Kürt halkı değerli bir Alman dostunu kaybetti-YENİLENDİ

Uzun yıllardır Almanya’da Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında yer alan yazar ve siyasetçi Robert Jarowoy yaşamını yitirdi.

Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan 68 yaşındaki Robert Jarowoy, yakalandığı kanserin ardından 21 Eylül Pazartesi günü hayata gözlerini yumdu.

Altono ilçesindeki evinde yaşamını yitiren Jarowoy’un ölüm haberi sadece Hamburg’da değil bütün Almanya’da Kürdistanlılar ile dostlarını üzdü.

1952 yılında Nürnberg kentinde dünyaya gelen Jarowoy, genç yaşından itibaren Alman devrimci mücadelesinin içinde yer aldı.

Tarih ve felsefe bölümünü okuduğu sırada 2 Haziran Hareketi’ne katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Jarowoy, 1973’den 1979’a kadar cezaevinde kaldı. Cezaevindeki 4 yılını ağır tecritte geçiren Jarowoy 1980 yılında ise hayatının sonuna kadar kalacağı Hamburg’a yerleşti.

KÜRT HALKININ MÜCADELESİNDE YER ALDI

2008’den bu yana Sol Parti’nin Altona İlçesi Belediye Meclis üyeliğini yürüten Robert Jarowoy, özellikle Hüseyin Çelebi vasıtasıyla PKK hareketi ile tanıştıktan sonra 40 sene boyunca eşi Beate Reiß ile Kürt halkının özgürlük hareketinin aktif bir savunucusu oldu.

Bir grup arkadaşıyla savaş mağduru Kürtler için yardım toplanması için Kurdistanhilfe e.V’yi (Kürdistan Yardım Derneği’nin kurdu. Hamburg merkezli bu dernek hala yardım toplama çalışmalarını yürütüyor.

1990’lı yıllarda bir grup Alman devrimci ve aktivistle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ziyaret eden Jarowoy, birçok kez Medya Savunma Alanları’na giderek gerillaları ziyaret etti.

Son olarak 2019’da Güney ve Rojava Kürdistanı’nı giden Jarowoy, yakın dostu olarak gördüğü KCK Yürütme Konsey Üyesi ve Êzidî Toplumu Koordinasyon üyesi Mam Zeki Şengali (İsmail Özden)’in şehadeti sonrası ANF Almanca servisi için bir makale kaleme almıştı. Jarowoy o yazısında “Bize emanet ettiğin mücadeleyi sürdürme sözü veriyoruz” demişti.

Cenazesi morga kaldırılan Jarowoy için doğum günü olan 10 Ekim'de bir anma etkinliği yapılacak.