Safitürk'ün koruması: Emniyet amiri öldürttü

Öldürülen Derik Belediyesi kayyumu Muhammet Safitürk’le ilgili duruşmada, yakın korumasının "emniyet amiri öldürttü" dediği öğrenildi.

Gasp edilen Derik Belediyesi'ne başkan olarak atanan, 10 Kasım 2016’da bombalı saldırı sonucu ölen Kaymakam Muhammet Safitürk’ün dosyasına ilişkin, Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 sanık hakkında verdiği kararı bozup, 8’i hakkında yeniden yargılama kararı veren Antep'teki Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, dosyayı açık duruşma şeklinde 3’üncü defa görüştü. Duruşmaya sanık Fikret Bağı, Mehmet Deniz, Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Zinet Erdaş, Zuhal Dalçin, avukatları ile sanık avukatı Ferhat İbrahimoğlu ve Hatip Mercan katıldı.

‘GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALDIRMIŞTIM’

Dönemin emniyet amiri Hakan Kutluay’ın SEGBİS yoluyla duruşmaya katıldığı görüldü. Kaymakam Safitürk’le 11.50 sıralarında telefonla konuşmasının ardından büyük bir patlama sesi duyduğunu belirten Hakan Kutluay, direkt kaymakamlığa çıktığını söyledi. Kaymakamı alıp Derik Devlet Hastanesi’ne götürdüklerini aktaran Kutluay, şöyle konuştu: “Orada güvenlik önlemleri aldırdım. İlçe jandarma komutanıyla görüştüm. O bana ambulans helikopterin 1-2 saat içerisinde gelebileceğini söyledi. Daha sonra gerekli önlemleri alarak kaymakam beyin Kızıltepe’ye sevkini sağladım. Kaymakamlık binasının dışında güvenlik kameraları ve mobese sistemi mevcuttu. Ancak kaymakamlık binası ve kaymakam beyin odasının bulunduğu katta kamera yoktu. Kaymakam beyin kayyum olarak atanmasından sonra önlemleri arttırmıştık. Şerif Mesutoğlu’nun kardeşinin PKK saflarında öldürülmesini neden göstererek onun işten çıkarılmasını istedim. O da bana ‘Suç şahsidir. Ben ona güveniyorum’ diyerek işten çıkarmadı. Benim hakkımda FETÖ’den bir işlem yapılmamıştır. Ben emniyet amiri olarak gerekli tüm güvenlik önlemlerini aldırmıştım.”
Kutluay, "Kaymakamlık girişinde X-ray cihazı yoktu. Durumu kaymakam beye bildirdim ancak o ‘ödenek olmadığı için x-ray cihazı alamadık’ dedi" diye konuştu.

YAKIN KORUMASI: EMNİYET AMİRİ ÖLDÜRTTÜ

Sanık Tahsin Erdaş, kaymakam hastanedeyken ağabeyi Ali Haydar Safitürk’ün, koruma polis Mehmet Kahraman’a “Kaymakam beye böyle bir şey oldu da sana neden bir şey olmadı?” şeklinde yönelttiği soruya Kahraman’ın, “Senin kardeşini kusura bakma biz koruyamadık, emniyet amiri öldürttü” diye cevapladığını, bunu kulaklarıyla duyduğunu anlattı.
Mahkeme heyeti, emniyet amiri ve koruma polisinin HTS kayıtlarının incelenmesine karar vererek, duruşmayı 14 Nisan'a erteledi.