Êzidîler: Mam Zeki'nin kavgasının takipçisi olacağız

Derik'teki Newroz Kampı’nda yaşayan Êzidîler Zeki Şengali suikastına tepki göstererek, "Mam Zeki’nin davasına bağlı kalacak, bu fikir ve mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

DAİŞ çetelerinin Şengal'e saldırmasının ardından Rojava'nın Derik şehrindeki Newroz Kampı'na yerleşen Êzidîler, Türk devleti, Irak hükümeti ve KDP ortaklığı sonucu katledilmesine tepki gösterdi. 73. ferman ardından Şengal halkını hiç yalnız bırakmayan şehit Zeki Şengali Newroz Kampı’nda yaşayan Êzidîlerin gönlünde taht kurmuş durumda.

15 Ağustos’ta Şengal’de Türk savaş uçaklarının suikastı sonucunda şehit düşen Ezidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zeki Şengali’ye olan sevgilerini ve saldırıya tepkilerini dile getiren Newroz Kampı sakinleri ANF'ye konuştu. Zeki Şengali’yi Êzidî toplumu birliğinin direği olarak tanımlayan Newroz Kampı sakinleri, "Bu saldırı ve katliam Mam Zeki şahsında Êzidî toplumuna yapılmıştı" dedi.

'KATLİAMA SESSİZ KALMAK VİCDANSIZLIKTIR'

Dört yıldır Newroz Kampı’nda yaşamakta olan Feysel İbrahim kampa ferman zamanı geldiklerini belirterek, "Yüzlerce kahramanla tanışma fırsatı bulduk. Bunlardan biri de Mam Zeki’dir. O kahramanların emeğiyle Êzidî halkı fermandan kurtulabildi. DAİŞ fermanı gerçekleştirdiği zaman bazı sözde önderler vardı ama hiçbiri sesini çıkarmadı. Ama Önder Apo gerçekten de adı gibi önder çıktı. Dört duvar arasında, düşman esareti altında olmasına rağmen talimat verdi ve "Êzidi halkını kurtarın" dedi. Bugün Mam Zeki gibi Önder Apo’nun emeğini almış bir kahraman katlediliyorsa sessiz kalınması vicdansızlıktır" dedi.

Mam Zeki'nin Êzidî halkının büyüğü, dostu ve oğlu olduğunu kaydeden İbrahim, "Şu an her Êzidî evinde yas ve taziye var. Bugün hiçbir Şengalli "Ben Mam Zeki’yi tanımadım" diyemez. Keşke canımız kanımız gitseydi de Mam Zeki’miz gitmeseydi" diye konuştu.

'HAİNLERİN İSTİHBARATIYLA ŞEHİT DÜŞTÜ'

Newroz Kampı sakinlerinden Mehmud Cırdo Abbas, katliamda KDP ve Irak hükümetinin rolüne dikkat çekti. "Mam Zeki gibi tarihi yöneten, tarihi yeniden yaratan bir aktörün sırtından hançerlenmesi çok acıdır" diyen Abbas, "İçimizde hainlik edenlere bel bağlayanlar da bizim düşmanımızdır. 15 Ağustos tarihi Koço Katliamı'nın yıl dönümüydü ve Mam Zeki orayı ziyarete gitmişti. Oradan dönerken yine o ellerin verdiği istihbaratla yoldaşımız Mam Zeki’mizi vurdular" ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Haydar el-Ebadi'nin Türklerle Êzidî kanı üzerinden ittifak yaptığını söyleyen Abbas konuşmasının devamında şunları belirtti: "Madem o kadar gücüne güveniyorsun kendi topraklarında bulunanların üzerine uçaklarını gönder. Bugün oralarda eğitim gören DAİŞ gelip Êzidî ve Kürt halkını katlediyor. Tarih boyunca her zaman en vefalı halk Êzidîlerdi. Bir savaşınız yok ki şehit vermemiş, esir düşmemiş, kan vermemişiz. Son olarak Mam Zeki ve bütün şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Bir gün muhakkak bunu yapanların da hançeri sırtına yeme sırası gelecektir."

