'Devlet yozlaşmayı teşvik ediyor'

HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, yoksulluk ve işsizlikten dolayı intiharlar yaşandığını; devletin uyuşturucu, kumar, fuhuş ve hırsızlığı teşvik edip desteklediğini söyledi.

Türk devletinin, sürdürdüğü savaşın sadece silahlı olmadığını, aynı zamanda sosyal ve kültürel kırımı da amaçladığının altını çizen HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, aileleri uyardı.

ANF’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, salgınla birlikte ekonominin daha fazla kötüleştiğini; bazı esnafların siftah bile yapmadığını söyledi. Kulpu, esnafın tatmin edici bir satış yapmadan vergi ve kira gibi giderlerini ödemek zorunda kaldığını kaydederek, şöyle devam etti: “Ekonomik darboğazdan dolayı yığınla mağduriyet yaşanıyor. Kimileri ödemelerini yapamadıkları, borçlarını ödeyemedikleri için intihar etti. Hatta Batmanlı bir ailemiz, İstanbul’da çocukları ile birlikte intihar etti. Gençler işsizlikten kırılıyor. İşverenler de iş yapamadıkları için gençleri işten çıkarmak zorunda kalıyor.”

AİLE İÇERİSİNDE HUZUR KALMADI

Eskiden Batman’dan Türk kentlerine çalışmak için gidenlerin artık bunu da tercih etmediklerini aktaran Kulpu, “Çünkü orada da durum aynıdır. Orada da ekonomi kötüdür. İşsizlik ve onun yarattığı yoksulluktan dolayı da ailelerde sorunlar yaşanıyor. Aile huzuru kalmamış. Borçları ödeyememe, kredi kartlarından kaynaklı bankalara borçlanmalar olunca toplumda ciddi bir gerginlik var. Özellikle son zamanlarda boşanmaların da arttığını görüyoruz” diye konuştu.

KİRLİ SAVAŞ POLİTİKALARI

Türk devletinin kentteki özel savaş politikalarına da işaret eden Kulpu, şu bilgileri verdi: “Sistem, gençleri uyuşturucu ve benzeri maddelerle düşünmekten alıkoyuyor. Yine kumar ve hırsızlık gibi toplumsallıktan uzak yöntemler, sistem tarafından empoze ediliyor. Bunlar devletin özel savaş politikalarıdır. Bu yöntemlerle gençlerimizi kültürlerinden, tarihlerinden ve gerçekliklerinden uzak tutmaya çalışıyorlar. Tüm bu sosyal kırım politikaları yürütülüyor.”

SAVAŞ SADECE SİLAHLA DEĞİL

Türk devletinin, sürdürdüğü savaşın sadece silahlı olmadığını, aynı zamanda sosyal ve kültürel kırımı da amaçladığının altını çizen Kulpu, şunları ekledi: “Bu tür politikalar için uzman, eğitilmiş kişiler görevlendiriliyor. Uyuşturucu, kumar, hırsızlık, fuhuş ve benzeri kötülüklerin hepsini bu uzman ve eğitilmiş kişiler organize ediyor. Yine genç kadınları şantaj ve çeşitli tehditlerle düşürerek, sosyal ve kültürel asimilasyonun da önünü açmaya çalışıyorlar. Bizim de ailelerimizden isteğimiz, kendilerini ve çocuklarını bu politikalara karşı uyanık tutmaları ve korumalarıdır. Seslerini ve rahatsızlıklarını bu olanlara karşı yükseltmeleri lazım. Kendilerini yalnız hissetmemeleri ve bizimle iletişimde olmaları çok önemli.”