'Tecride ve işgale karşı gençlik ruhuyla direneceğiz'

Demokratik Öğrenci Meclisi Olağan Çalıştayında, gençlik ruhuyla İmralı tecridine ve işgale karşı direnişin büyütüleceği mesajı verildi.

Demokratik Öğrenci Meclisi, 1’inci Olağan Çalıştayı'nı “Öncüleşen Gençlikle Özgürleşen Topluma” şiarıyla Wan’da gerçekleştirdi. Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salon’unda düzenlenen çalıştaya, yüzlerce genç katıldı. Çalıştay salonuna; "Unutmadık bir Gülistan daha eksilmeyecek", "Gençliğin olmadığı yerde demokrasi yeşermez", “Jin, Jiyan, Azadî”, “Tovên jiyana azad bi ciwanan şên dibe” ve “Genç başladık genç başaracağız” pankartları asıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ile partililerin de katıldığı çalıştay, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

'AYAĞA KALKALIM VE ALANLARDA OLALIM'

Barış Anneleri Meclisi Üyesi Zekiye Kaya, gençler üzerinde yürütülen kirli politikalara izin vermeyeceklerini söyledi. Kaya, “Kurdistan'da kimyasal silah kullanılırken kimseden ses çıkmadı. Tüm Kürtlerin birleşerek buna cevap vermesi gerekiyor. Buradan kadınlara sesleniyorum; ayağa kalkın ve alanlarda olun. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ diyoruz. Barış anneleri olarak gençleri kutluyor ve yanında olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

 Kaya’nın ardından konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP’nin kadın partisi ve aynı zamanda gençlik partisi olduğunu söyledi. Günay, “Bu gençlik ruhuyla dinamiğiyle her yerde, alanlarda örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Tabii ki AKP faşizminin Türkiye toplumuna, kadınlara, gençlere yönelik saldırıları ve baskıları maalesef her yerde çok amansız bir şekilde devam ediyor. Ama buna karşı da her yerde, sokaklarda, mahallelerde eylemlerde de kesintisiz direniş halinde olan bizler varız. Yani HDP’liler, kadınlar, gençler Aleviler, Sünniler; bu toplumun tamamı AKP faşizmine karşı her yerde mücadele ediyor. Elbette faşizmle mücadele alanında en büyük rol ve görev de siz üniversite öğrencilerine, öncü gençlere düşüyor. AKP iktidarı topluma karşı yürüttüğü kadın düşmanlığını, Kürt düşmanlığını, gençlik düşmanlığını üniversitelerde de devam ettiriyor” diye konuştu.

'KÜRTLER DİRENİYOR VE İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR'

Halkın iradesini gasp eden AKP iktidarının kayyumlar eliyle aynı politikayı tekrardan üniversitelerde de devreye koyduğunu söyleyen Günay, “Kayyumlar Kürt halkının iradesini gasp etmesine rağmen Kürtler direndi ve iradesine sahip çıktı. Tıpkı üniversite öğrencileri gibi üniversite öğrencileri de alanlarda kayyum rektörlere karşı direniş halinde oldular. Çünkü bu toplumun faşizme karşı mücadelesi devrimci geleneği üniversitelerden başladı. Bu topraklarda toplumsal mücadele üniversitelerden başladı, üniversitelerden bütün topluma yayıldı; devrimci önderlerin büyük çoğunluğunun öğrenci olduğunu biliyoruz. Faşizmin kara kışında devrimci önderler yani Mazlum Doğan, Kemal Pir, Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan faşizme karşı direnişe geçerek topluma öncülük etti. Kürtleri, kadınları, gençleri Türkiye’nin demokrasi güçlerini kara kıştan uyandırarak direnişle buluşturarak topluma öncülük ettiler. Şimdi de gençler demokratik öğrenci meclisleriyle bu öncülüklerini gerçekleştirme topluma öncülük etmenin adımlarını atıyorlar” diye konuştu.

 'GENÇLER BU İKTİDARI GÖNDERECEK'

Önümüzdeki seçimde gençlerin AKP’yi göndereceğini ifade eden Günay, “İlk kez oy kullanacak olan gençler bunu gerçekleştirecekler. AKP faşizminin kaybetmesine, onu göndermeye öncülük edecekler. Gençler sandıkta KYK borçlarının, barınamıyor olmalarının, kayyım rektörlerin hesabını soracaklar. Bizler hep birlikte bunu başaracağız. Devrimci önderlerimizden biri diyor ki; ‘bu coğrafyada örgütsüz yaprak kıpırdamaz’ işte biz örgütlülüğü sağlamak için, devrime mücadele ve direnişe öncülük etmek için mücadele ediyoruz. Demokratik öğrenci meclisleri, bu topraklarda örgütlenmenin öncüsü olmak için toplandı. HDP en büyük gençlik partisidir, gençlerin kendi çalışmalarını özgün özerk çalışmalarını yürüttüğü, kendi iradelerini siyasete yansıttığı tek partidir. Tüm gençleri demokratik öğrenci meclislerimizde örgütlenmeye davet ediyorum” diye konuştu.

 'TECRİDE GENÇLİK RUHUYLA DİRENECEĞİZ'

AKP’nin savaş siyasetinin tecritten beslendiğini belirten Günay, konuşmasını şöyle bitirdi: “Dolayısıyla Sayın Öcalan üzerinde devam eden tecrit politikalarına karşı gençlik ruhuyla direnerek bu tecrit politikalarına kaybettireceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. ‘Bizler genç başladık genç başaracağızın’ ruhuyla Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Kemal Pirlerin ve Mazlum Doğanların ruhuyla bu süreci örgütleyeceğiz. Tabi ki bugün aynı zamanda bütün dünya kadınlarına öncülük eden ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesinin mirasçısı olan kadın mücadelesinin de mirasçısıyız. ‘Jin, jiyan, azadî’ ruhuyla çalıştayınızı selamlıyorum.”
Günay’ın konuşmasının ardından çalıştay, basına kapalı bir şekilde devam etti.