İran rejimi bir Kürt gencini daha işkenceyle katletti

İran rejimi ülkedeki eylemlere katıldığı gerekçesiyle gözaltına aldığı bir Kürt gencini daha katletti. Sinê Zindanı'nda tutulan Kiyanûş Zendî isimli gencin işkence ile katledildiği bildirildi.

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) 28 Aralık 2017 tarihinde halkın yoksulluk ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler sırasında gözaltına alınan bir eylemci daha katledildi.

İran rejimi tarafından Sinê'deki eylemlere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan Kiyanûş Zendî isimli Kürd'ün Sinê Zindanı'nda işkence sonucu katledildiği bildirildi.

Rojhilat'ta Telegram üzerinden yayın yapan Înkilabî Rojava (Rojava Devrimi) isimli sayfada geçen habere göre, İran istihbaratı (İtlaat) yetkilileri dün Kiyanûş Zendî'nin "intihar ettiği" haberini ailesine verdi.

Sinê Zindanı'nda dün de Saro Qehremanî (24) isimli Kürt genci işkenceyle katledilmişti. Ayrıca İran'ın kuzeyindeki Mazenderan vilayetindeki Çalus Zindanı'nda da 26 yaşındaki Ali Puladi isimli gencin katledildiği bildirilmişti.

İran'da 28 Aralık 2017 tarihinde başlayan ve ülke geneline yayılan eylemlerde resmi rakamlara göre 22 kişi yaşamını yitirmiş, 2 bini aşkın kişi ise gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlara yönelik işkence haberleri son günlerde sıklaşırken, ülkenin farklı kentlerindeki zindanlardan bir bir işkence sonucu yaşanan ölüm haberleri geliyor. Son 10 gün içerisinde 7 kişinin işkence sonucu katledildiği bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde de Tahran'daki Evin Zindanı'nda Sîna Qenberi (23), Erak Zindanı'nda Mihmed Haydari (22) ve Ehwaz'daki Dezful Zindanı'nda ise Mohsen Edelî (26) isimli gençler eylemlere katıldıkları gerekçesiyle işkence ile katledilmişlerdi.

Diğer yandan İran'ın tanınmış insan hakları savunucularından avukat Nesrîn Stûda ise geçtiğimiz günlerde İran International televizyonuna yaptığı açıklamada iki gencin zindanda işkence sonucu katledildiğini söylemişti.