Belçika'da Kürt çocuğunun ölümü: Sivil toplum istifa istedi!

Belçika’da polisin mülteci taşıyan bir aracın takibi sırasında açtığı ateş sonucu 18 aylık bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Yetkililer ilkin farklı açıklamalarla gizlemeye çalıştı, ancak otopsi gerçeği ortaya çıkardı.

Perşembe sabahı Namur’dan yönünden gelen bir araç ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Polisin ateş açtığı kovalamaca sona erince, araçtan 26’sı yetişkin 30 kişi indi. İki yaşındaki bir kız çocuğu da yaralı olarak çıkarıldı. Kız çocuğunun ambulansta hayatını kaybettiği bildirildi.

Yetkililer ilk açıklamalarında çocuğun kafasını bir yere çarpmış olabileceği ya da mültecilerin tehlikeli davranışlarının sonucunda bu ölümün yaşanmış olabileceğini iddia etti. Polisin bu cinayeti örtbas etme çabası otopsi sonucu ile ortaya çıktı. Otopsiye göre bir kurşun Kürt kız çocuğu Mawda'nın yanağını delerek geçti. 

Aynı gün öğleden sonra, polis şiddetine tepki olarak Grande-Synthe komünü üzerindeki A16 otoyolu her iki yönlü olarak onlarca mülteci tarafından kapatıldı. Polis mültecilere müdahale ederek, 20 dolayında mülteciyi gözaltına aldı.

Mawda’nın ölümüne sivil toplum ve siyaset dünyasından da tepkiler geldi. Aralarında Mrax ve Kağıtsızlar Koordinasyonunun da olduğu altı organizasyon, İçişleri Bakanı Jan Jambon ve Göçmen Bakanı Theo Francken’in istifasını istedi.

Cuma günü Brüksel’deki Yabancıları Ofisi önünde yapılan bir protesto eylemine 200’ü aşkın kişi katıldı. Sivil toplum öğütleri göçmenleri taşıyan bir kamyonete kör bir şekilde ateş açarak tamamen orantısız bir güç kullanıldığı tepkisinde bulundu.

Mons kentinde de Organize ve Mücadeleci Gençler örgütü bir eylem düzenledi. Örgüt yaptığı açıklamada Mawa’nın ölümü için “hükümetin yürüttüğü insanlık dışı politikanın sentezi” dedi. Örgüt, “Bu bir kovalama, geri çevirme, damgalama ve kriminalize etme politikasıdır” diye ekledi. Mons’taki eylemciler de Jambon ve Francken’in istifasını istedi. Eylemciler, 1998’de Semira Adamu isimli bir kişinin ölümü ardından dönemin bakanı Louis Tobback’ın istifa ettiğini hatırlattılar.

Mültecilerle Dayanışma Yurttaş Platformu da göçmenler için “daha güvenli ve yasal yollar” isterken, bugüne kadar yaşanan dramlardan sorumlu siyasilerin istifasını talep etti. Platform, Mawada’nın ölümünün göçmen politikasındaki sapmanın bir sonucu olduğunu kaydetti.