ANF'nin deşifre ettiği MİT ajanı meclisin gündeminde!

ANF'nin geçtiğimiz Ağustos ayında deşifre ettiği MİT ajanı Türk kökenli Alman baş komiser Döndü Yazgan federal meclisin gündeminde.

Merkel hükümeti ise Sol Parti'nin "Yazgan gibi Alman güvenlik birimlerinde kaç köstebek var?" sorusuna yanıt vermekten kaçınıyor.

30 Ağustos günü "Welt am Sonntag" gazetesi, Hessen Eyaleti'nde görev yapan Türk kökenli bir baş komiserin Almanya'daki MİT ajanlarıyla sıkça görüştüğünü ve söz konusu polis memuru hakkında soruşturma açıldığını bildirdi.

Alman gazetesinin takma isim kullanarak verdiği haberin ardından ANF, 31 Temmuz günü bu komiserin Döndü Yazgan olduğunu ve en son Wiesbaden kentinde "uyum polisi" bölümünde görev yaptığını abonelerine duyurdu.

Alman emniyet müdürlüğünde uzun yıllardır görev yapan Türk kökenli başkomiser Döndü Yazgan, Ankara'ya sık sık ziyaretler yapıyordu ve Türk emniyet yetkilileri ile biraraya geliyordu. Sadece Türk basınının arşivinde yer alan haberlere göre Yazgan son 10 yılda neredeyse ortalama yılda iki kez Ankara'ya gitti.

SOL PARTİ MİT'İN KÖSBETEKLERİNİ MECLİSE TAŞIDI

Federal Meclis'teki Sol Parti grubu ise başta Döndü Yazgan olmak üzere Erdoğan iktidarına bağlı çalışan MİT'in köstebeklerini Federal Meclis'in gündemine taşıdı. Sol Parti, MİT ajanlarının faaliyetlerine ilişkin hükümetin yanıtlaması talebiyle meclise soru önergesi verdi.

Alman güvenlik birimlerine sızan MİT'in köstebeklerine dikkat çeken Sol Parti, özellikle hükümete federal savcılığın kaç MİT ajanı hakkında soruşturma açtığını sordu. Çünkü merkezi Karlsruhe'de bulunan federal savcılık sıkça 20'ye yakın Türk ajanı hakkında soruşturma yürütüldüğünü belirtiyor, ancak ayrıntı vermekten kaçınıyor.

Ayrıca Interpol ile Alman emniyet teşkilatı arasındaki işbirliğini de soran Sol Parti, Merkel hükümetine "Yazgan gibi federal polise, eyaletlerin emniyet teşkilatlarına, iç istihbarat kurumu Anayasa Koruma Örgütü ve BND'ye kaç Türk köstebeği sızdı" sorusunu yöneltti.

Başkomiser Yazgan'ın ilişkilerini hatırlatan Sol Parti devamla şu bilgileri sordu: "Yazgan'ın dönemin Frankfurt Türk başkonsolosu İlhan Saygılı ile ilişkileri ve Bremen'de Abdullah Ağar ile görüşmesi hakkında hükümet bilgi sahibi midir?". 31 Ağustos'ta meclise verilen bu soru önergesine Merkel hükümetinin haftalardır yanıt vermemesi ise dikkat çekici.

AMİRLERİ YAZGAN'A ÖNCE ARKA ÇIKTILAR!

Almanya'nın iç istihbarat kurumu olan Anayasa Koruma Örgütü'nün Yazgan'ın MİT bağlantısına ilişkin hazırladığı rapora Hessen Eyaleti Emniyet Müdürü Sabine Thurau ve Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Robert Schäfer müdahale etmişti.

Bu her iki yetkilinin devreye girmesi ardından Yazgan'a ilişkin hazırlanan ikinci raporda MİT bağlantılarının çıkarıldığı, Frankfurt ve Mainz'deki Türk konsolosluklarıyla görüşmesinin "gayet normal" olduğu ifade edilmişti. ANF'nin konuya ilişkin haberlerinden sonra AKP basını can havliyle Yazgan'ı korumaya başlamıştı.

MİT'e çalıştığı ortaya çıktıktan sonra Yazgan alt düzeyde bir polis memuru olarak Hessen Eyaleti emniyet teşkilatı (LKA)'da görev yapmaya devam ediyor. Yazgan'ın en son "sahte evlilikleri" araştıran birimde görev yaptığı öğrenildi.

Ayrıca Wiesbaden gibi hemen hemen Hessen Eyaleti'nin bütün kentlerinde görev yapan "uyum polislerinin" Türk kökenli olması dikkat çekiyor. ANF'nin araştırmasına göre başta Frankfurt, Kassel, Offenbach ve Hanau'da olmak üzere birçok kentin emniyet müdürlüklerinde çok sayıda Türk başkomiser "uyum polisi" sıfatıyla görev yapıyor.

Göçmenlerden sorumlu olmalarına rağmen Türkler dışında hiç bir toplulukla ilgilenmeyen bu başkomiserlerin de Yazgan gibi AKP'nin Almanya'daki kuruluşları DİTİB ve UETD ile yakın ilişkileri dikkat çekici.

ANF'nin konuyla ilgili haberleri:

https://anfturkce.net/guncel/Iste-alman-emniyetine-sizan-mIt-ci-94101
https://anfturkce.net/guncel/o-emniyet-mueduerue-halim-dener-in-katilini-de-korudu-94192

http://​​​​​​​https://anfturkce.net/guncel/mIt-ajani-yazgan-bremen-de-jItem-ci-agar-ile-goeruestue-94219

https://anfturkce.net/guncel/almanya-nin-kuert-masalari-tuerk-polislerine-emanet-94240

https://anfturkce.net/guncel/hoppe-mIt-koestebek-polislere-bel-bagladi-94988