'KATLİAMCILARI VE ORTAKLARINI KINIYORUZ'

TEV-DEM Meclisi'nde ve PYD yönetiminde yer alan Xıdır Musibe Şexxıdırê ise Şengal’e saldırı olduğunda Zeki Şengali’nin de Şengal Direnişi’nde yerini aldığını ifade etti. Şengali'nin Êzidîler üzerinde çok emeği olduğuna değinen Musibe Şexxıdırê, "Beraber çalışmalarda yer aldık. Bir yerlerde anlaşmazlıklar olduğunda çözüm üreten bir misyonu vardı. Koço Katliamı Şehitleri’nin anmasına gitmiş ve istihbarati bilgiyle hedef alınmış.

Biz Êzidî halkı olarak bu katliamı yapanlara yardım eden ve sessiz kalan Irak Hükümetini, partilerini ve güçleri kınıyoruz. Bugün Kürt ve Êzidî çocuklarının Şengal’de katledilmesini kınıyoruz. Mam Zeki’nin davasının peşinde olacağımızı, bunun intikamını alacağımızı ve bunu yapan güçleri er ya da geç bulacağımızı belirtiyoruz. Buradan bütün Kürtler ve Êzidîlere sesleniyorum. Biz Kürtler özelde de Êzidî halkı birleşmeli ve bu katliamlara ‘dur’ diyebilmeliyiz" şeklinde konuştu.

'MAM ZEKİ ÊZİDÎXAN BİRLİĞİNİN ÖNEMLİ BİR DİREĞİYDİ'

Kampın Kadın Meclis’inde yer alan Adule Şemo Zeki Şengali’nin her zaman halktan biri olduğunu belirterek, "Mam Zeki Ezidxan birliğinin önemli bir direğiydi. Bizler onu hep bir baba gibi görürdük. Bizler Heydar Ebadi’nin Êzidî toplumunu kendi toplumu olarak gördüğünü sanırken o gidip Erdoğan’la işbirliği yapıp Êzidî halkına karşı bu planı yaptı. Herkes hainliğini Şengal üzerinden yürütüyor Ebadi’ye soruyorum sen Êzidîler için ne yaptın bugüne kadar? 4 yıldır göçebeyiz, çadırlarda yaşıyoruz, bir tas su dahi bulamadığımız günlerde Êzidîler için ne yaptın? Sen gidip işbirliği yapıp Mam Zeki’mizi nasıl haince katledilip ciğerimizi yaktıysan senin de ciğerin böyle bir hainlikle yansın" diye konuştu.

'MAM ZEKİ’YE SÖZ VERİYORUZ'

Var oldukları sürece Mam Zeki’nin davasının takipçisi olacaklarını söyleyen Adule Şemo şunları kaydetti: "Üzerimizde çok katliamlar oldu. Barzani Tılezer ve Siba’da da Xanesor ve Sinune’de yine bir katliam gerçekleştirdi. Yine de ölmedik. Şehitlerimizin izinde yürüyeceğiz, bu halkı öldürmekle bitiremezsiniz. Dilimizi asla yok edemeyeceksiniz bizler direnmeye devam edeceğiz, bu direnişi büyüteceğiz. Artık düşmandan korkmuyoruz, yüzlerce katliama uğradık hala yaşıyoruz Erdoğan da başkası da gelse bizler şehitlerimizin ve Mam Zeki’nin yolunda yürüyeceğiz."

Artık binlerce Mam Zeki olduğunu ifade eden Feysel İbrahim ise, "Bizler fedailiği Mam Zeki’den öğrendiğimiz gibi devam ettireceğiz. Onun bize devrettiği amaçtan dönmeyeceğiz, bizlere verdiği eğitimin sözünü veriyoruz ve elimizi vicdanımıza koyup son damla kanımıza kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu fikir ve amaçtan asla vazgeçmeyeceğimiz. Buradan bütün dünyanın her yerindeki Êzidî ve Kürt halkına sesleniyorum elimizi vicdanımıza koyalım, eylem ve etkinliklerimizle sesimizi yükseltelim" dedi.