İran’ın Güney Kürdistan’daki saldırısına tepki

Bugün saat 10:30 dolaylarında İran’ın Hewlêr’in Koyê ilçesindeki KDP-İ ve HDK merkezlerine yönelik düzenlediği saldırılarına karşı akşam saatlerinde bölgesel hükümet, Bölge eski Başkanı Mesut Barzani ve Goran hareketinden açıklamalar geldi.

İran’ın bugün sabah saatlerinde Koyê ilçesinde Mustafa Hicri’nin başkanlığını yaptığı KDP-İ ve Xalit Aziz’in başkanlığını yaptığı HDK merkezlerine yönelik güdümlü füzelerle saldırı düzenledi. Saldırıda her iki partinin yöneticisi 12 kişinin de aralarında olduğu 21 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıda 39 kişi de yaralandı.

HÜKÜMETTEN UTANGAÇ BİR TEPKİ

Bölgesel hükümet öğle saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti tarafından, Koyê’de bulunan KDP-İ ve HDK merkezlerine düzenlenen saldırıda can kayıpları yaşandı, çok sayıda kişi de yaralandı. Söz konusu olayı kınıyoruz” denildi.

Komşu ülkelerin Kürdistan bölge topraklarına saldırılarının kabul edilmeyeceği de belirtilen açıklamada, şunlar dile geldi: “Kürdistan Bölgesi’nde güven ve istikrarın bozulmaması için yasalarımıza saygı gösterilmesini ve bölgemizin savaş meydanına dönüştürülmemesini istiyoruz.”

GORAN İSE PARLAMENTOYU ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Goran hareketi ise açıklamasında saldırı kınadı. Kürdistan Parlamentosu’nu olağanüstü oturum yapmaya çağıran Goran Hareketi, “İran devletinin saldırısını, katliam siyasi ve yasal ihlaldir. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bu felakete karşı tavır koyarak sesizliğini bozmasını talep ediyoruz. Kürdistan Parlamentosu’nda olağanüstü oturum düzenlenerek saldırı karşısında ciddi ve yasal tavır ortaya konulmasını talep ediyoruz.”

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani de saldırıyı kınadı.