Müslim, Suriye devletiyle anlaşmayı anlattı

PYD Eşsözcüsü Salih Müslim, "Rejim ile yapılan askeri bir anlaşmadır ve ilk adımdır. İçeriğini doldurmak için diyalog ve görüşmeler olacak" dedi. Müslim, hava sahasının Türk uçaklarına kapatılma sözünün verildiğini de belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşsözcüsü Salih Muslim, Kuzeydoğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ve Suriye devleti arasında yapılan anlaşma ve görüşmelerin içeriğini ajansımıza değerlendirdi.

REJİMLE ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

Muslim, şöyle konuştu:

"Rejim ve Demokratik Özerk Yönetim arasında yapılan anlaşma askeri bir anlaşmadır ve ilk adımdır. Bu adımdan sonra bunun tam içeriğini doldurmak için diyalog ve görüşmeler olacaktır.

Yapılan anlaşmanın ana hatları şu şekildedir: Sınır güvenliği yada bir devlet olarak Suriye’nin egemenliği ihlal edilmiştir. Bu egemenliği korumak için sınırı beraber korumak gerekiyor. Bunun için de Suriye askerleri Derik’ten ta Fırat’a kadar yerleşecektir ve Suriye bayrağını kaldıracaktır. Nerde bir asker varsa zaten Suriye bayrağını kaldırabilir.

Suriye askerleri şehrin içinde bulunmayacaktır, şehir dışında bazı yerlerde kalacaklar.
Demokratik Özerk Yönetimin işine karışılmayacaktır, buradaki meclisler olduğu gibi çalışmalarına devam edecektir."

'ANLAŞMANIN AMACI HALKI KORUMAKTIR'

Bu anlaşmanın amacının halkı korumak olduğunu belirten Muslim, şöyle devam etti:

"Çünkü Erdoğan öncülüklü Türkiye devleti bir jenosid hazırlamıştır. Daha önce Kuzeydoğu Suriye demokratik güçleri bu jenosidi Amerikalılarla ve onlar aracılığıyla sınır güvenliği anlaşmasıyla durdurmaya çalıştı.

Fakat Amerikalılar hiç haber vermeden bulundukları alanlardan çekildiler ve Türk devleti on binlerce çetesiyle başta Serêkaniyê ve GreSpi olmak üzere Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik bir işgal ve jenosid harekatı başlattı. 'Biz Türkiye’yle çatışmak istemiyoruz' vb. birçok gerekçe çıkardılar.

‘EFRÎN'İN KURTARILMASI DA GÜNDEMDE’

Rusya ve Rejimle daha önce de bir çok defa görüşüp ortak bir anlamaya ulaşmak istediklerini belirten Muslim, bir ilk olan bu anlaşmada Efrîn'in özgürleştirilmesinin de yer aldığını belirtti. Muslim, "Amerikalılar çekilmeden önce Ruslar ve Rejim anlaşmayı kabul etmiyordu. Ama şimdi bunu kabul ettiler. Bu bir ilktir, görüşmeler devam edecek. Bu anlaşmada en önemli noktalardan biri Efrîn'in de bulunmasıdır. Alanın güvenliği sağlandıktan sonra Efrîn'in kurtarılması içinde birlikte çalışılacaktır" dedi.

'GÖRÜŞMELER İÇERİĞİ BELİRLEYECEK'

Muslim, birkaç gün sonra da görüşmelerin Şam’da devam edeceğini dile getirerek, bu görüşmelerin ana çerçevesini şu şekilde anlattı:

“Demokratik Özerk Yönetimin tanınması, Anayasa’da Kürtlerin haklarının tanınması ve buradaki diğer halkların haklarının garantilenmesi. Artık bunların anayasa garantisi olacaktır. Bunlar süreçlerdir. Artık bu anlaşmanın çerçevesinin ne kadar geniş olacağı oradaki tartışmalara bağlıdır."

'AMERİKA SALDIRILARI DURDURMADI'

"Şimdi bu saldırıları yalnız Rusya durdurabilir" diyen Muslim, şunları kaydetti:

"Amerika durduramadı ya da durdurmadı. Amerika 'Türkiye ısrar ediyor. Türkiye’yi karşımıza alırsak ileride bazı şeyler kaybedebiliriz' gibi bir tavır içinde oldu.

Kimse durduramadı, durmadı. Bir de Amerikan güçleri zaten çekildiler. Ta nereye kadar gittiler. Bundan sonra Amerikan güçleri nasıl olacaksa, nasıl kalacaksa bilmiyorum. O bizim sorunumuz değil. En fazla Suriye devletini ilgilendiren bir durumdur."

'RUSYA GARANTÖR'

Muslim, birkaç gün içinde dengelerin değiştiğine vurgu yaparak, Rejim ve Rusya’yı bu anlaşmaya itenin dengelerin değişimi olduğunu söyledi. Muslim, Rusya’nın bu saldırıları durdurabilme gücü olduğunu belirterek, anlaşmanın garantörünün Rusya olduğunu dile getirdi. Muslim, şunları da ifade etti:

"Bu anlaşmanın uygulanması önemlidir. Bu anlaşmanın saldırıları durdurup durdurmayacağını pratikte göreceğiz.

Daha önceki süreçlerde de belirttiğim gibi Rusya ve Rejimle görüşmek ve anlaşmak istiyorduk, kabul etmiyorlardı. Şimdi saldırılar, gelişmeler ve görkemli direniş bütün tarafları yeniden düşünmeye mecbur etti. Şimdi Ruslar da gördü ki Türkiye alanı işgal ederse Suriye devleti de kaybedecektir. Çünkü Türkiye yerleştiği alandan çıkmaz. Ama bu daha tam bir anlaşma değil, bir ön görüşmedir.”

‘HAVA SAHASININ KAPATILACAĞI SÖZÜ VERİLDİ’

Bu anlaşmanın Türkiye saldırılarını durdurup durdurmayacağının pratikte görüleceğini ifade eden Muslim, “Savaş devam edecektir. Türkiye tüm gücüyle saldırıyor. Bu noktada Türkiye saldırılarına karşı Suriye askeri savaşmayacak, biz savaşacağız. Fakat Rejim askeri sınırlardaki varlığıyla Suriye devletini ve egemenliğini temsil edecek.

Verilen bir söz daha vardır. Bunu da burada ifade edelim: Rusya ve Rejim Kuzeydoğu Suriye hava sahasını Türk uçaklarına kapatacaklarını ve hava saldırılarını durduracaklarını söylediler. Bu da zaten Kuzeydoğu Suriye halkı ve QSD güçlerinin yürüttüğü Onur Direnişi’ne destek olacaktır. Biraz rahatlatacaktır."

'BİZ KİMSEYİ SERBEST BIRAKMADIK'

Salih Muslim, ABD Başkanı Donald Trump’ın, cezaevleri ve kamplardan kaçan çeteler konusunda, “Kürtler bu savaşa bizi dahil etmek için bazılarını serbest bırakıyor olabilir” sözlerine cevaben, şöyle dedi: “Biz kimseyi serbest bırakmadık. Savaşçıları halen bizdedir. Kaçanlar da Türklerin kampı ve cezaevlerini bombalamaları sonucu kaçtılar. Örneğin Eyn İsa cezaevi ve kampın etrafını bombaladı. Eyn İsa’da Amerikan askerleri de vardı. Peki Türkler kampı ve cezaevini bombalarken onlar niye sustu da Türkleri durdurmadı? Kürtleri kriminalize etmek kimsenin işine yaramaz."