İHD: 743 çocuk anneleriyle cezaevinde!

İHD Amed Şubesi Çocuk Komisyonu, Türk devletinin uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine dikkat çekerek, "En az 743 çocuk, anneleriyle birlikte cezaevinde" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Çocuk Komisyonu, anneleriyle cezaevinde yaşamak zorunda bırakılan çocuklara dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, OHAL'in, resmi olarak kaldırılmasına rağmen devam ettiğine ve özellikle çocukların hayatları üzerinde telafisi çok zor izler bıraktığına dikkat çekildi.

"Türkiye’de şu ana kadar tespit edilen en az 743 çocuk, anneleriyle birlikte cezaevinde yaşamak zorunda bırakılmışlardır" bilgisinin verildiği açıklamada, şöyle denildi:

AKP, MAHKEME KARARINI DA TANIMIYOR

"2 çocuğu ile birlikte Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Şükran İRGE isimli kadın mahpusun Anayasa Mahkemesine yapmış olduğu başvuru sonucunda, Anayasa Mahkemesi 28/06/2016 tarihinde anne mahpusun başvurusunu kabul ederek, siyasal iktidara konu ile ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğinin mesajını vermiştir. Buna rağmen hâlâ onlarca çocuk anneleriyle birlikte sağlıksız koşullarda cezaevlerinde yaşamlarını sürdürmeye devam etmektedir."

'HASTA ÇOCUK AVŞİN USANMAZ CEZAEVİNDE...'

"Avşin Usanmaz, yaklaşık 6 aydır cezaevinde annesi Hülya Usanmaz ile birlikte yaşamakta olan, Hemanijom hastası, 16 ayını yeni doldurmuş bir çocuktur" diyen İHD, şunlara dikkat çekti:

"Avşin Usanmaz’ın içinde bulunduğu sağlık sorunlarının giderilmesi ve annesi ile olan bağının kopmaması için anne adına Cumhuriyet Savcılığına yapılan infazın ertelenmesi başvurusu reddedilmiştir. Savcılık tarafından verilen ret kararının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtmek isteriz. 

Üstelik hasta olan bir çocuğun doktor raporlarına rağmen cezaevinde tutuluyor olması asla kabul edilemez. Tüm yetkilileri bir an önce tüm bu çocukların sağlıklı koşullarda yaşamını devam ettirebilmelerini sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz. Ve şuan acil olarak tedavi olması gereken Avşin Usanmaz için de anne Hülya Usanmaz’ın infazının ertelenmesini ve yetkililerin ivedilikle harekete geçmesini bekliyoruz."