21 yıl sonra aynı yerde...

21 yıl sonra ablası Adar'ın şehit düştüğü Lêlîkan'da Türk devletinin işgaline karşı direnen gerilla Eriş Gever, "Heval Adar’ın şehit düştüğü yerde mücadele etmek benim için muhteşem bir şey" dedi.

Ortadoğu'da binlerce genç özgür bir yaşam ve ülke için Kürdistan dağlarına akın etmektedir. Her ailede mutlaka bir gencin katıldığı PKK hareketine bazı ailelerden 3 ya da 4 kardeş katılmaktadır. Bu ailelerden biri de Geverli gerilla Eriş Gever’in ailesidir. Gerilla saflarına 3 kardeş olarak katıldıklarını belirten Eriş, kardeşlerinin ardından kendisinin de özgürlük hareketine katılmaya karar verdiğini belirtti. 21 yıl sonra ablasının şehit düştüğü Sideka ilçesine bağlı Lêlîkan’da bulunan Gever, PKK hareketine katılmaya nasıl karar verdiğini ve Lêlîkan direnişini ANF'ye değerlendirdi.

Ablası Adar 1993 yılında mücadeleye katıldığında henüz çok küçük olduğunu söyleyen gerilla Eriş Gever, "Büyüdükçe düşman saldırılarıyla karşı karşıya kaldığımda ablamın da bu mücadelede olduğu düşüncesi ile düşman karşısında güçlü durmayı öğrendik. Büyüklerimiz bize gerillaları sıkça anlatırdı. Bizim bir ordumuz olduğunu içinde ablamın da yer aldığını söyleyince heval Adar şahsında gerilla daha da ilgimi çekiyordu. Benim için gerilla olmak aslında hayal gibiydi. Küçük dünyamızda öylesine ulaşılmaz yerlere koymuştuk ki ancak gerilla olmanın hayalini kurabiliyorduk" diye konuştu.

ADAR'IN ARDILI ADAR

Ablası Adar'ın Sideka ilçesinde şehit düştükten sonra diğer ablasının da onun ardılı olmak için gerilla saflarına katıldığını ve onun da Adar ismini aldığını söyleyen gerilla Gever devamla şunları belirtti: "Artık iki ablamda gerillaydı. Hayallerime bir adım daha yaklaşıyordum. Etrafımızda yaşanan katliamlar, failli meçhuller, sokak ortasında katledilen çocuklarımız her geçen gün bende mücadele ve intikam bilincini daha çok uyandırıyordu. Düşman ile mücadele edebileceğimiz tek özgür alanlar dağlardı. Bizden öncekiler yolu göstermişlerdi. Bize de onların gösterdiği yolda onların kahramanlığı ile yürümek kalmaktaydı."

Gerilla saflarına katıldıktan sonra ablası Adar’ın şehit düştüğü alana geldiğini kaydeden Gever, "Bu bana asla bir tesadüf gibi gelmedi. Bir enerji bizi aynı yere çekmişti. Xakurkê alanına gelince bir büyüğüm olan ablam Adar’ı da gördüm. Onunla beraber ablam Adar’ın mezarına gidip ziyaret ettik. Üçümüzün bu buluşması asla tesadüf olamazdı. O gün beraberdik. Hayalimdi ve gerçekleşti. Ablalarım mücadele yoldaşımdı" dedi.

'LÊLÎKAN DESTAN YAZIYOR'

Lêlîkan direnişine de değinen gerilla Eriş Gever, "Şimdi Sideka ilçesine bağlı Lêlîkan alanındayım. Heval Adar’ın şehit düştüğü bu topraklarda mücadele etmek, binlerce arkadaşın iz bıraktığı bu yolda ilerlemek benim için muhteşem bir şey. 21 yıl sonra ablam Adar’ın şehit düştüğü yerde mücadele en kızgın haliyle devam ediyor. Bu yola başladığım an anladım aslında attığım hiçbir adımın öylesine olmadığını, her adımda yeni bir anlamla karşılaşıyordum. Lêlîkan direnişi destan yazmaya devam ediyordu. Arkadaşlar hemen her gün çok etkili eylemler gerçekleştiriyor. Lêlîkan’ın her günü romanlaşacak düzeydedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türk devletinin elinde sadece tekniği olduğuna dikkat çeken gerilla Eriş Gever konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Arkadaşlar Türk ordusunun arkasına gizlendiği keşif uçakların altında en etkili eylemleri gerçekleştiriyor. Keşifleri boşa çıkınca artık askerlerin güvendiği hiçbir şey kalmıyordu. Keşif yaptığımızda da görüyoruz. Mevziden dışarı adım atamıyorlar. Bugün yaşanan savaşın galibi belli. İşgalciler asla kazanmamış, kazanmayacaktır. Türk devleti bir işgal devletidir. Sonunu da Lêlîkan’da görmekteyiz. Halkımızda bunu görüp ve bilmelidir ki Türk devleti Lêlîkan'da da olduğu gibi kaybetmeye mahkum."