Finlandiya, İsviçre ve Almanya’da AKP-MHP darbesi protesto edildi

Finlandiya’nın başkenti Helsinki, İsviçre’nin Zürih ile Bern ve Almanya’nın Stuttgart kentlerinde düzenlenen eylemlerle AKP-MHP darbesi protesto edildi.

HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesi ve rehin alınmalarını protesto eden Kürtler ve dostları, "Boyun eğmeyeceğiz" mesajı veriyor.

HELSİNKİ

AKP-MHP'nin Meclis darbesi başkent Helsinki'de de protesto edildi.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de NCDK ve Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlenen eylemde, "İrademize dokunamazsınız" yazılı pankart taşındı.

Eylemdeki konuşmalarda, AKP-MHP iktidarının koronavirüs sürecinde Kürtlere ve muhaliflere saldırılarını artırdığına dikkat çekildi. Eylemde Başur'daki işgalci saldırılardan kayyum gasplarına, katledilenlerin kaldırımlara gömülmesinden kadınlara dönük saldırılara kadar AKP-MHP'nin suçları protesto edildi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde İDGB’nin (İsviçre Demokratik Güç Birliği) çağrısı ile düzenlenen eylem Rathausbrücke’de yapıldı.

Rathausbrücke’de bir araya gelen halk, bir yürüyüş ve miting düzenledi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde halk, "Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan", "Yaşasın devrimci dayanışama", "İrademe dokunma" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca kadın aktivistler tarafından tencere, tavalarla ses çıkarma ve kentin önemli merkezlerinde durma eylemi yapıldı. Bildirilerin de okunduğu yürüyüşte #riseup4rojava aktivistleri duvarlara yazılama yaptı ve stickerler yapıştırdı.

Halk 1 saatlik yürüyüş ardından Landesmuseum Park’ta ise bir miting düzenledi. CDK İsviçre Eşbaşkanı Ali Şimşek, İDGB temsilcisi Leyla Şahin, Medico International’dan Meja Hess ile HDP Milletvekili Tuma Çelik’in konuşmaları ile devam eden miting sloganlarla sona erdi.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde de merkez tren istasyonu önünde düzenlenen bir eylem ile Türk devletinin Kürt halkının iradesine, ABD’deki ırkçı saldırılar ve Türkiye’de Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar protesto edildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Türk devletinin Kürt halkının iradesine saldırısı protesto edildi.

Konigstrase'de düzenlenen eyleme DTKM, AGİF, SKB, YDG, PARTİZAN, Yeni Kadın, Atik ve TJK-E üye ve aktivistleri katıldı.

Bildirilerin de okunduğu eyleme çevreden geçenler de katılarak dayanışma gösterdi.

Mitingde sık sık, “Terörist Erdoğan”, “Kahrolsun faşizm”, “Eslebe HDP”, “Eslebe Leyla”, “Jin, jiyan, azadî”, “Faşizme boyun eğmeyeceğiz" sloganları atıldı.