Lozan-Cenevre yürüyüşü başladı

Sanatçı, aydın, siyasetçi ve kurum temsilcilerinin de arasında olduğu 100'ü aşkın ismin Lozan'dan Cenevre'ye ulusal birlik yürüyüşü başladı.

4 parça Kürdistan’dan, aralarında tanınmış siyasetçi, yazar, sanatçı, gazeteci, akademisyen, kurum ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu 100'ü aşkın isim, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre’ye 2 günlük Kürt ulusal birlik yürüyüşü için basın toplantısı düzenledi. Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesine neden olan Lozan Antlaşması'nın imzalandığı binanın bulunduğu Place de Riponne’de bir araya gelenler, burada düzenledikleri basın açıklamasının ardından yürüyüşe başladı.
Ortak basın açıklamasının ardından yürüyüşçüler, konuşmalar yaptı.

PERWER: KÜRT HALKI DİRENMEKTEN VAZGEÇMEDİ

Sanatçı Şivan Perwer İngilizce, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, Kürt ulusal birliğinin sağlanmasının önemine değinerek, bütün Kürt partilerine bir araya gelme çağrısı yaptı. “Kürdistan bu kentte parçalandı ve Kürtler yok edilmek istendi” diyen Perwer, “Ama Kürt halkı hiçbir zaman kendisine çizilen sınırları kabul etmedi. Lozan’dan bugüne, Kürtler kendi özgürlüğü ve bağımsızlığı için hep direndi ve direnmeye devam ediyor. Kürt ve Kürdistan tarihi çok büyüktür. Bu tarih içerisinde Kürtlerin verdiği mücadeleye bakınca her şeyi anlarız” dedi.

‘ULUSAL BİRLİK OLMAZSA SORUN ÇÖZÜLMEZ’

Sömürgeci güçlerin Kürt halkına ve liderlerine karşı katliam ve zulüm politikalarını anlatan Perwer, “Qasımlo’yu katlettiler, Öcalan’ı zindana attılar. Halkımızı her gün katlediyorlar. Yeter artık! Bütün Kürtler, onların sanatçıları, aydınları artık sessiz kalamaz. Bizler siyasete müdahale ederek, Kürt ulusal birliğinin sağlanması için görev almalıyız. Artık aşiretçilik, ağalık dönemi bitmiştir.  Bu şekilde yönetilemeyiz. Bu şekilde Kürt meselesi çözülemez. Kürt halkı birlik olmazsa, Kürt partileri bir araya gelmezse, ulusal birlik sağlanmazsa bu sorun çözülmez” diye belirtti. Perwer,  asla sömürgeciliği kabul etmediklerini de sözlerine ekledi.

TÜRK DEVLETİNE: KÜRTLERİ BİTİREMEZSİN!

Türk devletine seslenen Perwer, şunları belirtti: “Kürtleri asla bitiremezsiniz. Çünkü 50 milyon Kürt var. Türk devletine söylüyorum; bugüne kadar yok edemediysen, bundan sonra da yok edemeyeceksin. Türk iktidarı iyi bilsin, biz bitmeyiz. Kürtler asla bitmeyecek. Siz de iyi bilin, siz de Kürtsüz yaşayamazsınız. Siz Kürt halkının haklarını tanımadan, demokratik bir ülkeye asla kavuşamazsınız. Diktatörlüğe doğru gidiyorsunuz, kötü yapıyorsunuz. Buradan size tekrardan çağrı yapıyoruz; bırakın, halklar dostça yaşasın. Ama siz yüz yıldır Kürt halkına karşı savaşıyorsunuz."

ŞEXO: PRATİK ADIMLARA İHTİYAÇ VAR

Kuzey Doğu Özerk Yönetim adına yürüyüşte yer alan Ahmed Şexo, Kürdistan’ı 4 parçaya bölen Lozan Antlaşması'nı kınayarak konuşmasına başladı. Şexo, şöyle konuştu:
“Bugün ulusal birliğimiz için buradayız. Artık pratik adımların atılmasına ihtiyacımız var. İkinci bir Lozan ile karşılaşmamak için artık Kürt halkı olarak pratik adımlar atmalıyız. Bu noktada herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Kimse artık ulusal birliğin sağlanmasının önünde engel olamaz. Bugün Rojava’ya yapılan saldırılar sadece Rojava’ya dönük değil, tüm Kürdistan’a dönüktür.
Eğer Rojava gerçeğini anlamak istiyorsak ve neden ulusal birliktelik sağlamamız gerektiğine bakmak istiyorsa gidip, Rojava’daki şehitliklere bakılmalıdır. Orada tüm Kürdistan ve insanlık için mücadele edenlere borcumuz var. Bugün Derveşe Evde’nin günüdür. Bugün birlik oluşturmazsak, daha beter katliamlarla karşı karşıya kalacağız. Bugün ulusal birliktelik olmayacaksa ne zaman olacak? Eğer 2. bir Lozan tekrarlanırsa bizden sonraki nesil asla bizi affetmeyecek. Artık, Kürtler için yeni bir sayfa açma ve ulusal birliği yaratma günüdür."

SERBILIND: ULUSAL BİRLİK İÇİN GÖREV ALINMALI

Kürdistan İslami Partisi adına konuşan Hikmet Serbilind ise “Lozan’da yüz yıl önce Kürt halkının kaderi belirlendi. Artık yeni bir süreçle karşı karşıyayız, eğer bizler kendi haklarımızı korumak için ortak mücadele etmezsek, yeni saldırılarla karşı karşıya kalacağız. Artık, ulusal çıkarlarımızı korumanın ve bu temelde bir araya gelmenin günüdür. Biz de bugün bu temelde buradayız ve herkesi ulusal birlik sağlamak için görev almaya çağırıyoruz. Artık hem gerillanın hem de  peşmergenin ölmemesi için bir araya gelmek zorundayız” dedi.

PARTİLERE ÇAĞRI

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, TJKE Temsilcisi Besime Konca, Kürdistan Komünist Partisi Temsilcisi Hajar Nuri Feqa da konuşmalarında, Kürt ulusal birlikteliğinin önemine değinerek, bütün partileri bu noktada sorumluluk almaya çağırdı.

İŞGALE TEPKİ

Yine İsviçre İsçi Partisi ve Solidarite adına yapılan konuşmalarda da Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarına tepki gösterilerek, başta BM olmak üzere uluslararası güçlere harekete geçme çağrısı yapıldı.
Yapılan konuşmaların ardından 2 günlük Lozan-Cenevre Kürt Ulusal Birlik Yürüyüşü başladı.