‘YNK’nin yaşadığı sorunları, YNK zarar görmeden çözmelidir’

PKK Dış İlişkiler Komitesi: Bir an önce sorunları, karşıtları ve Kürt halkının düşmanlarını sevindirmeden ve YNK’nin zarar görmesine yol açmadan çözülmesi gerektiğini belirtiyoruz.

PKK Dış İlişkiler Komitesi, YNK’nin kongresinde seçilen partinin yetkili mekanizmalarının son günlerde YNK içinde yaşanan ve giderek tırmanan yönetim krizini parti hukuku ve ulusal sorumluluk temelinde çözeceklerine inancının tam olduğunu belirtti.

Yekîtîya Nîştîman Kûrdîstan yetkili organlarına bir çağrı yapan PKK Dış İlişkiler Komitesi, şunları belirtti: “Son günlerde Yekîtîya Nîştîman Kûrdîstan içinde yaşanan ve giderek tırmanan yönetim krizinin; partinin kongresinde seçilen partinin yetkili mekanizmalarınca, parti hukuku ve ulusal sorumluluk temelinde çözeceklerine dair inancımızı ve beklentimizi belirtiyoruz.

Sayın Celal Talabani’nin kurduğu parti olan YNK Kürdistan ulusal mücadelesinde olduğu kadar, demokrasi ve özgürlükler anlamında da önemli duruşa sahip olmuştur. Tüm Kürtler ve dostları açsından halen bu rolü ve misyonu devam etmektedir. Son günlerde ortaya çıkan sorunların da karşılıklı anlayış ve diyalog temelinde partinin yetkili mekanizmalarınca çözülmesi önemlidir. YNK Güney Kürdistan’da olduğu kadar, Kürdistan’ın diğer parçalarında ve Kürtlerin olduğu her yerde önemsenen ve değer gören bir partidir. Yine ulusal birlik çalışmaları kadar, Kürtlerin iç sorunlarını diyalog ve demokratik çerçevede çözmesinde de rolü belirleyicidir. Bu role ve beklentilere cevap temelinde, zamana sarkıtmadan ve derinleştirmeden sorunların çözüleceğine inanıyoruz.

İçinde olunan konjonktür de dikkate alındığında; Kürtlerin kazanımlarını kalıcılaştırma kadar, büyük tehlike ve risklerin de var olduğu açıktır. Böylesi bir süreçte iç sorunları derinleştirmeden, karşılıklı ihtamlar, var olan demokrasi değerlerine zarar verecek tutumlardan kaçınarak ve partinin yetkili organlarının devreye girerek çözebilir. Aksi durum YNK’nin hem mevcut durumuna etki yapar hem önümüzdeki dönem ve gelecekte planlama ve çalışmalarının zayıflamasına yol açar. Bu da partinin yanında Kürt halkının özgürlük ve demokrasi davasına zarar verir.

Parti olarak YNK’nin Kürdistan özgürlük mücadelesinde rolünü hep dikkate aldık ve önemsedik. Sayın Celal Talabani, İbrahim Ahmed ve Önder Abdullah Öcalan’ın arkadaşlığına ve sorunları ortak anlayış ile çözme yaklaşımına bağlı kaldık. Önümüzdeki dönemde de YNK’nin rolü ve misyonunu bu çizgide yürümesi temelinde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi belirtmek istiyoruz. Bir an önce sorunları, karşıtları ve Kürt halkının düşmanlarını sevindirmeden ve YNK’nin zarar görmesine yol açmadan çözülmesi gerektiğini belirtiyoruz.”