Avrupa'da Kürtler ve dostları AKP-MHP darbesine karşı sokakta!

Avrupa kentlerinde sokaklara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, AKP-MHP'nin darbeci, soykırımcı saldırılarını protesto etti.

GOTTINGEN


Almanya'nın Göttingen kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad öncülüğünde eylem düzenlendi.
Kürdistanlılar ve enternasyonalist aktivistler, İmralı tecridini ve Meclis'teki darbeyi protesto etti. Mitingde yapılan açıklamada, Avrupa kamuoyuna da soykırımcı saldırılara sessiz kalmama çağrısı yapıldı.
Şiddetli yağmura rağmen eylem iki saat sürdü.

DUISBURG


Almanya’nın Duisburg kentinde Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından tren garı önünde miting düzenlendi. Eylemde Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zînî Wertê bölgesine saldırısı ve HDP’li 5 belediyeyi gasp etmesi, 2 HDP milletvekilliğinin düşürülmesi protesto edildi.
Eylemde konuşan DKTM Eşbaşkanı Niyazi Öztaş, "AKP-MHP faşist iktidarı Meclis'te halkın iradesine yönelik yeni bir darbe yaptı" dedi.
Açıklamada, "Leyla Güven'in hedeflenmesi  dikkat çekicidir. Güven, 'Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım' sloganıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması hamlesine 200 gün boyunca bedenini açlığa yatırarak öncülük etti" denildi.
Mezarlıklara saldırılar ve Kürtçe müzik dinleyenlerin katledilmesine de vurgu yapılan eylemde, Rojava, Başur'daki işgalci saldırılara dikkat çekildi.
Almanca ve Kürtçe yapılan konuşmalarda, Avrupa ve dünya kamuoyuna darbeye, soykırımcı saldırılara karşı tavır alma çağrısında bulunuldu.
Eylemde Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına Amara Tolhildan da konuştu.
Eyleme AGİF aktivistleri de katılarak destek sundu.
Eylem, Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafından 10 Haziran günü Avendunkplatz’da 6'ncısı  yapılacak olan ‘Kadına yönelik şiddete hayır’ mitingine katılım çağrısıyla son buldu.

STOCKHOLM


İsveç'in başkenti Stockholm'de de Sara Kadın Birliği, Efrînli kadınlar ve vekilliği gasp edilen ve rehin tutulan HDP Milletvekili Leyla Güven'le dayanışma amacıyla bir eylem düzenledi.
Kürt kadınları, Stockholm'un Sergelstorg Meydanı'nda Efrîn'deki işgalci Türk devleti ve baraberindeki DAİŞ artığı çetelerin kadınları hedef almasını protesto etti.
Meydana “Efrîn'i savunmak insanlığı savunmaktır” yazılı büyük bir pankart ve saldırıya uğrayan, tutuklanan Kürdistanlı kadınların fotoğraflarını yerleştiren kadınlar, TJK-E bayrakları taşıdı.
Eylemciler, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına, her hafta cumartesi günü Sergelstorg Meydanı'nda saat 13.00'te düzenlenecek eyleme katılma çağrısında bulundu.

BRÜKSEL


Belçika'nın başkenti Brüksel'de de Kürtler ve dostları sokaktaydı.
TJKE, NAVBEL ve SKB'lilerin katılımıyla Place de Monnaie'de düzenlenen eylemde, vekilliklerin gasp edilmesi protesto edildi.
NAVBEL Sözcüsü Davut Keskin tarafından yapılan konuşmada, "Leyla Güven şahsında Kürdistan iradesini teslim almak istediler. Leyla bizim irademizdir, direnişimiz ve sembolümüzdür" dedi.
Eylemde sık sık Erdoğan aleyhine sloganlar atıldı.