Efrîn başlamadan, Kuzey’de 15 günde 29 asker öldü

2017 yılında istediği sonucu alamayan AKP ve Erdoğan, 2018 yılına da saldırılarla başladı...

Gündemine Efrîn’i işgal etmeyi alan Erdoğan bu şekilde Kuzey Kürdistan’daki savaşı gizlemenin bir yolunu bulmuş gibi. Yılın ilk 15 gününde ölen 29 askerden toplum bihaber, ‘Efrîn operasyonu’ ile avutulmaya çalışılıyor.

3. Dünya Savaşı’nın yaşandığı günümüzde herkes, gerçek savaşın sahada yürütüldüğünü iyi bilir. Erdoğan ve ekibi basın yoluyla psikolojik savaş propagandasını kullanarak, savaşın gerçek yüzünü gizlemeye çalışsalar da Kuzey Kürdistan’daki savaş tüm şiddetiyle devam ediyor.

HPG, 2017 yılının bilançosunu açıklayalı on gün oldu. Verilere göre 2017 yılında toplam 2.616 asker ve polis, gerillanın gerçekleştirdiği eylemler sonucu öldürüldü. Oysa Erdoğan ve AKP’nin İçişleri Bakanı S. Soylu her konuşmasında Kürt Özgürlük Hareketini bitirme, sözleri vermiş, yeminler içmişlerdi. Ve yıl sonu geldiğinde biten tek şeyin, AKP-MHP ortaklığının gerillayı bitirme umutları olduğu bir kere daha ortaya çıktı.

2018, yeni ve hızlı gelişmelerle geçecek gibi görünüyor. Daha yeni yılın ilk günleri ve Erdoğan için hiç de iyi bir tablo ortaya çıkmadı. Güney Kürdistan’ı işgal edeceğim dedi ama Xakurkê operasyonu hüsranla sonuçlandı. 14 Aralık günü, gerillanın olmadığı yerlere indirme yapan Türk ordusu, ilerlemek istedi. Ama Türk askeri, gerillanın direnişi karşısında 12 Ocak günü, ‘bir gece ansızın’ geri çekilmek zorunda kaldı.

Kuzey Kürdistan’ın; Amed, Erzurum, Dersim, Botan alanlarına yapılan operasyonların hepsi sonuçsuz kaldı. Amanos ve Karadeniz operasyonları ise tam bir hayal kırıklığı. Havuz medyası her gün ‘şurada PKK’liler görüldü, burada görüldü’, şeklinde haberler yapsa da operasyonların sonuçları hakkında bir şey söylemek için, gerillanın kullandığı eski nokta ve malzemeleri göstererek, başarı hikayeleri yazmaya çalıştı.

Tabii, PKK’nin elindeki MİT yöneticilerinin görüntülerinin ve itiraflarının yayınlanması Erdoğan için ayrı bir sıkıntı oldu. MİT yöneticileri Erhan Pekçetin ve Aydın Günel’in itirafları ve Paris katliamına ilişkin söyledikleri uluslararası alanda da Erdoğan’ın başını ağrıtacağa benziyor. Tabii havuz medyası MİT yöneticileri hakkında da hiçbir şey demedi. Öyle ki CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın Meclis’te bağıra bağıra 4 MİT yöneticisinin PKK’nin elinde olduğunu söylemesine rağmen havuz medyası hiç oralı bile olmadı.

Yeni yıla bu kadar yoğun savaş gündemi ile girmenin hemen ardından geçen on beş günlük savaşın bilançosu kış koşullarına rağmen hiç de azımsanmayacak derecede. Gerillanın gerçekleştirdiği 10 eylemde şimdiye kadar 29 asker öldürüldü. AKP’nin havuz medyası savaşın bu sonuçlarını görmese de HPG’nin yaptığı günlük açıklamalar ile savaşın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

HPG Basın İrtibat Merkezi tarafında yapılan açıklamalara göre yılın ilk on beş gününde gerçekleşen gerilla eylemleri ve sonuçları şu şekilde:

YILBAŞI GECESİ EYLEM

Türk ordusu Güney Kürdistan’ı işgal amaçlı 14 Aralık 2017 günü bir operasyon başlattı. Bu operasyon ilk andan itibaren gerillanın direnişi ile karşılaştı. Diyana’ya bağlı Tepê Siro, Geliyêreş, Kanireş ve Bermizê köyü alanlarını kapsayan işgal operasyonuna karşı yeni yıla girişteki ilk eylem 31 Aralık akşamı gerçekleşti. Koordine tepesine konumlanmaya çalışan Türk askerlerine yönelik gerçekleşen eylemde 2 asker öldürülürken 1 asker de yaralandı.

YILIN İLK GÜNÜ 6 ASKER ÖLDÜ

1 Ocak günü, Güney sınırları içerisinde bulunan Tepê Siro’da konumlanan askerlere yönelik bir eylem gerçekleşti. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilmezken, HPG aynı gün ikinci bir eylemin Şırnak’ın Qılaban ilçesinde gerçekleştiğin duyurdu. Girê Sinek karakoluna yönelik gerçekleşen eylemde 6 asker öldürüldü.

İKİNCİ GÜNÜ: 7 ASKER ÖLDÜ

2 Ocak günü, Güney sınırları içerisinde bulunan Mawan tepesindeki işgal operasyonu güçlerini hedef alan gerillaların gerçekleştirdiği iki eylemde tespit edilebilen 3 asker öldürüldü.

Aynı günün devamında Hakkari’nin Çelê ilçesine bağlı Xeregol tepesinde konumlanan Türk askerlerine yönelik ikinci bir eylem gerçekleşti. Asker mevzilerinin yoğun ateş altına alındığı eylemde tespit edilebilen 4 askerin öldürüldüğü ifade edildi.

ÇELÊ’DE SUİKAST EYLEMİ

5 Ocak günü Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Çeperê Şêxa karakolundaki Türk askerlerine yönelik gerillaların gerçekleştirdiği suikast eyleminde 1 asker öldürüldü.

GABAR’DA OPERASYON

7 Ocak günü Türk ordusu tarafından gece saatlerinde Şırnak’ın Gabar dağında bulunan Şehit Dilan, Şehit Hemze ve Kela Dêrweşê alanlarını kapsayan ve kobra tipi ve insansız hava araçlarının desteğinde bir operasyon başlatıldı. 8 Ocak günü operasyon gücünü hedef alan gerillaların gerçekleştirdiği eylem sonucunda 2 asker öldürüldü. Operasyonda darbe alan Türk ordusu 10 Ocak günü sonuçsuz bir şekilde geri çekildi.

KOORDİNE TEPESİNDE İKİ EYLEM: 11 ASKER ÖLDÜ

12 Ocak’ta Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Koordine tepesindeki askerlere yönelik gerçekleşen eylemde 1 asker öldürüldü.

Gerillalar 14 Ocak günü de Koordine Tepesi’ndeki askerleri hedef aldılar ve gerçekleşen bu eylemde de 10 asker öldürüldü. HPG yaptığı yazılı açıklamada, ölü ve yaralı asker sayısının daha fazla olduğunun ve hepsinin tespit edilemediğine dikkat çekti.