Müslim: Türkiye saldırırsa sert kayaya çarpar!

PYD Eş Başkanı Müslim, Reqa'da ilerlemenin devam ettiğini, DAİŞ’in şu anda çembere alındığını ve dışarı ile bağlantılarının kesildiğini söyledi.

Türkiye'nin Efrîn'e saldırısı için uyarıda bulunan Müslim, "Saldırırlarsa belalarını bulacaklar! Sert kayaya çarparlar" dedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Reqa hamlesi, Türkiye'nin işgalci saldırıları, ulusal kongre ve Başurê Kurdistan'daki referanduma ilişkin ANF'ye konuştu.

‘DAİŞ ÇEMBERE ALINMIŞ DURUMDA’

Reqa'da ilerlemenin 75. gününde devam ettiğini kaydeden Müslim, “İlerleme devam ediyor, operasyon oldukça iyi gidiyor fakat siviller olduğu için operasyon aceleye getirilmiyor. Sivil kılığına giren DAİŞ’liler ile gerçek sivilleri ayırt etmek için büyük bir özveri gösteriliyor. Gerçek sivillerin sayılarının ne kadar olduğunu kimse bilmiyor, tahmin edemiyorlar. Bunun için operasyon yavaş ilerliyor. Ama DAİŞ şu an çembere alınmış; dışarı ile bağlantıları kesilmiştir. DAİŞ Reqa'da sonunun geldiğini biliyor, onların 'ne kadar insan öldürürsem, o kadar cennette makamım yükselir' düşüncesi var. Bu anlayışla savaşıyorlar, sonunda öleceklerini biliyorlar ve kendi düşüncelerine göre, cennete gideceklerini düşünüyorlar" diye konuştu.

‘KÜRT HALKI DEMOKRATİK HAKLARINI ELDE EDECEKTİR’

Müslim, Reqaa operasyonu sonrası Kürtlerin Rojava’daki konumu hakkında ise, “Bizim projemiz Demokratik Suriye projesidir” dedi.

Projeye yavaş yavaş başladıklarını söyleyen Müslim, “Uygulayacağımız proje sadece Kürt meselesi değil, kararlaştırılacak olan mecliste diğer halklar ve oluşumlar var. Sadece bir Kürt meselesi değil, burada herkes beraberdir, birlik içindedir. Demokratik bir sistem geliştiriliyor ve bu gitgide tüm Suriye’ye yayılacaktır, aynı zamanda Kürt halkı da kendi demokratik haklarını elde edecektir" dedi.

‘TÜRKİYE EFRÎN’E SALDIRIRSA SERT KAYAYA ÇARPAR‘

Türkiye’nin, Efrîn’e yönelik saldırı planlarını da değerlendiren Müslim, “Saldırı olursa sert kayaya çarparlar. Efrîn, sonuna kadar direnecek ve hiçbir zaman Kobanê’den az olmayacaktır" diye belirtti.

Müslim, şunları kaydetti: “Türkiye zaten Suriye’nin bir parçasını işgal etmiş. Bunu genişletmeye çalışırsa veya Efrîn’e yönelirse muhakkak halk direnecektir. Ki, şimdi Şehba’da direniş sürüyor. Orada ki halk, gençler ve örgütler zaten buna karşı savaşıyor. Öyle bir kalkışma yaparlarsa sert kayaya çarpmış olurlar. Şunu görmeleri gerekir, Efrîn hiçbir zaman Kobanê’den az olmayacak ve sonuna kadar direnecektir, artık kendileri karar versinler. Efrîn, kimseye karşı değildir. 5-6 senedir hiçbir tarafa bir mermi sıkmamıştır. Tam tersine onlar, toplar ve tanklarla atış yapmıştır ama halk susmuştur. Saldırırlarsa belalarını bulacaklar.”

‘KONGRE EN KISA ZAMANDA GERÇEKLEŞMELİ’

KNK’nin başlattığı ulusal kongre çalışmaları hakkında ise Müslim, şöyle dedi: “Ulusal kongre çabası mutlaka devam etmeli ve kongrenin en kısa zamanda gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü Kürtler, Kürt halkı olarak veya Kürdistan halkı olarak çok kritik bir süreçten geçiyor. Böyle zamanlarda muhakkak koordine edilecek bir yer veya merci olarak ele alınacak, politikaları çözecek bir oluşumun oluşması gerekiyor, bu oluşum da Kürdistan Ulusal Kongresi’dir. Tüm sorunların aşılıp bu sürecin muhakkak tamamlanmasını için elimizden ne geliyorsa yapacağız."

Ulusal kongre önündeki engelleri de değerlendiren Müslim, Kongre önünde iki engel olduğuna dikkat çekti ve engellerden birinin ‘zihniyet’, diğerinin ise ‘çıkar’ meselesi olduğunu söyledi.

Müslim, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Zihniyeti kötü olanlar diyorlar; ‘başkaları benim arkamda olmazsa, başka devletlerin desteği olmazsa, bunu nasıl yapacağız?’ Yani kendilerine güvenmiyorlar, halka güvenmiyorlar, kendi halkının iradesine güvenmemek, çok yanlış bir zihniyettir.

Diyorlar ki; ‘Kürt birliğine yaklaşırsam veya Kürt politikası izlersem, şu kişi ile, şu taraf ile çıkarlarım zarar görür.' Böyle bir düşünce var. En büyük engellerin başında bunlar geliyor. Biz Rojava’da bunları aştık, halk kendine güveniyor, umarız bu her yerde olur, en azında siyasi partilerde olursa bir engel aşılmış olur. Yani anlayacağınız zihniyet ve çıkar meselesi, başkalarına bağlanan çıkarlar veya dışarı bağlanan çıkarlar hiçbir zaman temenni değildir. Gerçekten bir çıkarın olmasını istiyorsan gelecekte kendi nesillerine, halkın çıkarlarıyla beraber aynı doğrultuda olacaktır. Sanırım bu düşünceyi yenersek birliğe daha da yaklaşmış oluruz."

GÜNEY KÜRDİSTAN'DAKİ REFERANDUM

PYD Eş Başkanı Salih Müslim Başurê Kurdistan’daki bağımsızlık referandumuna ilişkin ise, “Kürt halkının iradesine saygılı olacağız” diyerek, şunları belirtti: "Bu Başur’un iç meselesidir. Biz her zaman oradaki Kürt halkının iradesine saygılı olacağımızı ifade ettik. Ama şu an Başur çok problemli bir yerdir. Bazı bölgeler hâlâ Kürdistan'a bağlanmış mı, bağlanmamış mı, belli değil. Düşmanlar da zaten hazır pusuda bekliyor, buna rağmen oradaki halkın iradesine her zaman saygılı olacağız."