İran’daki saldırıyı DAİŞ çeteleri de üstlendi

İran’ın Ahvaz kentinde askeri geçit töreni sırasında gerçekleşen saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlendi.

DAİŞ çeteleri kendi propaganda sitesinde yayınladığı bir açıklamada, 12’si devrim muhafızı en az 24 kişinin öldüğü saldırıyı üstlendi.

Saldırıda yeni bilançoya göre 60 dolayında kişi de yaralandı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, saldırıdan ABD destekli “yabancı bir rejimi” sorumlu tuttu. Zarif, Twitter üzerinde “Yabancı bir rejim tarafından eğitilen, silahlandırılan ve finanse edilen teröristler Ahvaz’a saldırdı. Çocuklar ve gazeteciler kurbanlar arasında yer alıyor” dedi.

Saldırıda “terörizmin bölgesel talimat verenleri” ve “onların hamisi Amerikalıları” sorumlu tuttuklarını belirten Zarif, “İran, hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt verecek” diye belirtti.

ÇELİŞKİLİ BİLGİLER...

Bu açıklamalardan önce Ahvaz Demokratik Halk Cephesi’nin saldırıyı üstlendiği bildirilmişti. Ahvazlı örgüt imzasını taşıya bir açıklamada, “Mücadeleci ve Devrimci El Ahaz Cephesi savaşçılarımız büyük bir cesaretle sabah saatlerinde Velayeti Feki işgalcilerine karşı büyük bir eylem gerçekleştirdi” denilmişti.

Saldırıya ilişkin çelişkili bilgiler var. Fars haber ajansına göre saldırıyı iki kişi gerçekleştirdi. Her ikisinin de “etkisiz hale” getirildikleri belirtildi.

Ahvaz’ın başkenti olduğu Huzistan eyaleti vali yardımcısı Ali Hüseyin Hüseyinzadeh, “Teröristler dört kişiydi. İkisi öldürüldü, ikisi yakalandı” dedi.

AFP’ye göre Devrim Muhafızlarının bir generali de saldırının dört kişi tarafından gerçekleştiğini belirtirken “Üçü olay yerinde cehenneme gönderildi, yaralanan ve yakalanan dördüncüsü de yaralarının ağırlığı nedeniyle kısa bir süre sonra cehenneme gitti” dedi.