HALKLARIN DİRENİŞİ 9. GÜNÜNDE

Türk devleti ve çetelerinin on binlerce asker ve çete ile Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırısına karşı halkların direnişi 9. gününde kesintisiz devam ediyor.

21:23

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Diplomasi Bürosu Sorumlusu Salih Muslim, ABD ve Türkiye’nin vardığı ateşkes anlaşmasına ilişkin El-Erebiye El-Hedes kanalına konuştu. Muslim, QSD savaşçılarının bölgelerini meşru savunma temelinde sonuna kadar koruduğuna dikkat çekti.

Muslim “Varılan anlaşmanın maddelerini henüz görmedik. Yönetimimiz ve askeri güçlerimiz var. Tutumumuz anlaşma maddelerini gördükten sonra belli olacaktır” dedi.

21:10

Serêkaniyê hastanesi çevresinde işgalci Türk ordusu, çeteleri ve QSD güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İşgalci Türk ordusu, kent merkezini obüs, tank ve havanlarla bombalıyor.

20:26

Direniş karşısında çaresiz kalan Türkiye işgali durduracak

QSD savaşçılarının direnişi karşısında ciddi bir kırılma yaşayan Türk ordusu ve çetelerinin saldırıları durduracağı bildirilirken, Beyaz Saray, sürecin takip edileceğini duyurdu.

Ankara’da Türk Cumhurbaşkanı ile görüşen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türk ordusunun işgal saldırılarının 5 gün boyunca durdurulacağını duyurdu. Bununla güvenli bölge oluşturulmasının amaçlandığını söyleyen Pence, saldırılar ardından alınan yaptırım kararlarının şimdilik yürürlükte kalacağını belirtti.

Pence, yeni yaptırımların ise şimdilik olmayacağını kaydetti.

Görüşmeden sonra açıklama yapan ve QSD savaşçıları karşısında yaşadıkları hezimeti gizlemeye çalışan Türk Dışişleri Bakanı’nın ise “ateşkes değil” şeklindeki açıklaması da dikkat çekti. 

Türk Cumhurbaşkanı ile ABD Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında 4 saat süren görüşmeden sonra Donald Trump ise, ‘milyonlarca hayatın kurtulduğunu’ söyledi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi ise, Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD’ye yapması beklenen ziyaretin şimdilik kesin olmadığına işaret etti. Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney, plan dahilindeki görüşmeye ilişkin ‘bekle-gör’ halinde olunduğunu vurguladı.

QSD savaşçıları karşısında ciddi bir kırılma yaşayan Türk ordusu ve çeteleri, yoğun teknik ve acımasızca sivil katliamlarına rağmen Serêkaniyê’de püskürtülmüştü. Saldırılar karşısında alınan yaptırım kararları ve tehditleri karşısında sözde ‘geri adım atmama’ iddiasındaki Türk devletinin bu sabahki yoğun saldırılardan sonra geri adım atması da dikkat çekiyor.

20:20

İşgalci Türk ordusu, Serêkaniyê hastanesine saldırıyor. Kent üzerinde savaş ve keşif uçaklarının hareketliliği yaşanırken, işgalci Türk ordusu ve çeteleri ile QSD savaşçıları arasında batı ve doğu cephesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

 

20:17

Eğitim ve Öğretim Komitesi, Kuzey ve Doğu Suriye’deki 810 okulda işgal saldırıları nedeniyle eğitimin durduğunu açıkladı.

19:35

Serêkaniyê’deki Onur Direnişi dokuzuncu gününde devam ederken, Türk devleti kentin tek hastanesini hedef alarak savaş suçlarına bir yenisini ekledi. ANF Muhabiri Ersin Çaksu ve Ruken Cemal hastaneye ulaşarak, durumu yerinde gördü.

19:32

 

19:31

Girê Spî kırsalında QSD ile çatışmaya giren Türk ordusuna bağlı MSO güçleri büyük kayıplar veriyor. MSO kayıplarını arazide bırakıp kaçarken, savunma güçleri çok sayıda askerlere ait kimlik, çanta ve eşyasına el koydu.

19:31

İşgalci Türk devletine ait savaş uçakları Girê Spî’nin Bîr Hebeş köyünü bombaladı. Bombardımanda 2 sivil yaralandı.

