Türkiye'den DAİŞ'e gönderilen ilacın belgesi

ANF, Suriye iç savaşında Türkiye’den Ahrar Şam, Cephet El Nusra, DAİŞ gibi çetelere gönderilen ilaçlara ilişkin belgelere ulaştı.

Türk devleti, Suriye'de işgalci politikaları ve Rojava Devrimi'ni tasfiye etme amacıyla, başından beri Ahrar Şam, Cephet El Nusra, DAİŞ vb. çetelere her türlü desteği sundu.

ANF'nin ulaştığı belgeye göre, 19 Temmuz 2013 tarihinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bir ilaç deposundan, “Muhtaçlara yardım" adı altında o dönem Ahrar Şam, Cephet El Nusra ve DAİŞ kontrolünde olan Til Ebiyad’a (Girê Spî) yüklü miktarda ilaç gönderildi.

REYHANLI’DAN GİRÊ SPİ’DEKİ CİHATÇILARA

Elimize ulaşan belgede, Reyhanlı ilaç deposundan Til Ebiyad’a çetelerin Kürtlere karşı başlattığı saldırıdan bir gün önce, 19 Temmuz 2013 tarihinde ilaç kargolandığı belirtiliyor. Belgede ilaçların A. Alshaban ya da Alsbaban isimli kişi tarafından gönderildiği yazarken, Firdavs Ogoev isimli kişi tarafından onaylandığı belirtiliyor ve her iki şahsın da imzası bulunuyor.

Gönderilen ilaçlara bakıldığında, çoğunun ameliyatlarda veya ameliyat sonrası ağrıları kesmek, yaraların enfeksiyon yapması durumlarında kullanılmak üzere hazırlandığı görülüyor.

2012’DE ÇETELER GİRÊ SPİ’YE GİRDİ

Rojava Devrimi’yle Kürtler kendi bölgelerinde kontrolü ele alınca, Türkiye destekli çeteler, 19 Eylül 2012’de Tel Ebyad’a girmişti. 2013 yılında Til Ebiyad Cephet El Nusra, DAİŞ ve Ahrar Şam gibi cihatçı çetelerin kontrolündeydi.

Bu süreçte Til Ebiyad’da yaşayan Kürtler de Reqa, Şehba şehirleri, Minbic gibi alanlarda çetelerden kendilerini koruyabilmek için Cephet El Ekrad’ı kurmuş ve resmi olarak ÖSO bünyesinde yer alıyordu.

20 TEMMUZ'DA KÜRTLERE SALDIRMIŞLARDI

İlaçların çoğunun ameliyatlarda ve sonrasında kullanılmayı gerektiren nitelikte seçilmesi, çetelerin Girê Spi’de Kürtlere karşı başlattığı saldırı günü gönderilmesi, savaş hazırlığını işaret ediyor. Türkiye’nin çetelerin Kürtlere karşı yürüttüğü savaşın finansörü ve planlayıcısı olduğu bir kez daha görülüyor.

Çeteler, 19 Temmuz tarihinde camilerin hoparlörlerden Kürtlere Tel Ebyad’ı terk etmeleri tehditlerinde bulundu ve ardından evler basıldı. Erkekleri öldürüp evleri çeteler, kadın ve çocukları rehin aldılar.

YPG, 20 Temmuz-5 Ağustos günleri arasında düzenlenen bu saldırılarda, 70 kişinin katledildiğini, 400 kadının kaçırıldığını açıklamıştı. Kürtler, Girê Spî’den Türkiye destekli çeteler tarafından katliamla sürülüyor ve burada etnik temizlik yapılıyordu.