82 Kürt örgütten ABD kararına karşı ulusal tutum

Onlarca Kürt örgüt ve parti temsilcisi, Brüksel'de toplanarak, ABD’nin PKK yöneticilerini hedef alan kararına karşı ortak tutum aldı.

ABD’nin PKK yöneticileri Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ın başına “ödül” koyma kararını protesto etmek için 82 parti, örgüt, kuruluş ve onlarca şahsiyet Brüksel’de bir araya geldi. Burada yapılan konuşmalarda ABD’nin kararına karşı ulusal bir tutum alınması vurgusunda bulunarak, eylem önerileri yapıldı.  

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), öncülüğünde 82 parti, örgüt, kuruluş ve onlarca Kürt şahsiyet, ABD’nin PKK yöneticileri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Murat Karayılan'a dönük kararına karşı ortak mücadele yöntemleri üzerine tartışıyor. Brüksel Basın Kulübü’nde (Press Club Brussels) tek ana gündemle bir araya gelen 4 parçadan Kürt örgüt temsilcileri, ABD’nin kararının sadece PKK’ye karşı olmadığını, bütün Kürtlere karşı olduğunu belirterek, ortak mücadele etme vurgusunda bulundu. 

Toplantıda konuşan eski DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, ABD kararının uluslararası komplonun devamı olduğunu belirterek, buna karşı bir dizi mücadele önerisinde bulundu. 

GENİŞ KATILIM

Toplantıya katılanlar arasında dört parçadan, Kongra-Gel, PJAK, KODAR, YNK, PYD, Komele, Parti Sosyalisti Demokrati Kurdistan, El Parti Demoqrati Kurd, Partiya Komunista Kurdistan, Partiya Çep a Kurd li Suriya, Partiya Kesk a Kurdistan, Hizbi Komunisti Krekari Kurdistan ve Soraya Demokratik Parti gibi partilerin yanı sıra HDK-Avrupa, KCDK-E, TJK-E, PKAN, FEDA, Tev-Çand, Enstituya Kurdi, KOMAW, Kurdipedia gibi sivil toplum örgütler var.

DİCLE: KAMPANYA BAŞLATMALIYIZ

Eski DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle,  kararı anti demokratik olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu kararı protesto ediyor, kınıyorum. Ahlaksızca bir karardır. Kürt özgürlük hareketinin 3 yöneticisi şahsında halkımız cezalandırılmak isteniliyor. ABD’nin bu kararı, 1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yapılan uluslararası komplonun  devamıdır." Dicle, karara karşı bir kampanyanın başlatılması gerektiğini de belirterek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

1- Strasbourg Avrupa Adalet Divanı ve Belçika Adalet Divanı’nın kararı esas alınarak, Amerika’da bir davanın açılması gerekiyor. 

2- Kürdistan’ın 4 parçasında ve dünyanın birçok merkezinde bütün parti, örgüt, kurum ve şahsiyetlerin katılımıyla bir imza kampanyasının başlatılması. Bu imzaların Amerika Dışişler Bakanlığına verilmesi.

3- Tanınmış şahsiyetler, yazar ve gazeteciler, bu karara karşı dünyanın yüksek tirajlı gazetelerine makaleler yazmalı.

4- Bu toplantının sonuç bildirgesinin ABD Dışişleri Bakanlığına mail ile gönderilmesi.”

KERİMİ: KÜRTLERİN TAVRI ÖNEMLİ

Yazar Ali Kerimi ise Duran Kalkan, Cemil Bayık, Murat Karayılan’ın 40 yıl boyunca Kürt halkının özgürlüğü için mücadele ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

"ABD Dışişleri Bakanı bu kararı ahlaki ve insani değildir. Protesto ediyorum. bu uluslararası Kürt karşıtı ancak ulusal birlik ile çözülebilir. Eğen biz birlik olmasak bu tür sorunlarımız da bitmez. Bugün bizim birlik koşullarımız var. Geçmişte böyle sorunlarımız vardı ancak bugün yok. Herkes biliyor, Cemil Bayık nerededir? Biz ABD’nin tavrını biliyoruz. Geçmişte bir taraftan Yaser Arafat’ı terörist, diğer taraftan da Noel adayı gösteriyordu. Bu onların tutumu bizi bağlamamalı. Bizi bağlayan şey Kürtlerin tavrıdır. Önemli olan da budur.” 

