İHD üyeleri ve aileler, Türk devletinin katlettiği Korkmaz için buluştu

İHD Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Türk devlet güçlerinde 1996’da gözaltında katledilen Atilla Korkmaz için buluştu. Êlih'te ise Taybet İnan'ın öyküsü okundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 723’üncüsünü Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Aileler, 8 Aralık 1996’da Amed’de katledilen Atilla Korkmaz için buluştu.

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ercan Yılmaz, “Türkiye toplumunun normalleşmesi için öncelikle geçmişiyle hesaplaşması ve yüzleşmesi gerektiğini bir kez daha buradan tüm ilgililerine duyurmak istiyoruz. Belirtmek istiyoruz ki, İHD olarak kırk yıllık tecrübemizle bu sürecin normalleşmesi geçmişle yüzleşme için tüm arşiv ve deneyimimizle üstümüze düşen tüm sorumluluğu yapmaya hazırız. Bugün Türkiye’de otoriter ve baskıcı rejimden dolayı mağdur olan insanlar bulunmakta. Bu mağduriyetlerin gidilmesinin tek kaynağı gerçek anlamda adaletin sağlanması gerekir" dedi.

KORKMAZ'IN HİKÂYESİ

Katledilen Atilla Korkmaz’ın hikâyesini okuyan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, şu bilgileri paylaştı:

 “Diyarbakır’da ikamet eden ve evli olan 27 yaşındaki Atilla Korkmaz, Bağlar ’da bulunan Batıkent semtinde kendisine ait market dükkânını işleterek geçimini sağlıyordu.  8 Aralık 1996 tarihinde çalıştığı sırada markete gelen sivil giyimli 3 polis tarafından ifaden var denildikten sonra 21 SV 545 plakalı Reno Stejin marka bir araca bindirilerek götürülür. Bu tarihten itibaren Atilla Korkmaz’dan bir daha haber alınamaz.

Olay günü borçlarını ödemek için bankaya para çekmeye giden Atilla Korkmaz, görgü tanıklarının beyanlarına göre geri döndüğü sırada birkaç kişi tarafından takip ediliyormuş. Markete girdikten hemen sonrada gözaltına alınmış. Atilla Korkmaz’ın eşi Rasime Korkmaz Cumhuriyet Başsavcılığı’na, babası Necmettin Korkmaz ise Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Aile fertleri bu girişimlerinden bir sonuç alamaz. 2 Ocak 1997 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından aranan aileye, Adıyaman ilinde iki cenaze bulunduğu ve kimsesizler mezarlığına defin edildiği haber verilir. Atilla Korkmaz’ın cenazesi, amcası Azmi Korkmaz tarafından kendisine gösterilen fotoğraflardan teşhis edilir. Atilla Korkmaz ile birlikte infaz edilen diğer kişinin, Diyarbakır ili Lice ilçesinde sivil giyimli polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Mahmut Önerarı, olduğu tespit edilir. Atilla Korkmaz ve Mahmut Önerarı gözaltına alındıktan sonra kurşunlayarak infaz edildiği tespit edilir.”

ÊLIH

İHD Êlih Şubesi ile kayıp yakınları ise eylemlerinin 559'uncu haftasında Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2015'de yaşamını yitiren Taybet İnan'ın akıbeti soruldu. İnan’ın hikayesini İHD MYK üyesi Mehmet Zeki Tangüner okudu.

Tangüner'in konuşmasının ardından oturma eylemi yapıldı.