Çukurca’da pirinç zamanı

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde ilkbaharın gelmesi ile birlikte çiftçiler pirinç ekimine başladı. 

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde mikroklima iklim özelliği ve verimli topraklarından kaynaklı birçok ürün yetişiyor. Federal Kürdistan sınırında bulunan Çukurca’da halk bir dönem geçimini pirinç ekiminden sağlıyordu. Çukurca halkının geçim kaynağı olan pirinç ekimi hemen hemen tüm köylerde ve ilçe merkezinde yetiştiriliyordu. Köylünün ektiği pirinç, tüm Kürdistan illerine gönderiliyordu. Köy boşaltmaları ve çatışmalar nedeniyle halkın geçim kaynağı olan pirinç ve diğer tarım ürünlerinin ekimi de sona erdi.

PİRİNÇ ÜRETİMİ YÜZDE 70’TEN YÜZDE 5’E DÜŞTÜ

Pirinç tarlalarını karasabanla çift süren vatandaşlar, kürek yardımıyla oluşturdukları küçük havuzlara pirinç ekiyor. Mayıs ayında pirinç ekimine başlayan çiftçiler, Eylül ve Ekim aylarında hasadı yapıyor. Bir dönem halkın yüzde 70’in pirinçle geçimini sağladığı Çukurca’da bugün halkın yüzde 5’i ancak pirinç üretimi yapabiliyor. Çukurca’da üretilen pirinç kaliteli, katkısız ve tamamen doğal olduğu için insanlar tarafından tercih ediliyor.

Çukurca’da pirinçle uğrayanlar, bir dönem tüm Çukurca halkının pirinçle uğraştığını ve halkın geçim kaynağı olduğunu belirterek, yasaklar, çatışmalar ve köy boşaltmaları nedeniyle üretimin bitme noktasına geldiğini söyledi. Çukurca’da her türlü tarım ürününün yetişebildiğini dile getiren Çukurcalı yurttaşlar, "Burada başta pirinç olmak üzere yetişen tüm ürünler tamamen doğaldır. Yetiştirdiğimiz ürünleri Hakkari'nin yanı sıra birçok yere gönderiyorduk. Kimseye muhtaç olmadan kendi üretimimizi kendimiz yapıyorduk. Ama son zamanlarda yaşananlardan dolayı üretim durma noktasına geldi. Yine de tüm yasaklara karşın üretmeye devam ediyoruz" dedi.