kömür çıkarılmasını kağıt üzerinde yasaklamasına rağmen, yine İl Özel İdaresi, Valilik ve Kömür İşletmeleri'nin bilgisi dahilinde 100 yıl önceki teknik kullanılarak kömür çıkartılıyor. Şırnak'ta bu savaş zenginlerinin en büyüğü ise 1992 yılından itibaren kaçak kömür işine girişen ve şimdi inşaat, nakliyat, lojistik, otelcilik, petrol taşımacılığı gibi iş kollarında faaliyet göstererek Türkiye'nin sayılı zenginleri arasında yer alan Acar ailesi geliyor.

Bölgede yaşanan savaş sonrasında yaylaların yıllardır yasak olması, her iki üç ayda bir Valilik tarafından yasak bölgeler ilan edilerek giriş-çıkışların yasaklanması Şırnak'ta hayvancılık sektörünü bitirmiş durumda. Şırnak'ta devletin bilgisi dahilinde "kaçak" kömür ocaklarından çıkarılan kömür ise yoksul insanların en büyük geçim kaynağı durumunda. 1800'lü yıllardaki teknoloji kullanılarak, inşaat vinçleri ile varil içinde yüzlerce metre derinlikteki kömür ocaklarına indirilen işçilerin yine bidonlarla çıkardığı kömürler, devletin bilgisi ve gözetiminde cüzi fiyata satılarak savaş zenginlerinin servetlerine servet katıyor.

Kömür ocaklarında zehirli gaz ölçüm tertibatı bulunmadığı için, sızan metan gazından dolayı ölen işçilere de rastlanmakta. En son 2014 yılı Haziran ayında İbrahim Sağanak, Selahattin Uçar, Ahmet Baysal ve Emin Baysal adlı işçiler metan gazı zehirlenmesi sonucu yaşamlarını yitirdi. Dün yaşanan göçükte Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Yüksel Uğur, Mehmet İzer, Sekvan Üstün, Vedat Özden ve Abdullah Kayaş adlı işçilerin göçük altında kalarak ölümüyle, son 3 yılda kömür ocaklarında gaz zehirlenmesi ya da göçük altında kalarak ölen işçi sayısı ise 14. Kömür ocaklarında çalışan işçilerin hiçbir sosyal güvenceleri yok. Bu şekilde kaçak kömür ocaklarında yaklaşık 4 bin işçinin çalıştığı tahmin ediliyor.

EN BÜYÜK RANT ACAR GROUP'A

Şırnak'ta devletin bilgisi dahilinde kaçak kömür ocaklarından çıkarılan kömürün en büyük alıcılarından biri ise 90'lı yıllarda yaşanan savaşla birlikte zenginleşen Mehmet Emin Acar'ın başında bulunduğu Acar Group geliyor. 1992 yılında kurulan şirket, kaçak çıkarılan kömürle zenginleşip servetini katladı.

Buradan kazanılan paralarla şirket daha sonra inşaat, nakliyat, lojistik, madencilik, otomotiv, otelcilik, petrol taşımacılığı gibi iş alanlarına da açıldı.

PETROL DAĞITIM AĞI VE TERMİK SANTRAL

Acar ailesi, 28 Nisan 2005 tarihinde Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu tarafından dağıtım lisansı alarak SOil markasıyla Türkiye çapında petrol istasyonları aracılığı ile akaryakıt dağıtım işine de girdi. SOil'in halen Türkiye çapında 300'den fazla petrol istasyonu mevcut.

Kaçak kömürle zenginleşen Acar Group şirketi, en son olarak (Acar-Geliş) ortaklığı ile Şırnak'ın Toptepe köyünde yapılması planlanan Termik Santral projesini de önümüzdeki yıllarda hayata geçirmeye çalışıyor.