17:54

Minbic’de binler, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

17:53

AP Başkanı David Sassoli, Türkiye’ye yaptırımların sertleştirilmesi talebinde bulundu.

17:53

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Serêkaniyê’de verilen Onur Direnişi’nde şehit düşen Şivan Alîko ve Qehtan Xalid, Tirbêsiyê’de bulunan Şehit Dilşêr Şehitliği’nde son yolculuğuna uğurlandı.

17:53

Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek isteyen Kürdistanlılar, BM Cenevre Ofisi önünde sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştiriyor.

17:35

Türk savaş uçakları Eyn İsa'ya bağlı Xanê köyünü bombaladı. Şu ana kadar üç patlama meydana geldi.

17:25

QSD savaşçıları Eyn İsa, Kendal köyü ve Kobanê’nin Çelebiye ilçesi üçgeni başta olmak üzere Girê Spi’ye bağlı bölgelerde işgalci Türk devleti ve çetelerine ağır darbeler vurdu; 2 panzer ve 3 askeri araç içindeki çetelerle birlikte imha edildi.

17:24

AP Başkanı David Sassoli, Türkiye’ye yaptırımların sertleştirilmesi talebinde bulundu.

16:58

İşgalci Türk ordusu, Direniş Kalesi Serêkaniyê kentini obüs ve tanklarla bombalıyor.

16:34

Girê Spî ve Eyn Îsa arasında bulunan Rodko yolu üzerindeki savaşı koordine eden QSD Komutanı Cegewara Zirîk, işgalcilerin Fırat ile Cizre bölgesini birbirinden ayırmak için tüm güçleriyle saldırdıklarını fakat QSD güçlerinin işgalcileri geri püskürttüğünü ifade etti.

16:13

Girê Spî kantonuna bağlı Çelebiye beldesi ile Ebû Sire köyünde, QSD savaşçıları ile işgalci Türk ordusu ve ona bağlı çeteler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Savaşta işgalci Türk ordusuna ait büyük miktarda cephane ve askeri araç QSD savaşçılarının eline geçti.

16:03

Esad: Türk işgaline tüm meşru yollarla karşı koyacağız

Türk işgaline tepki gösteren Esad, “cevap vereceklerini, Suriye’nin hangi bölgesinde olursa olsun tüm biçimleriyle ve var olan meşru tüm yöntemlerle karşı koyacaklarını” belirtti. Esad’ın bu açıklamayı Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’den mektup getiren Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Faleh el Fayyad’ı kabul ettiği sırada yaptığı belirtildi.

16:02

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri Dêrik’te Süryanilerin yaşadığı Hikmiye köyünü toplarla bombaladı. Çok sayıda topun isabet ettiği köyde Süryani Askeri Meclisi’ne ait bina da vuruldu.

15:44

Fransa genelinde Türk işgal saldırılarına karşı eylemleri organize etmek için Rojava’yı Savunma Platformu kuruldu.

15:43

Türk işgal saldırılarına karşı direnişte şehit düşen QSD savaşçısı Goran Osman, Amûdê’deki Şehît İsmail Şehitliği’nde son yolculuğuna uğurlandı.

15:34

 

15:28

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Qamişlo’nun doğusundaki Qenat Siwês ve Sêgirka mahallelerine füzelerle saldırdı.

15:19

Eyn İsa'ya bağlı Serik Girak köyünde İşgalci Türk ordusu ve çetelerin tank atışı sonucu 1 Suriye askeri yaşamını yitirirken,  6'sı da yaralandı.

15:10

YPJ Basın ve İrtibat Merkezi, Girê Spî’de Türk işgal saldırıları ve QSD savaşçılarını direnişini takip ederken, hava saldırısında katledilen basın çalışanı Dilovan Gewer’i andı.

 

15:08

Serêkaniyê için 'insani koridor' çağrısı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki sivil toplum örgütleri, Serêkaniyê’de insani koridorun açılması gerektiğini belirtti. Örgütler, Türk devletinin sivilleri ve sağlık ekiplerini hedef aldığını vurguladı.

