İpekyolu Belediyesi’nden çiftçiye büyük destek

Krizin giderek derinleştiği ve çiftçinin tarlasının terk ettiği bir dönemde HDP’li belediyelerin çiftçilere desteği sürüyor.

İpekyolu 400 bin nüfusu ile Van’ın en büyük ilçesi konumunda. İlçenin geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılık. Son dönemlerde Türkiye’de yaşanan büyük ekonomik kriz, tüm kentlerde olduğu gibi İpekyolu ilçesini de olumsuz etkiledi. Ekonomik krizden dolayı çiftçi tarlasını ekemez hale gelirken, hayvancılık ise bitme noktasına gelmişti.

31 Mart yerel seçimlerinde İpekyolu Belediyesi’nin HDP’nin kazanmasıyla birlikte ilçesinin kaderi değişmeye başladı. HDP’li İpekyolu Belediyesi, 3 ay gibi kısa bir sürede binlerce çiftçiye destek verdi. Çiftçi, İpekyolu Belediyesi sayesinde tarlasını ekmeye başladı. İpekyolu Belediyesi, tarımsal kalkınmayı destekleme çalışmaları kapsamında kırsal mahallelerde çiftçilik yapan üreticilere tohum, fide, fidan desteği ile makine ve ekipman desteğinde bulunuyor.

‘ÇİFTÇİNİN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ’

İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Azim Yacan, göreve geldikleri günden itibaren, önlerine çıkan önemli taleplerden birinin tarımsal alanlarla ilgili talepler olduğunu belirterek, İpekyolu ilçesine bağlı kırsal kesimlerle ilgili Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından bir tespit çalışması başlattığını söyledi.  Bu çalışmalar kapsamında İpekyolu sınırları içerisinde bulunan köylerde ve arazilerde çalışmalar yürütüldüklerini dile getiren Yacan, “Bu anlamda yaptığımız çalışmalar sonucunda buradaki temel ihtiyaçlar tespit edildi. Bu ihtiyaçların başında tohum eksikliği vardı. Çiftçilerimizin bu yönlü talepleri oldu. Yaklaşık olarak da 50 çiftçimize tohum desteği verdik. Yine ekipman ve makine desteği sunduk. Birimlerimiz bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Köylerimize fide, tohum dağıtımının yanı sıra mısır tohumu, domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi sebze fideleri de aynı şekilde dağıtıldı” dedi.

‘ÇİFTÇİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ’

“Halkımızın gübre talebi vardı. Biz de bu talep doğrultusunda çiftçimize doğal gübre desteği sağladık” diyen Yacan şöyle devam etti: “İlçe merkezinde ve kırsal kesimlerde ağaç fideleri dağıtılarak yeşil Van için çalışma başlattık. Tabi kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadıkları için köylülerimizin ve çiftçilerimizi talebi doğrultusunda makine desteği de sağladık. Ayrıca yeni sulama kanalları ile eski sulama kanallarını onarak çiftçimizi hizmetine sunduk. Özellikle sera talebinde bulunan ve sera ihtiyacı olan çiftçimize destek amacıyla çalışma başlattık ve üreticimizin taleplerini yerine getirdik. Tarım alanında çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Çiftçimize tohum, gübre araç, ekipman, sera ve fide desteklerimiz sürüyor. İpekyolu ilçesinin temel geçim kaynaklarından biri de tarımdır. Bu alanda üreticilerin daha aktif hale getirilmesi için yoğun şekilde çalışma yürütüyoruz.”

ÇİFTÇİ VERİLEN DESTEKTEN MUTLU

İpekyolu Çiftçisi ise HDP’li İpekyolu Belediyesi’nin kendilerine verdiği destek dolayı mutlu. İpekyolu Belediyesi’nin istedikleri kalitede tohum desteğini verdiğini belirten çiftçi, “Daha önce ektiğimiz tohumlardan bir verim alamadık. Biz de durumu belediyemize ilettik. Onlar da en kaliteli tohumu bize verdiler. Şu an aldığımız verim çok iyi” dedi.

‘TARLAMI İPEKYOLU BELEDİYESİ EKTİ’

Bir diğer çiftçi ise, belediyenin borcu olmasına rağmen, kıt imkanlarla kendilerine destek sunmasından dolayı kendilerine teşekkür ederken, bir başka çiftçi ise, tarlasını kaldıracak gücü olmadığı için, HDP’li İpekyolu Belediyesi tarafından tarlasının kaldırıldığını ve tohum desteği verdiğini söyledi.