Trablus'ta da rejim karşıtı gösteriler başladı

Libya’nın başkenti Trablus’ta Ankara destekli rejime karşı protesto gösterileri başladı. Eylemcilere karşı gaz bombaları kullanıldı.

Perşembe akşamı Gurgi mahallesinde rejim karşıtı bir gösteri düzenlendi. AFP’ye konuşan bir mahalle sakini, “Eylemler var. Rejim karşıtı sloganlar ve silah sesleri duyuluyor. Göz yaşartıcı gazlar eve doldu” dedi.

Başka bir tanık, Trablus’un batı girişindeki Gurgi mahallesinde akşam saatlerinde lastikler yakıldığını bildirdi.

Gün içinde onlarca avukat da Trablus’ta bir mahkeme önünde baskıları protesto etmek için oturma eylemi yapmıştı.

Libya, 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Ülke, 2015’den beri ise doğu ve batı merkezli olmak üzere iki yönetime sahip.

Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter, 4 Nisan 2019’dan bu yana Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor.

14 Ocak’ta Almanya öncülüğünde Berlin’de düzenlenen Libya konferansı da fiyasko ile sonuçlandı. Her ne kadar ateşkes çağrıları yapılsa da, Berlin-Ankara işbirliği nedeniyle bölgenin temel bazı aktörleri konferansa davet edilmedi.

Türkiye, açık bir şekilde Trablus merkezli hükümete silah ve asker desteği sağlıyor. Binlerce çete mensubunu bölgeye gönderen Türk devleti, zırhlı araçlar, cephane ve dron gibi silahlar sağlıyor.