Kobanê’den Garê’ye kalkan oldu

Varlığını özgür bir yaşam için feda eden Amara Ronahî, mücadele ettiği tüm alanlarda yeri geldiğinde yoldaşlarına öncülük eden bir komutan, yeri geldiğinde ise görevini tereddütsüz yerine getiren bir savaşçı oldu.

Türk devleti, Kurdistan’ın birçok şehrinde olduğu gibi Dersim’de de yıllarca katliam ve soykırım politikası yürüttü ancak yine de direnişçi Dersim halkına boyun eğdiremedi. Dersim, bu direniş mirasını sürdüren, onurlu destanlar yazan çocukları ile gurur duyuyor bugün. Binlerce kahraman ve direnişçi Saralar doğurdu Dersim. Bu kahramanlardan biri de Gamze Laçin’dir (Amara Ronahî).

Dersimli olan Gamze Laçin’in ailesi, düşmanın baskılarından dolayı 1990’lı yıllarda Mersin’e taşınır. Gamze Laçin de 1992 yılında Mersin’de dünyaya gelir. Yurtsever bir ailede doğar, Kürt kültürüyle büyür. Babasının Kemalist ve devlet yanlısı duruşu karşısında annesinin kültürüne, inancına ve kimliğine sahip çıkan, direngen ve yurtsever kişiliğine tanıklık ederek büyür. Bu gerçeklik, Amara’nın daha küçük yaşlarda kimlik bilinci edinmesine, çocukluğunun en masum duygularıyla özgür yaşam tercihine evirecek bir gelişime yol açar. Yıllarca annesinden Dersim’e ilişkin katliam ve direniş hikayeleri dinler, bundan dolayı genç yaşta birçok gerçekle yüzleşmek zorunda kalır.

Özellikle Kürtlerin kültür ve kimliklerine yönelik saldırılarına tanık olan Amara’nın çelişkileri daha da derinleşir. Bu nedenle yönünü Kurdistan'a verir, mücadelesine Amed’de devam eder. Burada gençlik çalışmalarına katılır. Daha sonra mücadelenin en zorlu alanlarına; Kurdistan dağlarına yönünü verir ve 2011 yılında gerilla saflarına katılır.

Amara Ronahî katılma nedenini şu sözlerle açıklıyor; "Düşman, kadın çocuk ayırmadan halkımı açık bir şekilde katlediyordu. Ülkem kana susamış güçler tarafından işgal ediliyordu. Bu gerçekleri görmemek onursuzluktur. Ben de ulusal ve insani onuruma sahip çıkmak, değerlerimi korumak için dağlarda mücadele etmeye karar verdim.”

KISA SÜREDE HER ALANDA SAVAŞACAK DÜZEYE GELİR

Amara, gerilla olduktan sonra ilk adımlarını Erzurum dağında atar. Büyük bir heyecanla gerilla kıyafetlerini giyer, en zor alanlarda ve koşullarda kendisini daha da güçlendirir. Çabuk olgunlaşan, gelişen Amara, kısa sürede mücadelenin her alanında savaşacak düzeye gelir. Bu yüzden 2014'te Kurdistan'a bir kez daha saldırı başlatan işgalci güçlere ve DAİŞ çetelerine karşı savaşmak için yönünü Kobanê’ye verir. Cesur bir şekilde yoldaşları ile büyük bir direniş sergileyen gerilla Amara, Kobanê’ye kalkan olur. Savaşta öncü rol oynayan Amara, Kobanê’nin özgürleşmesinin ardından bir kez daha Kurdistan dağlarına gider.

Amara, dağlara döndükten sonra mücadele çizgisini derinleştirme temelinde Şehit Bêrîtan Akademisi’nde güçlü bir eğitim görür, daha etkili bir katılım iddiasıyla Garê alanına geçer. Bir dönem HPG basın çalışmalarında da yer alır. Tarihi anları kamerasıyla belgeler ve gerçekleri insanlığın belleğine miras bırakır.

Savaşması gereken her alanda yerini alır. Sorumluluk bilinciyle hareket eder ve kısıtlı imkanları asla gerekçe yapmaz. Bu nedenle tüm çalışmalarını başarıyla yerine getirerek hareketin hizmetine sunar. Yaşamda her zaman yoldaşlarıyla güçlü bağlar kuran ve tecrübesini yoldaşlarıyla paylaşmayı esas alan gerilla Amara, yeri geldiğinde öncülük eden bir komutan, yeri geldiğinde ise görevini tereddütsüz yerine getiren bir şervan olur. Onurlu bir mücadelede halkı ve ülkesi için canını feda eden Amara, kanının son damlasına kadar direnir. 2022 yılının Ağustos ayında düşmanın Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırılarında ölümsüzler kervanlarına katılır.