14:57

Direniş Kalesi Serêkaniyê: Çatışmalar şiddetlendi

Direniş kalesi Serêkaniyê'de çatışmalar giderek şiddetleniyor. Türk ordusu tüm imkanları ile kent merkezine saldırıyor. QSD savaşçıları büyük bir direnişle işgalci Türk ordusu ve çetelerinin kent merkezine girişini engelliyor. 

14:17

Kobanê halkı, Girê Spî’de işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı verilen tarihi direnişte şehit düşen Mihemed Abdî, Merwan Tirkî, Mihemed Şaban adlı savaşçıları son yolculuğuna uğurladı.

13:58

Girkê Legê halkı alanlara çıkarak, QSD savaşçılarının tarihi direnişini selamladı. Halk işgale karşı direnenlerin yanında olduklarını vurguladı.

13:30

HPG gerillaları Yüksekova, Savur, Xakurkê, Avaşin, Heftanin ve Besta’da Türk işgal güçlerine yönelik eylemler düzenledi. Eylemlerde en az 5 asker öldürüldü.

13:24

 işgalci Türk devleti ve çeteleri 12 Ekim'de Efrîn’in Cindirês ilçesine bağlı Aşkan Xerbî köyünde Mistefa Xêro Mamo adlı genci kaçırdı.

13:22

Finlandiya Sol Birlik ve İsveç Sol Parti, önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılması kararlaştırılan Şampiyonlar Ligi finalinin başka ülkeye alınmasını istedi.

13:17

İşgal saldırılarını protesto eden Qamişlo halkı, “Faşizm yıkılıyor, direniş kazanıyor” mesajını verdi.

13:07

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kuzey ve Doğu Suriye'nin farklı yerlerinden harekete geçen binlerce kişi, Serêkaniyê'ye ulaştı.

12:31

İşgalciler Serêkaniyê hastanesi ve kent merkezini bombalıyor

Serêkaniyê'de çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. QSD savaşçıları son üç gündür aralıksız bir şekilde işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı büyük bir direniş sergiliyor. Türk devleti an itibariyle ağır silahlar, obüs ve top atışları ile Serêkaniyê hastanesi ve kent merkezini bombalıyor. 

12:31

İşgalciler Serêkaniyê hastanesi ve kent merkezini bombalıyor

Serêkaniyê'de çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. QSD savaşçıları son üç gündür aralıksız bir şekilde işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı büyük bir direniş sergiliyor. Türk devleti an itibariyle ağır silahlar, obüs ve top atışları ile Serêkaniyê hastanesi ve kent merkezini bombalıyor. 

12:26

Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal saldırıları ve işlediği katliamları Rusya, Belerus ve Ukrayna’da protesto edildi.

12:23

Mardin Valiliği, Kuzey ve Doğu Suriye'ye  yönelik işgal gerekçesiyle kentteki tüm ve eylem etkinlikleri 1 ay boyunca yasaklandı. 

12:20

İşgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'nin Serêkaniyê kentine yönelik işgal saldırılarını Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisinde koordine ediyor. TİGEM'e çok sayıda Türk askeri, çeteleri ile 35 tank, onlarca zırhlı araç ve çok sayıda doçka yüklü pikap konuşlandırıldı. 

12:08

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Serêkaniyê’de halkın toplu bir katliamla karşı karşıya olduğunu belirterek, Kürtleri ve dostlarını bulundukları her yerde ayağa kalkmaya, uluslararası kurumları da seferber olmaya çağırdı.

12:08

Kato: Gençlik her yerde eyleme geçmeli

Komalê Ciwan Koordinasyonu Üyesi Ciwan Botan Kato, gençliği seferberlik sürecinde öncü olmaya, her yerde ve türde eylem yapmaya çağırdı.

 

11:55

Cizre bölgesinin farklı alanlarından çok sayıda sivil, işgalci Türk devleti ve çetelerinin yoğun saldırılarının sürdüğü Serêkaniyê kentine gidiyor.

11:55

Cizre bölgesinin farklı alanlarından çok sayıda sivil, işgalci Türk devleti ve çetelerinin yoğun saldırılarının sürdüğü Serêkaniyê kentine gidiyor.

