Erdoğan çeteleri sağlama aldı, yine Kürtleri hedef gösterdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün Soçi’deki görüşmenin sonucunda ‘silahsızlanma bölgesi’ oluşturulacağı duyurulurken, çeteleri himaye eden Erdoğan yine Kürtleri hedef gösterdi.

Görüşme ardından basına açıklama yapan Putin “15-20 kilometrelik silahsızlanma bölgesi kurulacağı” değerlendirmesini yaparken, Erdoğan ise, Suriye için halen en büyük tehlike olarak Kürtleri gördüğünü yineledi.

REJİM GÜÇLERİ VE ‘MUHALİFLER’ ARASINDA SİLAHSIZLANMA BÖLGESİ

Uzlaşıya göre, rejim güçleri ile El Nusra ve diğer radikal çete gruplarının yoğunlukta olduğu güçler arasında 15-20 kilometrelik silahsızlanma bölgesi kurulacak.

Görüşmeden sonra açıklama yapan Putin, bugün özellikle Suriye’deki çözüm arayışı konularını ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını vurguladı. Putin, “Rusya ve Türkiye olarak Suriye'deki krizin çözülmesi ve İdlib'deki durumlarını değerlendirdik. Çok önemli mutabakatlara ulaştık. Rusya'nın endişelendiği İdlib'de bulunan savaşçıların saldırı tehlikesini ayrıntılı bir şekilde değerlendirdik ve 15 Ekim tarihinden itibaren 15-20 kilometreye kadar temas hattı üzerinden bir silahsızlandırılmış bölge kurma kararı aldık. El Nusra o bölgeden çekilecek, muhalif gruplar ağır silahlarıyla birlikte çekilecek" dedi.

“Rusya ve Türkiye terörle mücadelede kararlılıklarını teyit ettiler. Bizim düşüncelerimize göre alınan kararların yerine getirilmesi, Suriye'deki sürecin hızlandırılması” diyen Putin Cenevre’deki görüşmelerin hızlanmasının da Suriye’deki barışa katkı sunacağını savundu.

ERDOĞAN ÇETELERİ KURTARDI; KÜRTLERE SALDIRI İSTEDİ

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, İdlib’de silahsızlandırılmış bölgenin oluşturulacağını, “Muhalif”lerin de bulundukları bölgede kalmaya devam edeceklerini söyledi.

Bu, muhaliflerin bulundukları bölgelerde silahsız olarak kalmaları anlamına gelirken, olası çatışmaların önlenmesi için Türk ve Rus askerleri de bölgede olacak. Erdoğan, her iki ülkenin askerlerinin belirlenen bölgenin sınırlarında koordineli devriye faaliyeti içinde olacağını kaydetti.

Erdoğan’ın İdlib’de sayıları on binlerle ifade edilen El Nusracıların kurduğu gruplar ile diğer çok sayıda çete grubunu himaye ederken, Kürtleri yeniden hedefine oturtması dikkatlerden kaçmadı.

Suriye’nin geleceğine yönelik tehdidin bu radikal çetelerden gelmeyeceğini savunan Erdoğan, yine Kürtlerin yoğunlukta olduğu QSD güçlerini hedef gösterdi. Erdoğan, “en büyük tehdit İdlib’den ziyade Fırat’ın doğusundan kaynaklanıyor” ifadesini yineledi.

Erdoğan, Rusya ve diğer ülkelerden ‘Fırat’ın doğusundaki gruplar’ diğer ifade ettiği Kürt ve diğer halklardan savaşçılara karşı ortak savaşılması çağrısı da yaptı. Erdoğan, El Bab ile Efrin işgalini örnek göstererek, ‘benzer adımların’ Rojava’nın diğer alanları için de atılmasını istedi.

İki liderin görüşmesinde Türk ve Rus savunma bakanlarınca imzalanan bir memorandum da duyurulmuştu. Bunun sonrasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İdlib’e yönelik bir operasyonun olmayacağını ilan etmişti.