Kürtsüz Cenevre, Mistura’yı da görevinden etti!-YENİLENDİ

Kürtsüz gerçekleştirilen başarısız Cenevre görüşmelerinin yöneticisi konumunda olan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görevinden ayrılıyor.

Suriye’deki iç savaşa ‘siyasi çözüm’ aramak adı altında 2012 yılından itibaren Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenen Cenevre görüşmelerinin yöneticisi konumunda olan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 4 yılı aşkındır sürdürdüğü görevine önümüzdeki kasım ayının sonunda son verecek.

Tecrübeli diplomat de Mistura’nın gün içerisinde kasım ayının sonunda görevinden ayrılacağını ilk olarak BM Genel Sekteri Antonio Guterres ardından BM Güvenlik Konseyi’ne bildirdiği bilgisine ulaşıldı. De Mistura’nın ‘kişisel nedenlerden’ ötürü görevini bırakacağı ifade edilse de, de Mistura’yı bu karara götüren asıl sebebin ne olduğu hala öğrenilmiş değil.

Suriye’deki iç savaşın uluslararası bir boyut kazanmasıyla birlikte iç savaşa siyasi çözüm aramak adı altında konu, BM’nin masasına bırakıldı. BM öncülüğünde Cenevre görüşmeleri adı altında 30 Haziran 2012 tarihinde başlayan siyasi çözüm arayışı 8 defa denense de görüşmelerde elle tutulur bir ilerleme kaydedilmedi.

4 YIL BOYUNCA TARAFLAR ARASINDA MEKİK DOKUDU

Bölgenin en büyük siyasi ve askeri gücü olduğu gibi Suriye’nin geleceği noktasında tek demokratik bir projeye sahip olan Kürtlerin davet edilmediği görüşmeler, rejim heyeti ve bölgesel güçler destekli ‘muhalefet’ gruplarını katılımıyla farklı aralıkla düzenlenerek Kasım 2017’ye kadar devam ettirildi. Farklı aralıklarla yapılan 8 görüşme boyunca tarafları aynı masa etrafında bir araya getirmeyi başaramayan de Mistura, 4 yılı aşkındır devam ettirdiği görevi boyunca savaşın siyasi ve askeri tarafları arasında adeta mekik dokudu.

BAŞARISIZLIĞI İTİRAF ETMİŞTİ

Kasım 2017’de düzenlenen Cenevre-8 görüşmelerinin son gününde basının karşısına geçen BM Suriye Özel Temsilcisi, yürüttüğü görüşmeler sürecinde ilk defa “Başaramadık” diyerek, tarihi bir şekilde başarısızlık itirafında bulunmuştu.

Basının karşısında Suriye’nin aktüel haritasını göstererek, sahafa var olan gerçekliğin ve masaya yansıyan gücün siyasi çözümüm önünde bir engel olduğunu söyleyen de Mistura, bir anlamda her defasında görmezden geldiği Kürt gerçeğinin masada olmamasının Cenevre görüşmelerinin tıkanmasında önemli bir etken olduğunu işaret etmişti.

KÜRTLER OLMALI AMA…

De Mistura, Kürtsüz gerçekleşen Cenevre görüşmeleri sürecinde basına yansıtmadan sık sık PYD Eski Eşbaşkanı Salih Müslim ile de görüşmeler gerçekleştirmişti. Her defasında Müslim’e “Kürtler Cenevre görüşmelerinde olması gerekir” diyen de Mistura, bu konunun kendisini aştığını ifade etmişti. 

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ SÜRECİNDE İSTİFA EDEN İLK DİPLOMAT DEĞİL

De Mistura Cenevre görüşmelerini yönetip ardından istifa eden ilk BM diplomatı değil. Cenevre-1 görüşmelerini yöneten ve geçtiğimiz ay hayatını kaybeden BM Suriye Özel Temsilcisi deneyimli diplomat Kofi Annan’da ortaya koyduğu cabalara rağmen ateşkesin sağlanmaması nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Kofi Annan’ın istifasının ardından göreve getirilen ve Cenevre-2 görüşmelerini yöneten BM Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi de, yönettiği görüşmelerden bir sonuç çıkmaması nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Cenevre-1 ve 2’nin başarısızlığa uğramasının ardından BM, hazırlıkları önceden başlayan ama 2016’da düzenlenen Cenevre-3 görüşmelerinin başkanlığına BM Suriye Özel Temsilcisi sıfatıyla diplomat Staffan de Mistura’yı atamıştı.