'Zeytin Dalı' fiyaskosu: Türk askeri ile çeteler birbirine girdi

Efrîn'e sefere çıkan Türk devletinin ve ona bağlı çeteler, bugün iki noktada birbirine girdi.

Çeqela köyünde Türk askeri çeteleri içeri sürüp kapıyı kapattı. Ezaz'da ise çeteler, Türk askerine "Neden ölülerimizi basına vermiyorsunuz?" deyince Türk yetkilileri de "Size 6 milyar dolar harcama yaptık neden savaşmıyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

İşgalci Türk devletinin devşirdiği çetelerle birlikte Efrîn'e başlattığı harekatta 4 gün geride kalırken, çeteler ile Türk askeri birbirine girdi. Edinilen bilgilere göre Türk ordusu ve ona bağlı çeteler arasında bugün iki noktada anlaşmasızlık çıktı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere, işgalci Türk ordusu, bugün Hatay'ın Kırıkhan ilçesi sınırındaki duvarları kaldırıp çetelerle birlikte Efrîn'in Cindirêsê ilçesine bağlı Çeqela köyü topraklarına girişi yaptı. Ancak girişten sonra Türk askerleri, tekrar Kırıkhan'a geri döndü ve çeteleri içeride bırakarak sınırdaki beton blokları kapattı. Bunun üzerine çeteler ile işgalci Türk ordusu arasında sert tartışmalar yaşandı.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) direnişi karşısında ilerleyemeyen çetelerin geri dönemediği ve Çeqela köyü arazisinde takılı kaldıkları belirtildi.

Türk devleti ile "Suriye Milli Ordusu" adını verdikleri çeteler arasındaki diğer bir anlaşmazlık da Ezaz'da yaşandı. Ezaz'daki yerel kaynakların verdiği bilgilere göre, çeteler Türk askerine "Şimdiye kadar 490 ölü ve yaralımız var. Bunlar neden basında verilmiyor?" diye tepki gösterdi. Türk askeri ve MİT elemanlarının da "Şimdiye kadar size 6 milyar dolar harcama yaptık. Neden savaşmıyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

İki taraf arasında yaşanan gerginliğin ardından bazı grupların Türk askeri araçlarına ateş açtığı, Türk askerinin de havaya ateş açarak karşılık verdiği aktarıldı.