3 bin yıllık çivi yazısı yok oluyor

Erciş’te 3 bin yıl önce Urartular döneminde kalan çivi yazıları yok olmakla karşı karşıya.

Urartular tarafından 3 bin yıl önce Van'ın Erciş ilçesinin Karataş mevkisinde kaya üzerinde yazılan çivi yazıları, ilgisizliğin ve rantın kurbanı oluyor.

Yukarı Mezopotamya’da bulunan Van şehri, birçok medeniyete beşiklik etti. Bu medeniyetlerden biri de Urartu'dur. Van’ı başkent yapan Urartular, Van çevre il ve ilçelerinde binlerce tarihi yapı bıraktı. Taş ustası ile ün yapan Urartular, yaptıkların yapıların üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen halen dim dik ayakta. Bu yapıların en önemlileri Van Kalesi, Çavuştepe Kalesi ve kayaları oyarak yazdıkları çivi yazılarıdır. Çivi yazıları, Van'ın Erciş ilçesinin Karataş mevkisinde bulunuyor.

Urartular tarafından 3 bin yıl önce kaya üzerinde yazılan bu çivi yazısı, ilgisizliğin ve rantın kurbanı oluyor. Çivi yazısının bulunduğu bölgede TOKİ tarafından konutlar ve otoyol yapıldı. Bu tarihi alanı ranta çeviren TOKİ’nin yanı sıra bazı kişiler tarafından tahrip edildi ve üzerine yazılar yazıldı.

Urartu Kralı Argişti’nin oğlu Sarduri tarafından kaya üzerinde “Ben Argişti oğlu Sarduri. Tanrı Haldi’nin yüksekliği sayesinde bir bağ yaptım. Kim bu bağın adını değiştirirse kim çalarsa Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar güneş altında onu yok etsin” yazılıyor.

Sit alanı olması gereken bu bölgede, bugüne kadar bir önlem alınmadı. Çivi yazısının bulunduğu alan aynı zamanda adak adanan kutsal bir mekan. Bu kutsal alan özellikle definecilerce zaman zaman kazılar yapılarak tahrip ediliyor.