Çaldıran’da yeni zafer beklentisi

Van’ın ve bölgenin en soğuk kentlerinden Çaldıran, 31 Mart’ta HDP ile yeniden ısınacak. Çaldıran halkı, 24 Haziran’da HDP’ye verdiği oyların yüzde 75’in yüzde 90’lara yükseltmeyi hedefliyor.

Çaldıran halkı tarafından 2014’te seçilen, ancak yerine kayyum atanan DBP’li Eşbaşkan Faruk Demir, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Leyla Atsak ile kayyum yönetimine son verme hazırlığında.

Çaldıran, 2 bin 50 metre yüksekliğe ve eksi 45 dereceye inen hava sıcaklığı ile bölgenin Sibirya’sı olarak biliniyor. İran’a sınır kenti olmasına rağmen sınır kapısı bulunmayan Çaldıran’da sınır ticareti yapmak da yasak. İran ile Çaldıran arasında ‘güvenlik’ gerekçesiyle duvar örülmüş durumda. DBP’li Çaldıran Belediyesi’ne 2017’de kayyum atandı. Çaldıran halkı, 31 Mart’ta HDP ile yeniden belediyesine kavuşmaya hazırlanıyor. Çaldıran halkı, 24 Haziran Genel Seçimlerinde HDP’ye verdiği yüzde 75 oy oranını yüzde 90’lara çıkarmayı hedefliyor. 

Yerine kayyum atanan DBP’li Eşbaşkan Faruk Demir, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Leyla Atsak ile yeniden aday. 1994’te Van’ın Çaldıran ilçesinde dünyaya gelen Atsak, ilkokul, ortaokul ve liseyi Çaldıran’da okudu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Çaldıran Belediyesi’nde sosyolog olarak görev yapan, belediyede kadın biriminin eğitim bölümünden sorumlu olan Atsak, kadının toplumdaki rolü, cinsiyet eğitimi, çocuk eğitimi, kadın sağlığı üzerine birçok seminer verdi. DBP’li Çaldıran Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla görevine son verilen Atsak, daha sonra ihraç edildi.

DEVLETE RAĞMEN GELECEK

Çaldıran’a bağlı Yukarı Sağmalı (Noşara Joré) Mahallesi’nde 1975’te doğan Demir, ilkokulu doğduğu köyde, ortaokulu ve liseyi Muradiye’de okudu. Daha sonra iş hayatına giren Faruk Demir, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde inşaat sektöründe çalıştı. 2014’te Çaldıran’da Belediye Eşbaşkanı seçilen Demir, Şubat 2017’de tutuklanarak cezaevine gönderildi, sonra yerine kayyum atandı. Yaklaşık bir yıl cezaevinde kalan Demir, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.