GÜNDÜZ: KÜRT KADINLARI BUNU KABUL ETMİYOR

TJK-E Adına Sabiha Gündüz de  ABD’nin kararını lanetlediğini belirterek, “Sizler Kürtler üzerinde oyunlar oynayamazsınız. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Çünkü Kürtler bugün tarih yazıyor. Kürt kadın hareketi olarak bu kararı kınıyoruz. Her alanda mücadele edeceğiz” dedi. 

MOHAMEDİ: BİR AN ÖNCE BUNDAN VAZGEÇİLMELİ

Komele Sazmanî Kurdistanî Hizbî Koministî İran adına Çiya  Mohamedi ise yaptığı konuşmada ABD’nin kararını sert bir dille eleştirerek, bir önce bu yanlıştan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. ABD’nin sömürgeci bir güç olduğunu dile getiren Mohamedi, "Bütün Kürt parti ve örgütlerinin bu karara karşı ortak  mücadele etmesi gerekiyor” çağrısında bulundu. 

SERBİLİND: BİRLİK OLSAK BÖYLE KARARLAR ALINMAZ

Partiya İSlamiya Kurdistan (PİK) Başkanı Hikmet Serbilind de Kürdistan’da bütün renklerin ve inançların olduğunu hatırlatarak, "Bu renklerin düşmanı çok. En büyük düşman ise İslami devletlerdir. İşte biz Kürtlerin buna karşı çıkması gerekiyor. Kürtler burada yetersiz kalıyor. Çünkü Kürtler, Kürt olmaktan ziyade her şeydir. ABD kararı da bundan bağımsız değil. Bütün Kürt örgütleri bu kararı protesto etmeli ve tutum almalıdır” diye konuştu. 

ŞÊXANİ: KÜRT DÜŞMANLARI!

PYK-S Wehdê adına Mistefa Şêxani, "Tarih boyunca Kürt düşmanları böyle roller oynamıştır. Bugünkü karar da bunun uzantısı" dedi.

CEMAL: ULUSLARARASI ARENA İÇİN UTANÇ

Hizbî Koministî Kirêkarî Kurdistan adına Deştî Cemal ise bu kararın Türkiye’nin talebi üzerine aldığını belirterek, "Karar uluslararası arena için bir utançtır. Biz Kürt parti ve örgütlerinin bu karara karşı sert bir tutum alması gerekiyor. Çünkü bu kararın hiçbir haklılığı yok. Bunu teşhir etmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

ERKAN: PKK KÜRDÜN İRADESİDİR

KAWA Hareketi adına Hüseyin Erkan da PKK'nin Kürt özgürlüğü için uzun yıllardır mücadele ederek, büyük bedel ödediğini belirterek, "PKK Kürt halkının iradesi ve temsilcisidir. Biz bunu böyle görüyoruz. Onunu için herkes ABD’nin kararına karşı çıkmalıyız. Eğer biz bunu boşa çıkaramazsak daha kötü şeyler olur” dedi. 

ŞALİ: KÜRT ÇIKARLARINA KARŞI KARAR

Yekgirtuyi islami Kurdisdan adına Aras Şali ise “ABD’nin kararını kınıyor, mahkum ediyoruz. Bu karar Kürt çıkarlarına karşı bir karardır. Herkes ortak mücadele etmelidir” şeklinde konuştu. 

ARYO: ORTAK TUTUM ALALIM

Kongreya Gelê Mezopotamya Temsilcisi Georg Aryo da ABD’nin kararına karşı bütün kesimlerin ortak tutum alması gerektiğini vurgusunda bulundu. 

ŞETEWÎ: KABUL EDİLEMEZ

Prof. DR. Hesen Şetewî de konuşmasında kararı kınayarak, kabul edilemeyeceğini söyledi.