İki çocuğa arazide işkence

Amed’in Yenişehir ilçesinde 24 Temmuz günü zırhlı araca yönelik düzenlenen eylem ardından gözaltına alınan 2 çocuğun, götürüldükleri boş bir arazide işkenceye maruz kaldığı belirtiliyor.

MA’ya konuşan çocuklardan M.A.’nın annesi Fatma Akkalın, “O kadar darp edilmişti ki, artık kendinde değildi” dedi.

Yenişehir’in Şehitlik mahallesinde 24 Temmuz’da zırhlı araca yönelik düzenlen eylem ardından yapılan baskınlarda aynı semtte bulunan bir marketin önünde oturan M.A. (17) ve A. E. (17) isimli 2 çocuk, gözaltına alındı.

M.A. ve A. E.’nin, Amed-Silvan yolu üzerinde bulunan boş bir araziye götürülerek işkenceye maruz kaldığı ileri sürüldü. İşkencenin ardından 2 çocuğun Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü’ne (TEM) götürülerek, ikinci bir işkenceye daha maruz kaldığı öğrenildi.

25 Temmuz’da da, bu kez M.A.’nın kardeşi 16 yaşındaki M.A. da gözaltına alındı. Her iki kardeş ve A.E.’nin, Çocuk Şube Müdürlüğü’nde tutulduğu öğrenildi. M.A.’nın annesi Fatma Akkalın, çocuklarının gözaltına alınması sonrası maruz kaldığı işkenceyi anlattı.

Akkalın, evde oturduğu sırada eski bir komşusunun kendisini arayarak çocuğunun gözaltına alındığı bilgisi verdiğini belirterek, “Gözaltı haberini alınca direkt Çocuk Şube’ye gittim. Çocuk Şube, öyle bir şahsın kendilerinde olmadığını söyledi. Çocuk Şube’den çıktığım sırada polis aracında oğlumun arkadaşını gördüm. Yüzü çok perişan haldeydi. Yürüyemiyordu, ayakta duracak hali yoktu. Yüzünde çeşitli yaralar vardı” dedi.

ÇOCUKLAR, ÇOCUK ŞUBE YERİNE TEM’E GÖTÜRÜLDÜ

Aile ve avukatlarının ısrarı üzerine çocuklarının TEM Şube Müdürlüğü’nde tutulduğu bilgisine ulaştıklarını aktaran anne Akkalın, “Çocuk Şube’de anons yaptılar, TEM Şube’de olduğu anlaşıldı. Oğlumun yaşının küçük olduğunu ve TEM Şube’de ne işi olduğunu sordum. Oradan TEM Şube’ye gittim. Onlar da başta kendilerinde olmadığını söyledi. Oradan oraya bizleri gönderip oyaladılar. Bu sırada çocuğumuza işkence yapıyorlar. Gece saat, 00.01 civarında avukat geldikten sonra çocuklar Çocuk Şube’ye götürüldü” dedi.

Çocuklarını ziyaret etmek için gittiği Çocuk Şube Müdürlüğü’nde oğlunun işkence edilmiş hali ile karşılaştığını ifade eden Akkalın, şöyle devam etti: “Ağzı burnu kan içindeydi. Bütün uğraşlarıma rağmen beni çocuğumun yanına yaklaştırmadılar. Oğlumu gördüğümde, ayaklarını yerde sürüklüyordu. Ertesi gün avukat oğlumla görüştü. Oğlumun, kendini ifade edecek durumda olmadığını söyledi. Ardından çocuğumla görüştüm. Oğluma sarıldığım zaman 'Anne dur her yerim ağrıyor' dedi. Bütün kaburgaları sanki kırılmıştı. Oğlum, Şehitlik Mahallesi’nde gözaltına alındıktan sonra bir araziye götürüldüklerini ve çıplak hale getirildiklerini anlattı. Polisler tarafından, silah dipçikleri ve adını bilmedikleri demir bir cisimle darp edildiklerini söyledi. Kendilerine küfürler edildiğini ve 'Bu sizin son şansınız sizi öldüreceğiz' şeklinde tehdit edildiklerini söyledi.”

HASTANEDE DARP RAPORU VERİLMEMİŞ

Oğlunun kolları ve bacaklarıyla birlikte vücudunun birçok yerinden yara aldığını dile getiren Akkalın, “Oğlumu önce devlet hastanesine, oradan da askeri hastaneye götürmüşler. Ancak darp raporu vermemişler. O kadar darp edilmişti ki, artık kendinde değildi. Sanırım bırakılsa bile eski haline dönemez. Çocuğum perişan halde. Olayın yaşandığı saatte oğlumun market önünde oturduğu görüntüleri var, ancak yine de bekletiyorlar. Çocuğum durmadan işkenceye maruz kalıyor” dedi.

Daha önce de evlerinin basıldığını ve polisin 9 yaşındaki kızının başına silah dayadığını belirten Akkalın, “Kızımın psikolojisi bozuldu. Dudakları çatladı. Bir araba gelince veya kapı çalınca yine polislerin geldiği korkusunu yaşıyoruz. Yeter artık bu zulüm son bulsun. Bize yapılanların hukuki olarak hesabını soracağız. AİHM'e kadar gideceğiz. Onların yaptığı bu zulme sessiz kalmayacağız” diye konuştu. Akkalın, ayrıca sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucularına destek çağrısı yaptı.