Êzidxan’ın özerk yaşamı engellenemez

Irak ya da başka bir güç Êzidîlere 3 Ağustos 2014 öncesini dayatsa da bunu başarmaları kolay değildir. Êzidîler sadece yaşadıklarıyla bilinçlenmediler, öz kurumlarıyla kendilerini yöneterek demokratik bilinç kazandılar.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı bir açıklama yaparak HPG-YJA Star gerillalarının Şengal’den çekileceğini açıkladı. KCK, Êzidîlerin örgütlü toplum haline geldiğini, öz savunmalarını yapabileceklerini, Irak'ın da Êzidî halkının özyönetimi ve öz savunmasını kabul etme konusunda olumlu yaklaşacağını düşündüklerini belirtti. Kuşkusuz bir halk örgütlü ve iradeli olursa özgür ve demokratik yaşamını her siyasi güce kabul ettirebilir. Êzidîler de son yıllarda edindikleri bilinç ve örgütlülükle mutlaka özgür ve demokratik yaşama kavuşacaklardır. Êzidîler özyönetimlerine kavuşacaklardır. Çünkü Êzidîler özyönetimlerine ve öz savunmalarına kavuşmadan fermanlardan ve soykırımlardan kurtulamazlar.

Êzidîler için 3 Ağustos 2014 tarihi bir dönüm noktasıdır. Êzidîler soykırıma uğratılacak, Êzidîxan’da Êzidî kalmayacaktı. Bir kök kazımayla yok olacaklardı. Bu durumdan kurtuldular. Bu durumdan da gerillalar kurtarmıştır. Êzidîler hiçbir zaman ne 3 Ağustos’taki soykırım saldırılarını ne de onları bu soykırımdan kurtaranları unutabilirler. Êzidîler artık hiçbir biçimde 3 Ağustos öncesine dönemezler. 3 Ağustos 2014 öncesine dönmek, Êzidîler için soykırımı kabul etmek olur. Bu açıdan mutlaka özyönetime kavuşmaları gerekir. Bu da Şengal’in, Êzidîxan’ın Irak içinde “la merkezi” yani özerk yaşama kavuşmalarıyla mümkündür. Bu nedenle Êzidîler örgütlü toplum olarak öz meclisleriyle kendilerini yöneteceklerdir. Zaten şu anda meclisleri de özyönetimleri de vardır.

Irak eğer 3 Ağustos öncesi gibi Êzidîler üzerinde hakim olmak isterse en başta da kendisi kaybeder. Irak'ın geleceğinin ne olacağı Şengal’e ve Êzidîlere bakışına bağlı olacaktır. Tarihin en eski inançlarından olan ve 74 fermana uğramış Êzidîlerin özyönetimini ve öz savunmasını kabul ederse Irak demokratikleşmede önemli bir adım atıp kendini güçlendirecek ahlaki ve moral değerlere sahip olacaktır. Eğer Êzidîxan’ın özerkliğini kabul etmez, gerilla çekildi diye Êzidîlere baskı yaparsa tarihi bir hata yaparak kendini güçlendirme fırsatını kaçırmış olacaktır. Bu açıdan Irak tarihi bir sınavla karşı karşıyadır.

Irak ya da başka bir güç Êzidîlere 3 Ağustos 2014 öncesini dayatsa da bunu başarmaları kolay değildir. Êzidîler sadece yaşadıklarıyla bilinçlenmediler, öz kurumlarıyla kendilerini yöneterek demokratik bilinç kazandılar. Herhangi bir gücün baskısını görmeden kendilerini yönetmenin tadını aldılar. Özgürlük ruhu Êzidîleri de sardı. Bu yönüyle Êzidîler yeni bir dünyaya gözlerini açtılar. Kendi kimlikleri ve inançlarıyla özgür yaşayabileceklerini gördüler. Bu ruh bir defa bir toplumun yüreğine düşerse o toplumu eskisi gibi egemenlik altına almak zordur. Êzidîler özyönetim ve öz savunmaya kavuşmazsa bu bir intihar olur; soykırıma uğramayı kabul etmek olur. 3 Ağustos’u yaşayan Êzidîler artık bunu kabul etmeyeceklerdir

Şu anda dünyada Êzidîlerin mücadelesi kadar meşru bir mücadele yoktur. Bir mücadelenin meşruiyeti güçlüyse o mücadele mutlaka kazanır. Bu meşruiyetleri nedeniyle Êzidîlerin gücü ve imkanı görünenden yüz kat fazladır. Bunu abartı görenler on kat desinler. Bu zaten özyönetimi kazanmak için yeter de artar bile. Yeter ki Êzidîler örgütlü toplum güçleriyle iradeli ve dik dursunlar. Şengal’de Êzidîler örgütlü topluma dayanarak sağlam durduklarında onları yeniden 3 Ağustos 2014 öncesine hiç kimse döndüremez. Bu güç de Êzidîlerin elindedir. Êzidîler örgütlü güçlerini küçümsememelidirler. Meşruiyetlerinden aldıkları gücü küçümsememelidirler.

Ancak bazı Êzidîlerde çok formel bakış açısı var. Güçlerinin büyüklüğünü ve derinliğini göremiyorlar. Sadece gözlerinin gördüğü kadar dünyaya bakış var. İdeolojik, siyasi ve moral değerler konusunun gücünü anlayamıyorlar. Halbuki öyle bir toplumsal ve siyasi meşruiyet kazandılar ki, bu sadece kendilerinin değil, tüm Kürtlerin güç olmasında büyük etkide bulundu. YPG ve YPJ bile Êzidîlerin kurtarılmasında rol oynayarak buradan aldıkları moral destekle hem Kobanê’yi, hem de Rojava’nın birçok alanını özgürleştirdiler. Êzidîleri kurtaranlar olarak tüm dünya YPG ve YPJ’nin Kobanê’deki direnişine büyük destek verdi. Bu gerçeklik bile Êzidîlerin özyönetime ve öz savunmaya kavuşmalarının insanlıktan nasıl bir güç ve destek alacağının kanıtıdır. Bugün dünyada hiçbir gücün karşı karşıya gelemeyeceği bir topluluk varsa o da Êzidîlerdir. Böyle mazlum bir topluma karşı haksızlık ve zulüm yapacak güç artık iflah olamaz.

Tüm bu gerçeklikler, Êzidîlerin özyönetim ve öz savunmalarını isteme, bu yönlü adımlar atma ve bunları savunmanın güçlü bir temele sahip olduğunu gösterir. Bu açıdan gerillaların çekilmesi Êzidîlerin konumunu zayıflatmamıştır. Gerilla 3 Ağustos 2014 soykırımını engelleyerek, Şengal’i kurtararak ve Êzidîlerin örgütlü toplum olarak kendi kurumlaşmalarını sağlamada rol oynayarak Êzidîleri güçlü kılmıştır. Êzidîlerin gücü artık bilinçleridir, örgütlülükleridir, oluşturdukları kurumlaşmalardır ve öz savunmalarıdır. Êzidîler bu kurumlarını sahiplenir, özgür ve demokratik yaşamda ısrar ederse hiç kimse özyönetimlerinin ve özerk yaşamlarının önüne geçemez.