14 yaşındaki Muammer'in hayatını kaybetmesinde ihmaller zinciri

Çaldıran’da 14 yaşındaki Lise öğrencisi Muammer Erdoğan yaralı haldeyken 5 dakikalık bir mesafede olan ambulans 25 dakika sonra geldi. Erdoğan hastaneye yetişemeden hayatını kaybetti. Ailesine göre Muammer’i ihmaller zinciri öldürdü.

AKP-MHP Türkiye’yi hem eğitim hem de sağlık alanında geri götürürken; ayrımcı politikalar, liyakatsizlik ve kamu kurumlarında yaşanan AKP-MHP kadrolaşması artık çok açık bir biçimde ölümlere neden oluyor. Çaldıran’da yaşananlar AKP-MHP’nin ülkeyi nasıl yönettiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Çaldıran 3 Nisan Anadolu Lisesinde okuyan 2008 doğumlu Muammer Erdoğan, kendilerini okulun dışında orada bulunan uluslararası yolun karşı tarafında bekleyen Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı taşımalı servise binmek için hızla yolun karşı tarafına geçmek isterken karşıdan hızla gelen bir otomobilin altında kaldı. Otomobilin şoförü yaralı Muammer’i olay yerinde bırakarak kaçtı. Çevredekiler 5 dakikalık bir uzaklıkta bulunan Çaldıran Devlet Hastanesini arayarak ambulans istedi. Ancak 5 dakikalık bir mesafede bulunan ambulans 25 dakika sonra olay yerine ulaştı. Muammer Erdoğan, hastaneye şuuru kapalı biçimde geldi ancak kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.

Muammer Erdoğan 14 Aralık 2022 günü henüz 14 yaşındayken ihmaller zincirinin kurbanı oldu. Öğrencileri okulun bahçesinde okul yönetiminin denetiminde alması gereken taşımalı servis, iddialara göre önce çarşı merkezinden başka yolcular aldı ve sonra da yolun karşı tarafında öğrencileri bekledi. Muammer Erdoğan’da telaşla servise yetişmeye çalışırken gelen aracın altında kaldı.

Muammer’in ölümünde yaşanan ihmaller zinciri bunlarla sınırlı değil.

*Öğrenci taşımacılığı ile iş güvenliği uzmanları ilgileniyor. Kazanın yaşandığı Çaldılran’da iş güvenliği uzmanı ayda sadece bir defa okula geliyor.

*Çaldıran’da uzun bir zamandır okullarda iş güvenliği denetimi yapılmıyor.

*İlçedeki tüm öğrenci taşıma servisi şoförlerinin iş güvenliği eğitiminden geçmesi gerekiyor ama bu yapılmıyor. İlçedeki servis araçları denetlenmiyor.

*İlçedeki servis araçlarının emniyet ve MEB tarafından lastik, kapasite, şöför denetimi ve güvenlik durumları yapılan servis ihalesinden sonra denetlenmiyor.

 'OĞLUM İHMALLER ZİNCİRİNİN KURBANI OLDU'

Baba Nihat Erdoğan’da oğlunun bu ihmaller zincirinin kurbanı olduğunu söyledi. Oğlu Nihat Erdoğan’ı okul içinde alması gereken taşımalı servisin uluslararası yolun karşısında beklediğini ifade eden Erdoğan, “ Oğlum ihmaller zincirinin kurbanı oldu. Gereken neyse yapacağız, ben yaşadım, başkası yaşamasın. Çocuk okuldan çıkmış karşı tarafa geçmek istemiş. Servis normal şartlarda okul bahçesinden alması lazımken, karşıda bekliyor. Oradan şehirlerarası yol geçiyor. Buna rağmen karşıdan karşıya servisine yetişmek için geçerken özel bir otomobil süratle geliyor ve oğluma çarpıyor. Otomobil şoförü oğlumu yaralı halde bırakıp kaçmış. Oğluma çarpan aracın şoförü yakalandı ve halen nezarette tutuluyor. Şikâyetçiyim, Milli Eğitim Müdüründen, Okul müdüründen, servisçilerden şoförlerden şikâyetçiyim.

'OĞLUMUN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU OLAN HERKESTEN ŞİKAYETÇİYİM'

Oğlunun yaralandıktan sonra ambulansa haber verildiğini ancak ambulansı 25 dakika sonra gelmesinin ise tam bir skandal olduğunu kaydeden baba Erdoğan: “ Ambulansa haber vermişler, 25 dakika geç geliyor ve sadece 5 dakikalık bir yol. Veli toplantısına gittim erken çıktım. Hastaneye gittim,  oğlum hastanede hayatını kaybetti. Ambulans erken gelirse, kurtulma ihtimali vardı. Çaldıran 3 Nisan Anadolu Lisesi, Doğubayazıt yolunun üzerinde bulunuyor. Benim oğlum günlük taşımalı olarak okuyordu. Burada ihmalin soruşturmasını istiyorum. Ben İlçe Emniyet Müdürlüğüne başvurdum ve gerekli önlemlerin alınmasını ve ihmali olanların yargılanmasını istiyorum.” Diye konuştu.

VAN EĞİTİM SEN: UYARMIŞTIK AMA BİZE PROBLEM YOK DEMiŞLERDİ

Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Murat Atabay, ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı taşımalı servislerin öğrencileri okul içinde alması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyledi. Olayla ilgili araştırmalarını sürdürdüklerini kaydeden Atabay: “ Biz bu konuda araştırma yapacağız. Taşımalı eğitimde sıkıntı olduğunu uzun süredir söylüyoruz. Defalarca dilekçeler yazdık. Servis sayısının arttırılması lazım. Servis şoförlerinin denetlenmediğini söyledik. Onlarda ‘problem yok’ diye bize cevap vermişlerdi ve işte sonuç bu oldu. Muammer Erdoğan’ın ölümüyle ilgili araştırmalarımızı yaptıktan sonra kamuoyuna açıklamalarda bulunacağız” dedi.