Garzan'daki 10 cenaze ailelere teslim edildi

Bitlis’teki Garzan Mezarlığı'ndan çıkarılan 267 cenazeden 10’u, 2 yıl sonra ancak ailelerine verildi.

Bitlis’in Yukarı Ölek (Oleka Jor) kırsalında bulunan Garzan Mezarlığı’ndan 19 Aralık 2017 tarihinde çıkarılan PKK’lilere ait 267 cenaze, DNA eşleşmeleri yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) götürülmüştü. Geçen zaman içerisinde cenazelerden 5’i, yapılan DNA incelemesi sonucunda aileleri tarafından teslim alınarak toprağa verildi.
Bu ailelerin dışında 30 aile daha DNA eşleşmesi için yine ATK’ye başvuruda bulunmuş, ancak bunlardan sadece 11’inin DNA’sı eşleşmişti.
Ailelerin teslim almayı beklediği bu cenazeler, diğerleri ile birlikte Mart 2019’da Sarıyer’de bulunan Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti.
11 aile, cenazelerini almak için dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Başsavcılık, aldığı kararla cenazelerin ailelerine teslim edilmesi kararı aldı. Bunun üzerine aileler, Zincirlikuyu Mezarlığı Müdürlüğü’ne giderek evraklarını teslim etti. Aileler, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından buradan cenazelerini almak üzere Kilyos Kimsesizler Mezarlığı'na geçti.

BAZI CENAZELER VERİLMEDİ

Burada DNA eşleşmesi yapılan cenazelerden sadece 10’u teslim edildi. Hüseyin Döner'in cenazesi ise, gerekli evraklar mezarlık müdürlüğü yetkililerine ulaşmadığı gerekçesiyle ailesine teslim edilmedi.
Cenazelere ait kemiklerin plastik kutularda toprağa üst üste gömüldükleri görüldü. Yakınlarına ait kemiklerin topraktan çıkarılması sırasında aileler duygusal anlar yaşadı.

'MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ'

Aileler adına kısa bir konuşma yapan kardeşi Müzeyyen Gördegir'e ait kemikleri teslim alan Şükriye Sincer, "Uzun zamandır süren mücadelemiz sonunda kardeşlerimiz ve çocuklarımızın kemiklerini aldık. Diğer aileler de gelip çocuklarının ve kardeşlerinin cenazelerine sahip çıksın. Bütün aileler gidip cenazelerini almak için devlet kurumlarına başvursun" dedi.
Sonrasında dualar eşliğinde cenaze nakil araçlarına konulan cenazeler, aileleri tarafından defnedilmek üzere memleketlerine uğurlandı.

CENAZESİ ALINANLAR

Ferhat Can (Ferhat Garzan), Burhan Altıntaş (Numan Tatvan), Fedakar Turan (Vecip), Faysal Bingöl (Herekol), Mehmet Reşit Karakoç (Gabar) ve Necla Karabay'ın (Zekiye) naaşları Bitlis’in Tatvan ilçesinde; Ahmet Döner (Edip) ve Behzat Yıldırım’ın (Kani Garzan) Bitlis'in Hizan ilçesinde; Müzeyyen Gördegiri’n (Berivan) Batman'da ve Nadire Elma’nın ise (Nalin) Mardin’in Nusaybin ilçesinde defnedilecek.

AİLELERİN BAŞVURUSU BEKLENİYOR

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılıp Kilyos Kimsesizler Mezarlığı'na defnedilen diğer 252 cenazenin teslimi için ise ailelerinin başvuruları bekleniyor.