11:40

İşgalci Türk devletinin Rojava’da işlediği savaş suçlarının ortağı olan Türk Hava Yolları’nın Mulhouse’da bulunan ve İsviçre, Almanya ve Fransa’nın ortak kullandığı Basel-Mulhouse-Freiburg havaalanında bugün eylem düzenlendi

11:28

İşgalci Türk devleti sabah saat 08.10 sıralarında Dêrik’in Hekemiyê köyündeki Süryani Askeri Meclisi'ne ait binayı roketle vurdu.

11:23

DKP/Birlik: AKP binalarını adım atılamaz hale getirelim

DKP/Birlik, Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Faşist Türk devleti, iktidarıyla muhalefetiyle Türkiye ezilen-emekçi halklarını açlığa, kıtlığa, köleliğe sürükleme yolundadır" vurgusunda bulunuldu. "Açık hava hapishanesine çevrilen bu memlekette kendi kendine çıkan her bir ses, bu kölelik ve yozlaşmaya karşı, faşizme karşı, tek vücut olmalıdır" denilen açıklamada, şu çağrılar yapıldı: "Elimizdeki her şeyi -sosyal medya da dahil- bu faşist iktidara doğrultma ve ateş etme günüdür. Ezilen halkların, emekçilerin gazabını harekete geçirerek, devrimci kitle şiddetinin önünü açarak, AKP binalarını adım atılamaz hale getirelim. Sömürgeci faşist devlete ait ne varsa her yerin, her şeyin, herkesin hedefe konulacağı gündür."

11:19

Efrîn Kurtuluş Güçleri, dün akşam Mare’de işgalci Türk devleti ve çetelerine dönük bir dizi eylem gerçekleştirdi. Eylemlerde 6 işgalci çete öldürüldü, 9'u da yaralandı. Efrîn Kurtuluş Güçleri'nin ayrıntılı açıklama yapması bekleniyor.

11:11

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarının arka cephesi konumunda olan Urfa’ya tank, obüs, zırhlı araç, sağlık, lojistik ve asker sevkiyat devem ederken, birçok kentinden getirilen ambulanslar yaralı ve ölü taşıyor.

10:40

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türk işgal saldırılarına tepki göstererek, direnişin meşruiyeti karşısında işgalcilerin yalnızlıklarında boğulduğunu belirtti.

10:40

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türk işgal saldırılarına tepki göstererek, direnişin meşruiyeti karşısında işgalcilerin yalnızlıklarında boğulduğunu belirtti.

10:32

İşgalci Türk devleti Serêkaniyê hastanesini havadan da bombalıyor.

10:28

Heyva Sor a Kurd'dan yaralılar için acil yardım çağrısı

İşgalci Türk devletinin Serêkaniyê kentine dönük aralıksız yoğun bombardımanları ve kimyasal saldırılarından dolayı, binlerce sivilin hayatı tehlike altında. Heyva Sor a Kurd (Kürt Kızılayı), ilk yardım ekiplerinin yaralılara müdahalesinin Türk askerleri tarafından engellendiğini belirtti. Heyva Sor, binlerce sivilin tehlike altında olduğunu belirtirken, uluslararası topluma yaralılar için acil bir koridor açılması çağrısında bulundu.

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl ve Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi de yaralılar için acil yardım çağrısı yaptı. Xelîl, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Serêkaniyê kentine saldırıları binlerce sivilin yaşamını tehlikeye attığını belirterek tüm ilgili çevreleri acil müdahaleye çağırdı.

10:24

İşgalci Türk devleti Serêkaniye hastanesine saldırıyor. Hastanede çok sayıda sivil yaralı bulunmakta.

10:17

İsveç’in iki kenti ile Avustralya’nın Sydney ve Almanya’nın Heidenheim kentlerinde Türk işgal saldırılarını kınamak amacıyla protesto gösterileri yapıldı.
 

10:16

Sabah saatlerinde Türk polisi tarafından 16 eve baskın düzenlendi. 13 kişi sosyal medyadaki paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. 3 kişi daha hakkında gözaltı kararı olduğu bildirildi. Türk devletinin 9 Ekim’de Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının başından bu yana 200’den fazla kişi, sosyal ağlardaki paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı. Bunlardan onlarcası tutuklandı.

