Efrin ve Şehba bölgesinde dün neler oldu?

Türk devletinin dün otobüslerle sınırdan geçirdiği selefi çete gruplarının Şehba bölgesindeki "ilk sınavı" fiyaskoyla sonuçlanırken, Ceyş El Suwar ve Cephet El Ekrat savaşçıları Bab ve Mera'daki Türk üslerine misillemede bulundu.   

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Efrin'i işgal etme saldırısı için sinyal vermesi ardından bölgede başlayan hareketlilik bir haftayı geride bıraktı. Türk devleti uzun süredir Hatay, Kilis, Antep gibi kentlerde eğittiği cihatçı-selefi çeteleri de sahaya sürerken, İdlib'te El Kaideci gruplarla mevzi arkadaşlığını da sürdürdü.

Türk devleti Suriye'ye "terör ihraç etme" politikasını dün Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçirdiği 20 araçlık konvoyla alenileştirdi. Ezaz'a geçirilen otobüsler dolusu çete, Erdoğan'ın içeride çatırdayan "Milli Mutabakat" ittifakına harç olmak için dün gece harekete geçirildi.

Bab, Ezaz ve Mera'dan Şehba Bölgesi'ne saldırıya geçen Fırat Kalkanı grupları, Ceyş El Suwar ve Cephet El Ekrat savaşçılarının direnişiyle karşılaştı. Şehba Bölgesi'nin Hezwan ve Ziwan köylerini yapılan saldırı püskürtülürken, geride 4 ölü ve 5 yaralı bırakan Fırat Kalkanı grupları geri çekilmek zorunda kaldı.

ÇETELERE DARBE

Hezwan ve Ziwan köylerine yapılan saldırıya misilleme yapan Ceyş El Suwar ve Cephet El Ekrat savaşçıları, Türk ordusunun Mera ve Bab kentlerinde bulunan üslerini hedef aldı.

Askeri kaynakları, Bab kentinin doğusunda bulunan Tiwes köyü karakoluna yapılan eylemde 2 çetenin öldürüldüğü, 12 çetenin yaralandığı bilgisini doğrularken, Bab'ın Şexaqil köyünün kuzeydoğusunda bulunan Türk üssüne yönelik gerçekleştirilen eylemin sonuçları hakkında kesin bilgi edinemediklerini aktardı.

Ancak yerel kaynaklar çatışmaların ardından Bab'taki Türk üssünden 5 ambulansın Rai (Çobanbeyi) kentinden Kilis’e geçtiğini belirtiyor.

OBÜS VE HAVAN ATIŞLARI DEVAM EDİYOR

Sınır bölgesi üzerinde bulunan Türk karakollarından dün gün boyunca Efrin'nin Raco, Şerawa, Bilbile ve Şiye ilçesi köylerine yönelik obüs ve havan atışları devam ederken, Mare ve Ezaz kentine konuşlanan Türk ordusu ayrıca Halep’in kuzey köyleri, Herbel köyü, Um El-Hoş ve Şehba'ya bağlı Til Rifet kentlerini de top atışına tuttu.

Çatışma ve saldırı haberleriyle doğrudan bağlantılı olarak bölgede varlık gösteren güçlerin tutumuna ilişkin de Erdoğan'dan önce Efrin'e sefer düzenleyen Türk medyası tarafından ortaya bazı iddialar atılsa da söz konusu haberler hem muhatapları tarafından hem de burada konuştuğumuz üst düzey YPG'li yetkililer tarafından yalanlandı. 

Anadolu Ajansı (AA)’nın "Rus askerleri Efrin’den çekildi" yönünde geçtiği haberin doğruluk derecesini sorduğumuz üst düzey bir YPG'li komutan, söz konusu iddiayı doğrulamadı.

YPG’li yetkililer, her duruma göre hazırlıklı olduklarını ve tüm saldırılara karşılık verebilecek şekilde konumlandıklarını aktardı.