Van’da işkence serbest

Hükümetin işkencecilere yönelik uyguladığı cezasızlık politikası Van'da son yıllarda işkence vakalarının artmasına neden oldu. Ayrıca işkence yapana değil, işkence görenlere dava açılıyor.

Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olarak atanmasının ardından Van’da işkence vakaları artarak devam ediyor. 4 yıldır eylem ve etkinlik yasağı ile psikolojik işkence yapılan, tüm sokakları polis ablukası altında olan Van’da neredeyse her yıl onlarca işkence vakası kamuoyunun gündemine geliyor. Van’da sokakları, mahalleleri ve köyleri abluka altına alan JÖH ve PÖH güçleri yaptıkları işkenceleri sosyal medyadan paylaşıyor ama buna rağmen cezasızlıkla ödüllendiriliyor.

Van’da 2018 yılında Gevaş polis karakoluna yapılan roketli eylemin ardından çevrede mantar toplayan köylüleri gözaltına alan PÖH, insanlara işkence yaptıktan sonra görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı. Köylülerin şikayeti üzerine bir polise dava açıldı. İşkenceci polis sadece 3 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. O.Ş. isimli polis için verilen bu komik para cezası için de hükmün geri bırakılmasına karar verildi ve mantar toplayan köylülere işkence yaparak, sosyal medyada paylaşan polislere hiçbir ceza verilmedi.

‘ŞİZOFREN HASTASINA İŞKENCE’

2019 yılında, kayyum protestoları sırasında Van Sanat Sokağ’ında bir kıraathaneye giren polisler; kask, cop ve tekmelerle şizofren hastası Fırat Koç’u hastanelik etti. Van Cumhuriyet Savcılığı ise hazırladığı iddianamede şizofren hastası Koç’u ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ‘Kanuna aykırı toplantı ve gösterilere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama’ suçlarını işlediği gerekçesiyle dava açtı.

‘HAYVANLARINI OTLATAN KÖYLÜLER HELİKOPTERDEN ATILDI’

Çatak’ın Çiğliyan bölgesinde yaşanan çatışmanın ardından çevrede hayvanlarını otlatan iki köylüyü gözaltına alınan JÖH güçleri işkence uyguladıkları köylüler S.T. ve Ö.Ş.’yi helikopterden attı. Olayın kamuoyuna yansımasının ardından tek resmi açıklama Van Valiliği’nden geldi. Valilik, köylülerin helikopterden düştüğünü ve gerekli incelemenin sürdüğünü söylemekle yetindi.

HDP Milletvekilleri Tayyip Temel, Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan’ın Meclis’te İçişleri Bakanı Soylu’ya köylülerin helikopterden atılmasını sordu ama bir yanıt alamadı.

HDP’Lİ SARISAÇ: VAN’DA İŞKENCEYE YÜZDE YÜZ TOLERANS VAR

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise şunları söyledi: "Ortada işkenceye yüzde yüz tolerans durumu var. Gevaş’ta mantar toplayan köylülere yapılan işkencede mahkeme bu kişiler hakkında beraat kararı vererek dosyayı kapattı. İşkence şimdi de köylülerin helikopterden atılmalarıyla bir kez daha somutlaştı. Van'da son yıllarda işkence vakalarında artış var. Geçen yıl ruhsal sorunları olan hasta bir genci kameralar önünde linç ettiler.

Anayasa Mahkemesi ile polemiğe giren bir İçişleri Bakanı var. İçişleri Bakanı tamamen hukuku çiğniyor. Daha önce ‘Uyuşturucu satıcılarının ayaklarını kırın’ şeklinde açıklamaları oldu. Güvenlik güçlerine ‘Acımasız olun’ talimatı güvenlik güçlerine icazettir. Çetevari ve hukuk dışı anlayışları gün geçtikçe ortaya çıkıyor ve durum oldukça vahim."