10:07

İşgalci Türk devleti, binlerce sivilin bulunduğu Serêkaniyê kentini yoğun bir şekilde yasaklı silahlar da dahil her türlü silahla bombalıyor. Cizre bölgesi Sağlık Komitesi, bölgede çok sayıda yaralının bulunduğunu ve saldırılar sebebiyle yaralılara müdahale edemediklerini belirterek acil yardım çağrısında bulundu.

09:32

Güner (Başûr) ve Doğu (Rojhilat) Kürdistanlı sanatçılar, Rojava'daki işgal saldırılarına sert tepki gösterirken, Süleymaniye'deki yürüyüşe çağırdı.

09:22

İşgalci Türk devleti havadan ve karadan sivil yerleşim yerlerini bombalıyor

 

09:02

Serêkaniyê'deki onur direnişi 9. gününde 

 

08:30

İngiltere İşçi Partisi Genel Başkanı ve ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, Türkiye’nin Rojava’yı işgal girişimine derhal son vermesini isteyerek, BM’yi işgale karşı harekete geçmeye çağırdı.

07:51

Türk ordusu tanklarla Til Temir'e bağlı Alya köyünü bombalıyor. Çatışmalar devam ediyor.

07:35

 Jin Tv'ye katılan TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Foza Yûsif, Türk devletinin son saldırılarına ilişkin bilgiler verdi. Yûsif konuşmasında Kürdistan halkına, özellikle de kadınlara direnişe daha fazla sahip çıkma çağrısında bulundu.

07:35

Can: Rojava’yı ölümüne savunacağız

İşgale karşı susanların, ömür boyu bu suskunluğun utancını yaşayacaklarını belirten HBDH Genel Konsey Üyesi Ferzad Can, “Rojava’yı savaşarak özgürleştirdik, ölümüne savaşarak savunacağız” dedi.

07:34

Ödüllü Kürt Matematikçi Prof. Dr. Koçer Birkar, Türk devletinin Rojava başlattığı işgal saldırılarına tepki gösterdi.

07:33

Sanatçılardan ulusal konferans çağrısı

Kürtler birlik olmadan ve ortak mücadele yürütmeden var olan kazanımların korunamayacağını belirten sanatçılar, ulusal konferansın önemine dikkat çekerek, yapılması için her türlü sorumluluğu taahhüt etti.

07:27

Eyn Îsa’nın Khafiyah köyünde da dün akşam şiddetli çatışmalar yaşandı. Türk özel kuvvetlerinin saldırılarına anında karşılık veren QSD güçleri, işgalcilere ağır kayıplar verdirdi. İşgalcilere ait bir askeri araç imha edilirken, bol miktarda askeri malzeme de savaşçıların eline geçti.

07:25

Girê Spî’nin Kendal köyüne girmek isteyen işgalci Türk devleti ve çetelerini püskürtüldü. Çatışmalarda tespit edilen  7 işgalci öldürülürken, çok sayıda yaralıları da  var.

07:23

Serêkaniyê’nin Menacir köyünde çatışmalar yaşanırken, İşgalci Türk devletinin savaş uçaklarıyla köyü bombalıyor.

07:22

Til Temir’e bağlı Alya köyünde çatışmalar yeniden şiddetlendi. QSD savaşçıları işgalci Türk devleti ve çetelerine ağır darbeler vuruyor. Türk savaş uçakları köyü bombalıyor.

07:20

Türk devleti her türlü silahla saldırıyor, QSD tarihi direniş sergiliyor

Türk devleti ve çeteleri dün akşamdan bu yana  Serêkaniyê kent merkezine havadan ve karadan her türlü teknik ve silahla saldırıyor.

QSD savaşçıları da tarihi bir direniş gösteriyor. Yaşanan çatışmalarda çok sayıda işgalci öldürüldü ya da yaralandı. QSD'den de şehit ve yaralılar var. 

Tüm saldırılara rağmen QSD'nin direnişi kırılamadı. Kentte şiddetli çatışmalar devam ediyor.

QSD'nin önümüzdeki saatlerde çatışmalara ilişkin ayrıntılı açıklama yapması bekleniyor. 

İşgalcilerin her türlü teknik ve kimyasal silah kullanımasına rağmen QSD güçleri tarihi bir direniş sergiliyor.