Özerk Yönetim dikkate alınmalı, 2011 öncesine dönüş mümkün değil!

Özerk Yönetim'in dikkate alınmadığı hiçbir çözüm projesinin başarı şansı olmadığını dile getiren QSD Genel Komutanı Mazlûm Ebdî, 2011 öncesi döneme dönüşün mümkün olmadığını kaydetti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlûm Ebdî, Özerk Yönetimin dikkate alınmadığı hiçbir projenin çözüm şansı olmadığını söyledi.

Al Arabiya kanalına konuşan Mazlûm Ebdî, Suriye krizinin askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini kaydederek, Özerk Yönetim'in topraklarını savunmak için büyük bedeller verdiğini vurguladı.

Suriye'de 2011 öncesi döneme dönüşün mümkün olmadığını kaydeden Ebdî, "Askeri yöntem hiçbir zaman çözüm yolu olmaz. Suriye halklarının acılarını dindirmek için önemli olan demokratik bir değişim yolunu tercih etmektir" dedi.

Çözüm için diyalog vurgusunda bulunan Mazlûm Ebdî, Özerk Yönetim'in sahada başarı kazandığını vurgularayarak, herkesin bu temelde yaklaşması gerektiğini kaydetti. Mazlûm Ebdî, "Özerk Yönetim'in olmadığı tüm toplantılar ve çözüm çabaları başarısızlıkla sonuçlandı" dedi.

ANAYASA KOMİTESİ BMGK KARARIYLA BAĞDAŞMIYOR

Suriye için oluşturulan yeni anayasa komitesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mazlûm Ebdî, burada "bir yanlışlık yapıldığını" ifade ederek, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararnamesiyle bağdaşmadığını söyledi. Mazlûm Ebdî, "Tüm kesimlerin o komitede yer alması gerekiyor. Onun için biz Suriyeli bir çözüm, Suriyeli bir anayasa ve Suriye için diyalog diyoruz" ifadelerinde bulundu.

ÖZERK YÖNETİM İLE ŞAM GÖRÜŞMÜŞTÜ

Özerk Yönetim ile Şam yönetimi arasında Rusya'nın arabuluculuğunda son zamanlarda yapılan görüşmelere ilişkin Özerk Yönetim'den olumlu açıklamalar yapılmıştı.

Özerk Yönetim temsilcileri, Rusya'nın kendilerine "rejimin diyaloga hazır olduğunu" ilettiğini kaydetmişlerdi. Ancak iki gün önce konuşan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Miqdad, Özerk Yönetim'i reddettiklerini söylemişti.

Özerk Yönetim Dışişleri Bürosu da yaptığı açıklamayla Miqdad'in açıklamalarına tepki göstermiş ve söz konusu yaklaşım Suriye'de 2011'de başlayan ve hala devam eden savaşa neden olan yaklaşım olduğunu ifade etmişti.